Реклама
https://www.bgdnes.bg/da-pomognem/article/10514562 www.bgdnes.bg

Спасяват училище, люпилня на светила в медицината

От развалина школото в родопското село Малка Арда възкръсва в хоспис

Дарителска кампания събира средства, 180 деца учили от цялата околия

Училище, превърнало се в развалина през годините, ще възкръсне за нов живот. Дарители и общественици обединяват сили, за да възстановят и дадат нов живот на закритото в началото на века училище "Христо Ботев" в живописното родопско село Малка Арда.

"15 години работех като учител в школото. Завърших начална педагогика и преподавах на учениците от 1-ви до 4-и клас. Стигахме до 180 ученици през 1977 г., когато отбелязахме 50-годишния юбилей на школото. Такъв живот кипеше тук, че дори имаше общежитие за учениците от други населени места", спомня си пред "България Днес" Митко Шехов, който днес е кметски наместник на Малка Арда.

Реклама

Децата били толкова много, че в клас имало по 3-4 паралелки, а години наред до 8-и клас нямало нито една слята. "Пазихме си много училището. Дори детската градина бе превърната в общежитие, за да може да се поберат всички желаещи да се обучават тук", спомня си Шехов.

Училището в Малка Арда се оказва люпилня на всепризнати и уважавани лекари и учители. Един от тях е Андрей Петев - преподавател в Пловдивския университет. Друг именит българин е Желязко Домбашов - десетилетия наред преподавател по математика, който става и директор на легендарната Райковска гимназия в Смолян. През 2008 г. е обявен за Учител на годината, носител е на орден "Кирил и Методий", както на Златен плакет на община Смолян и много други отличия.

Сред титулуваните възпитаници на училището в Малка Арда са и двама първи братовчеди, които стават кардиолози. Единият е д-р Янко Черкезов. Той завършва Медицинския университет в Пловдив, а сега работи Отделението по инвазивна кардиология в болницата в Ямбол. Докато неговият родственик - д-р Евроди Черкезов, работи в кардиологичното отделение на многопрофилна болница - Пловдив.

"Много именити хора са учили тук, в училище "Христо Ботев" в родното ни село Малка Арда. Сега покривът е почти рухнал, а целта на кампанията е да се ремонтира и консервира сградата, така че да може да се превърне в частен хоспис или старчески дом - общината ще реши. Важното е да не се събаря сградата, защото да гърмиш училище е все едно да гърмиш в интелекта на едно общество. Държавата може да се въздигне само когато народът е образован", споделя пред вестника Митко Шехов.

С носталгия кметският наместник и преподавател в школото си спомня какъв живот е кипял, а сега е замрял. И си дава сметка, че в наши дни за 20 населени места има едва 2 училища, едно от които е защитено. Автобус събира деца и за трето, което е по-далеч - в китното село Момчиловци.

Реклама

"След промените и настъпилата безработица цели семейства се изселиха в по-големите градове или направо в чужбина. След като цялата детска градина беше превърната в пансион, а си имаше и отделен към училището, последния го направиха тъкачен цех. После го продадоха и остана само школото. И него тръгнаха да продават, но обявиха висока цена и нямаше купувачи. След това намалиха цената, но нямаше пак кой да го купи", разказва за съдбата на "Христо Ботев" през годините Митко.

Две десетилетия след като хлопва катинарът на някогашната гимназия, местните активни хора обединяват усилия да спасят от разрушаване пълната с живот някога културна институция и да се даде шанс в превръщането й в средище за стари хора.

Това ще бъде плюс за местните жители, тъй като ще отвори работни места. Подобно е положението със съседното село Петково, където Домът за възрастни хора с психични разстройства изхранва няколко семейства.

За бъдещия ремонт е подсигурен както дървеният материал, така и разбичването му в дъскорезница в близкото село Виево, откъдето тръгва легендарната формация Виевска фолк група.

"Остава да се намери работна ръка през лятото, когато ще се опитаме да организираме акцията.

Целта на благотворителната инициатива е сградата да бъде възстановена и използвана за предоставяне на социални услуги - изграждане на център за отглеждане на възрастни хора, център за рехабилитация и други. Идеята за кампанията е по инициатива на Андрей Кадишев – заместник областен управител, Митко Шехов и жители на селото.

Всеки, който има желание да допринесе за съхраняването на сградата и развитието на село Малка Арда, може да го направи чрез доброволен труд или финансови средства по банкова сметка:

ИНТЕРНЕШЪНЪЛ АСЕТ БАНК, клон СМОЛЯН

BIC: IABGBGSF

IBAN: BG43IABG74913300451803

Основание: Дарение за училище с. Малка Арда

Реклама
Реклама
Реклама