Реклама
https://www.bgdnes.bg/da-pomognem/article/11046092 www.bgdnes.bg

Да помогнем! Сляп масажист търси работа

Борбата му започва с първата глътка въздух 

Кураж му дава неговата приятелка, която също е незряща 

Доли ЛУКАНОВА

Сляп масажист се надява някой да му подаде ръка и да го вземе на работа. 19-годишният Дилян е от Свищов. Борбеното момче започва своята битка за живот още с първата глътка въздух, която поема. Ражда се два месеца по-рано от предвиденото. Така на седмачето се налага да прекара известно време в кувьоз, докато се финализира развитието на ключови органи и системи в организма му и достигне нормално тегло за изписване.

"Докато съм бил в кувьоз, зрението ми се уврежда. Може би е поради лекарска грешка, може причината да е друга, не съм убеден. Важното е, че съм здрав и с малки крачки успявам да се оправям в живота", споделя пред "България Днес" Дилян.

Реклама

В началото той е с частична слепота. До 4-5 години може да се радва на цветовете на света. Обича да рисува с маркери и да гледа светлинките по Коледа. Инцидент в детската градина, когато друго дете го удря в окото, докато си играят, оставя Дилян на тъмно завинаги.

"Оказа се, че ми се е разкъсала зеницата. Заради проблема, с който съм роден, този инцидент се оказа фатален", връща лентата назад младежът.

Макар да е незрящ, младият мъж има амбиции и цели в живота, за които физическият дефицит не е фактор. Когато става пълнолетен, той решава, че не иска да разчита на държавата, а да се труди и със собствени усилия да оцелява в живота. Така му хрумва да стане масажист, за да е полезен на нуждаещите се. През 2020 г. завършва специализирано обучение в учебен център, а дипломата, която взима, се признава и у нас, и в чужбина.

"За мен е важно да знам, че трудът ми ще помогне на някого, а назначаването ми ще бъде голяма крачка към каузата за социална промяна и равнопоставеност на хората с увреждания", категоричен е Дилян.

Кураж за преследване на мечтите му дава неговата приятелка Снежана, която също е незряща. Двамата са заедно от две години и се подкрепят в трудностите.

Реклама
Реклама
Реклама