Реклама
https://www.bgdnes.bg/da-pomognem/article/11349138 www.bgdnes.bg

Отец Иван в болница

Духовникът седем дни е бил на системи 

Дядо Боже ще реши колко да живея, казва добрият свещеник, който е повален от пневмония 



Тежка пневмония е пратила в болница отец Иван! Това съобщи пред "България Днес" самият духовник, който вече е изписан и продължава лечението си в домашни условия.

Реклама

"Напоследък не се чувствах никак добре. Много кашлях и се оказа, че е пневмония. Останах една седмица в болницата в Кюстендил, като постоянно ми преливаха системи. Благодарен съм на лекарите, защото вече се чувствам по-добре и кашлицата значително намаля. Но продължавам да си пия лекарствата, докато окончателно оздравея", сподели пред вестника духовникът.

Отчето признава, че болестите го мъчат, но няма да се предава. "Наскоро навърших 77 години и само дядо Боже ще реши колко ще живея. Обещал съм си да стигна до 100 години, но да видим какво ще се случи", допълни с усмивка добрият старец, който се грижи стотици хора да имат храна и покрив над главата си.
Отец Иван признава, че приютите му отново са закъсали с парите и имат нужда от спешна подкрепа.

"Сметката ни за ток е около 5600 лева и ако не я платим, ще ни го спрат. Малкото останали средства в банковата сметка ще ги използваме за храна, защото не мога да оставя децата гладни. Само за хляб даваме по 35 лева на ден. Ако има хора, които искат да ни помогнат финансово, нека да го направят. Ще бъдем много благодарни, тъй като от това зависи оцеляването ни", каза още отчето.

Преди да постъпи в болница, дядо Иван получи дарения от гайдарски състав "Петко войвода". Музикантите занесоха на малчуганите хранителни продукти и други изненади. Пременени в традиционни носии, гайдарите показаха на децата магията на родопската каба гайда.

"Не можете да си представите радостта в очите на децата и колко бяха щастливи. Благодаря на всички, които станаха част от това добро дело. Продължаваме с нови прекрасни неща като възстановяване на църкви, параклиси и музеи", сподели пред "България Днес" ръководителят на състава Иван Балабанов.


В същото време съратници на гайдарския състав от Кричим организираха историческа изложба с благотворителна цел, в която представиха експонати от периода на Българското средновековие, Възраждането и войните за национално обединение. Гайдарите Петър Смиленов и Николай Игнатов показаха в местния музей оръжия, участвали в Руско-турската освободителна война, Сръбско-българската война и Първата световна война.

Реклама

"Събраните средства предоставихме на семейство Згуровски, чийто дом изгоря в пожар през месец януари тази година. Това беше поредната организирана от нас благотворителност и както сега, така и предния път сме призовавали всички заедно да изпълним чисто човешкия си дълг, да се обединим и да помогнем на нашите съграждани в този труден момент, защото заедно можем и заедно сме силни! Ще продължим с благотворителните дейности и занапред", каза пред вестника Смиленов.

На 15 януари рано сутринта къщата на Костадин Згуровски и семейството му в Кричим изгоря, а местните хора подеха инициатива за помощ на фамилията.

Който желае и може да помогне, може да преведе средства по следната банкова сметка:

АНГЕЛИНА БОРИСОВА ЗГУРОВСКА

IBAN: BG76CECB97901085109200

Централна Кооперативна Банка

BIC CECBBGSF

Реклама
Реклама
Реклама