Реклама
https://www.bgdnes.bg/da-pomognem/article/11494372 www.bgdnes.bg

14-годишният Ибрахим, след като пожар унищожава дома му: Мамо, къде ще спим?

Семейството едва свързва двата края 

Доли ЛУКАНОВА

"Мамо, довечера къде ще спим? Всичко замина!"

Това са първите думи на Ибрахим, изречени през сълзи, след като пожар унищожава дома му в търговищкото село Горно Новково. Къщата на 14-годишното момче и семейството му изгаря пред очите му. В средата на месец април майка му отива да бере малини. Ибрахим и 17-годишният му брат Али са на гости на леля си в същото село.

"В деня на пожара имаше вятър. Али отиде до вкъщи да се преоблече, обаче със самото отиване вижда, че пуши коминът. Влиза вътре и в този момент пушекът се превръща в огън", разказва пред "България Днес" лелята на семейството Юлия Чавдарова.

Реклама

Момчето успява да излезе от къщата. Вижда братовчед си и двамата започват да наливат вода от чешмата, за да се опитат да загасят пламъците. Събират се хора от селото, звънят на пожарна, но тя закъснява. През това време местните се опитват да спасят горящата къща, но безуспешно.

"Пожарната страшно много закъсня. Ние каквото и да се мъчехме да направим, не ставаше. Вятърът духаше силно и разпалваше огъня. Цялото село се събра, но нищо не можахме да направим. Всичко стана на пепел пред очите ни", разказва за инцидента Юлия.

Децата са в шок. Не знаят какво да направят, докато родната им къща изчезва пред очите им. Майка им Емилия успява да пристигне на място, но и тя е безсилна пред страшната стихия. Жената отглежда двете си момчета сама. От няколко години е разделена с баща им и едва свързва двата края, за да не им липсва нищо. По-големият й син Али се ражда с дефект на десния крак. Той е по-къс от левия и момчето леко накуцва.

Селото е малко, с около 160 жители. Част от тях вече са набавили дрехи, храни и вещи от първа необходимост. Семейството сега живее при Юлия, но тъй като нямат средства сами да възстановят дома си, разчитат на помощ. Всеки, който желае да им помогне, може да го направи на:

IBAN: BG07 CECB 9790 1043 0429 00

Титуляр: Емилия Арнаудова

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама