Реклама
https://www.bgdnes.bg/da-pomognem/article/12309888 www.bgdnes.bg

Отец Иван с тежка изповед пред "България Днес": Умираме от глад!

Не сме яли от дни, складовете ни са празни, ще продаваме сливи, за да си купим храна 

"Кошмарно време настана! В приютите гладуваме и някои хора не сме яли от няколко дни. Положението е много тежко - складовете ни за храна са празни и не можем да си платим сметките за електричество."
Това изповяда пред "България Днес" отец Иван, като с тъга в сърцето призна, че приютите му в Нови хан (Софийско), Якимово (Монтанско) и Коняво (Кюстендилско) преживяват едни от най-тежките си периоди.
"Даренията буквално спряха през лятото. Като няма пари, няма и храна. Лъч надежда виждаме в овошките, които отглеждаме в Коняво. Ще оберем сливите и ще ги продадем. С изработените пари ще си купим храна, за да сложим поне временно край на глада. Най-страшното е, че ни свърши брашното - не можем да си омесим хляб и поне с него да се заситим. Хората обикалят по дворовете и чакат с нетърпение да порасне някой лучец или картоф, за да могат да го сготвят. Имахме и някакви минимални запаси от леща, само това се ядеше в един период, но и те привършиха", разказа за тежката ситуация добрият духовник, който се грижи за стотици хора, изпаднали в тежко положение на безпаричие и липса на покрив над главите им.

Реклама


Дядо Иван споделя, че не може да се обади на големи дарители, тъй като преди два месеца му откраднаха телефона и е загубил всичките си номера. "България Днес" се свърза с една от най-големите мелници у нас и на Балканския полустров, където приеха присърце ситуацията с приютите. От там обещаха да се обадят на отчето, за да им сподели от какво имат нужда, и имат готовност веднага да изпратят брашно, за да се сложи край на глада.
"Много съм благодарен на "България Днес", че за пореден път ни помагат и разказват за трудните ситуации, в които се намираме. Надявам се да има храна поне за децата, за да не си лягат и те гладни", добави отец Иван, който е изправен пред поредното предизвикателство в дългия си и изпълнен с благородство живот.
С тежкото финансово състояние се е влошило и здравето на отчето. От дълго време духовникът има проблеми с краката си, но сега лявото му коляно е още по-зле. "Поставиха ми инжекция, лекари ме прегледаха, но от повече два месеца положението не е добре. Все по-трудно ми е да ходя. Когато ставам от леглото, имам нужда някой да ми помага. Не знам откъде дойде това чудо с болежките. Когато можех да ходя, обикалях повече и намирах хора, които да ни помагат. Сега това е почти невъзможно. Слава на Бога, жив съм и още мога да съм полезен", допълни духовникът.


"Станах на 77 години и вече всичко ми е много трудно, но знам, че много хора чакат на мен. Опитвам се да ги уча сами да си изкарват прехраната и да бъдат самостоятелни. Божа работа е колко ще изкарам на тази земя, дано Господ ми даде още години живот", каза още дядо Иван, на който му е все по-трудно да говори и се задъхва, но не е изгубил онази искра на надежда, която умее да предава и на другите.

Как да помогнем

Ако искате да помогнете на отец Иван, може да дарите средства по следните сметки:
Дом за сираци "Св. Николай" при храм "Св. Троица", с. Нови хан, п.код 2110
БУЛСТАТ: 175743823
Банкова сметка в лева: UNI CREDIT BULBANK, клон Елин Пелин
IBAN: BG72UNCR 96601000411600, BIC: UNCRBGSF
Сметка в евро: IBAN: BG13UNCR70001522104630 BIC: UNCRBGSF

Откраднаха му 5000 лева

"Успяха да ми отмъкнат 5000 лева и телефона. Бяха в джобовете ми и без да усетя, са ми ги взели. Случи се в момента, когато приютите имат нужда от пари." Това разказа дядо Иван за кражбата преди два месеца.
Много му тежи, че му е взет телефонът, с който има връзка към хора, готови да помагат на него и питомците му.
"Все си казвам, че за пари и материални неща не бива да се ядосваме, човешкият живот и здраве са по-важни. Тази година ми е изключително каръшка. Лошите неща се случват едно след друго", обобщи положението отчето.

Режисьорът Джеки Стоев:

Двамата с Чарли също ще помогнем

"Отец Иван има нужда от нашата помощ и ние двамата с Чарли ще се включим в акцията за спасяването на тези 144 ученици и 44 деца. Някои от тях са пълни сираци." Това каза пред вестника режисьорът Джеки Стоев. Според него, ако покойният Джони Пенков бе жив, щеше веднага да се втурне и физически да участва в инициативата. "През 2010 г. тримата направихме филм за отец Иван. Снимахме го цяла година и накрая той спечели наградата "Златен Ритон" за най-добър документален филм. Сега можете да го гледате по БНТ на 21 август, неделя, от 17,00 часа", каза още Джеки.


Той и Чарли направиха дарителска кампания и във фейсбук за набиране на средства. "Можете да изпратите храна на следните адреси: Дом за сираци "Св. Николай" Адрес: с. Якимово, обл. Монтана 3640, ул. "Г. Димитров" 133, отец Иван Д. Иванов; тел. 0886 852950, Дом за сираци "Св. Николай" при манастир "Св. Троица" - на адрес: ул. "Търнава" 21а, 2110 Нови хан, за отец Иван; тел. 0886 852950, както и всякакви пакетирани храни", уточни Джеки Стоев.



Реклама
Реклама
Реклама