Реклама
https://www.bgdnes.bg/da-pomognem/article/12721053 www.bgdnes.bg

Радка Жекова от Бургас: Сина ми го боли и припада, когато се храни

Анатоли страда от рядка болест, губи съзнание и не може да работи 

"Синът ми страда от рядко заболяване, заради което всяко хранене е кошмар за него - изпитва силни болки, а понякога губи и съзнание."

Това сподели с тъга пред "България Днес" Радка Жекова от Бургас, чийто син Анатоли е диагностициран със синдром на Дънбар - хронично нарушение на кръвообращението в червата.

Реклама

Засегнатите от това заболяване страдат от гадене, повръщане, спазми и болки в горната част на корема - обикновено веднага след хранене. Причината за синдрома на Дънбар е стесняване на началния участък на три артерии от коремната аорта.

"Поради това състояние Анатоли не е в състояние да функционира пълноценно, защото и при минимални физически усилия изпитва силни болки, които стават все по-силни след всяко хранене. По тази причина синът ми гладува и продължава опасно да губи тегло. Има сърдечни проблеми, виене на свят и в някои случаи губи съзнание, като това е малка част от симптомите му. Не може да работи, няма доходи и финансовото ни състояние е много тежко, поради което не можем да пристъпим към лечение, което спешно се налага", сподели тревогите си Жекова. И добави: "Живеем с майка ми, която е на 79 години и също има много заболявания, а аз от дълги години съм инвалид. Нямаме средства, живеем в общинско жилище и не можем да се справим. Затова като майка моля всички добри хора да ми помогнат да спася живота на сина си."

Проблемите за Анатоли започват през далечната 2006 г., когато получава спукване на белия дроб и се налага спешна животоспасяваща операция, след която е в реанимация в продължение на 13 дни. След това получава увреждане на сърцето и дълги години се оплаква от болки в стомаха. Положението на сина на Радка се влошава още повече, след като миналата година преболедува COVID. Направените изследвания през февруари тази година показват, че има рядкото заболяване синдром на Дънбар.

"Нужна е спешна операция и лечение, но ние не разполагаме с необходимите средства. Трудно е една майка да гледа, че детето й гасне пред очите й. И да бъде безсилна", добавя с тъга жената от Бургас.

Набират средства за спешна операция

Ако желаете да помогнете на Анатоли да се пребори с коварната болест, може да дарите средства по неговата сметка:

IBAN - BG55STSA93000028796266

BIC - STSABGSF

Анатоли Радков Жеков

Реклама
Реклама
Реклама