Реклама
https://www.bgdnes.bg/da-pomognem/article/12888448 www.bgdnes.bg

Председателят на Сдружението на украинските организации в България Олена Коцева: 5-годишно всяка нощ пищи от ужас

Страшно е, че даваме успокоителни на малки деца 

Олена Коцева е родена в Киев (Украйна). По професия е журналист, доктор на филологическите науки. Живее в България от януари 1977 година, а от 2011 г. е българска гражданка. Олена е председател на Сдружението на украинските организации в България и активен доброволец.

- Олена имате ли близки, останали в Украйна?

- Брат ми и семейството му - 3 деца, внук, леля ми и братовчеди и братовчедки в градовете Киев и Харков.

Реклама

- Какво мислите за агресията на Русия в Украйна?

- Поредният геноцид срещу украинския народ. Русия унищожава инфраструктурата, енергетичната мрежа, застрашава с ядрена катастрофа и унищожава всякакви комуникации. Руската войска убива мирното население, без да се интересува дали това са жени, възрастни хора или деца! Повече от 460 украински деца са убити, а ренени и осакатени има хиляди. Немислимо е през XXI век да се изнасилват, измъчват и убиват малки деца и бебета, хора от всякаква възраст само защото са украинци, които обичат страната си и искат да живеят, както живее Европа и целият цивилизован свят!

- Как се създаде организацията "Мати Украйна"?

- Сдружението на украинските организации в България (СУОБ) "Мати Украйна" е нестопанска организация в обществена полза, регистрирана през 2012 г, която обедини съществуващите тогава 6 украински организации в България. Сдружението осъществява културна, образователна и научна дейност.

- По какъв начин помагате на украинските бежанци в България?

- Осигуряваме храна, дрехи, домакински и хигиенни материали. През последните месеци, започвайки от юни, все повече пристигат хора от окупираните градове. Те не само че са преминали дълъг път през Крим, Грузия и Турция, преди да стигнат до България, но са дошли с минимален багаж и средства. Сред бежанците има и много етнически българи, бременни, майки с деца, както и родилки с малки бебета, които получават хуманитарна помощ.

- Къде могат да ви намерят нуждаещите се?

- Нашият център се намира в София на ул. "Царибродска" 136-142 - това е помещение, което ни е предоставено безплатно от Столичната община до края на войната. Досега сме изпратили повече от 54 тона хуманитарна помощ в Украйна съгласно волята на дарителите и помагаме с продукти и вещи на украински бежанци, намерили убежище от бомби и смърт в България.

- Как се адаптират украинците в България?

- Има много хора, които са силно стресирани. Други преминават адаптацията си по-лесно - това са хора, които са напуснали Украйна още в самото начало на пълномащабната агресия на Русия срещу Украйна. Много хора са се върнали вече обратно в Украйна, но след новите руски атаки вече ни пишат, че са готови пак да дойдат в България.

Реклама

- Коя е личната история, която най-силно ви трогна?

- Има много истории и те са наше всекидневие. Има дни, когато всички дружно плачем. Няма как да не плачем, когато ни разказват новодошлите от окупираните територии как са бягали, как са ги събличали голи и проверявали на всеки руски пункт, как са се страхували дали ще ги пуснат живи или това са последните мигове от живота им. Как да не плачеш, когато слушаш разказ на един баща как е носил детето си на ръце, след като автомобилът им е бил разстрелян. Те самите оцелели по чудо с детето и са избягали, оставяйки тялото на майката в колата. Историите са много. Една майка с шест деца, оставила 7-ото в Украйна и довела по-малките след ракетните обстрели. А 7-ото най-голямо момче е тръгнало да защитава родината си заедно с баща си. Това беше първият случай, когато аз започнах да купувам успокоителни за малки деца! Малкото момченце на 5 години от това семейство се будеше всяка нощ и пищеше от страх.

- Намаляха ли даренията и хората, които помагат, в сравнение с началото?

- Да, в сравнение с първите месеци даренията доста намаляха. Благодарни сме за всеки лев и всеки пакет боб или захар, които ни изпращат.

- От какво се нуждае организацията в момента?

- Имаме нужда преди всичко от пари, защото така успяваме да пазаруваме на едро и с намаления - икономисваме и оползотворяваме всяко левче. Нуждаем се от топли дрехи и якета за жени и деца, топли завивки, спални чували, гумени, надуваеми туристически постелки , медикаменти срещу настинки, превързочни материали, дълготрайни хранителни продукти, високалорични десерти като вафли, бисквити и шоколад, кафе три в едно, дизелови генератори, павербанкове, хигиенни материали и много други неща. Затова е най-лесно за дарители да преведат някаква сума пари като дарение.

- Имате ли прогнози кога ще приключи войната?

- Мога да кажа само едно: украинците ще бранят страната си, земята си, своите домове и семейства. Путин и всички участници в престъпления срещу украинския народ ще седят на подсъдимата скамейка в Хага и ще бъдат наказани!

- Какво ще кажете на читателите ни?

- Българите са добри и храбри хора и са го показвали неведнъж през вековете. Само в България по време на Втората световна война не е пострадал нито един евреин. Няма друга такава страна! Искам да изкажа и нашата огромна благодарност на всеки, който помага, дарява и подкрепя Украйна и нейния народ!

Да помогнем

- Как може да изпратим дарения? Гр. София, ул. "Царибродска" 136-142, СУОБ "Мати Украйна", телефон за куриери 0887601072, Олена Коцева

Банкова сметка: СУОБ "Мати Украйна", БУЛСТАТ: 176471600,

IBAN: BG79UNCR70001522046600, BIC на банката: UNCRBGSF

Банка: УНИКРЕДИТ БУЛБАНК, основание за превод: дарение

Реклама
Реклама
Реклама