Реклама
https://www.bgdnes.bg/da-pomognem/article/12928400 www.bgdnes.bg

Болната от множествена склероза Петя: Краката ми се огъват и падам по очи

Не мога да ходя сама до банята, приятелите ми ме изоставиха 

"Краката ми изобщо не ме държат. До такава степен са отмалели, че се огъват в коленете и падам по очи на земята като талпа. Нямам контрол върху тях. От четири години не мога да си позволя да изляза сама. Страх ме е!"
Така започва прочувствената си изповед пред "България Днес" Петя Георгиева от варненското градче Аксаково.
Вече 14 г. жената живее с поставената й от медиците диагноза множествена склероза, но сега има лъч надежда за нея, ако се лекува в клиника в Москва.
В дома на Петя е подредено така, че на нея да й е удобно да се придвижва. Ползва ръцете си за всичко и се подпира на врати, шкафове и чекмеджета. Излиза само когато трябва да се пазарува, и то по най-бързия начин, понеже краката изобщо не я държат.
Когато състоянието й с времето започва да се влошава, нейни "приятели" си тръгват. "Само една Мариана остана", признава Петя за нейна близка. И продължава: "Отначало нямаше проблем, пък и аз никога не съм тръбяла за болестта си. Но когато трябваше да идват до вкъщи да ме взимат, връщат и държат за ръка, а Аксаково е само на няколко километра от Варна, излизанията с "приятелките" взеха да оредяват. Докато накрая спряха окончателно. Няма ги, изчезнаха моите толкова много приятели! Същото се получи и с ходенията на семейни почивки, разходки и гостита. Спряха да ни канят да бъдем заедно".


Животът на Петя се преобръща, когато е на 29 години. Само месец след като на бял свят се появява синът й, получава първите симптоми. Убедена е, че това се случва след раждането му. Сега пожелава на хората всеки Божи ден да се вглеждат в себе си и най-близките си и да оценяват свободата на самостоятелността си. "Оцених дори възможността да ходя, подскачам и тичам. Защото аз не мога - стоя по пейките в парковете и това е. В банята даже не мога сама да вляза!", споделя Петя.
От няколко години на семейството й се налага да живее в Германия, където съпругът й Николай работи, а синът й Иван учи.
Куп причини насочват вниманието на Петя към болница в Москва, където има реален шанс да й се помогне. През септември семейството за кратко си идва до България, урежда документите по лечението й в руската столица и се връща в Германия. Добрата новина е, че има DMS номер в подкрепа на Петя, но нужната сума е 50 000 евро, която е непостижима за тях.

Как да помогнем

Всеки може да изпрати SMS на 17777 с текст DMS PEPI, да помогне чрез Български дарителски форум BG06UBBS80021026072940 с основание DMS PEPI или да участва в благотворителен търг, организиран във фейсбук страницата й "Благотворителен базар - Да помогнем на Петя да пребори множествена склероза".
До момента на разговора ни с Петя по сметката й бяха постъпили близо 14 000 лв.

Можете да й помогнете също и чрез PayPal.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама