Реклама
https://www.bgdnes.bg/da-pomognem/article/13148167 www.bgdnes.bg

Родопски пожарникари построиха кладенец в Африка

Неземно щастие на Черния континент 

Смелите мъже помагат на сирачета и деца с увреждания 

Доли ЛУКАНОВА

Родопски пожарникари сложиха край на жаждата в кенийското селце Буабуи. Огнеборците от Рудозем събраха пари за изграждане на кладенец в Африка, научи "България Днес".

Сушата в Кения провокира благородни българи да отделят от личните си средства и да ги изпратят на нуждаещите се. Първоначално се притесняват дали ще успеят да съберат цялата сума, тъй като за изграждането на едно такова съоръжение там са нужни около 1000 евро. Решени да помогнат на всяка цена, смелите родопчани успяват бързо с мисията си.

Реклама

"Те наистина са благородни хора. Вършат си със сърце работата. За тях това е признание. Пожелаха да помогнат на хора от друг континент и го постигнаха", коментира пред вестника 44-годишният Шукри Халилов, който е инициатор на идеята и е успял да осъществи връзка с хора от Африка.

Халилов помага за изпращането на средствата за така нужния кладенец в Буабуи. С тях кенийците копаят 20 - 30-метров изкоп, слагат помпа и изкарват водата от дълбините на земята. Не след дълго идва и обратна връзка към България. Десетки деца, жени и мъже присъстват на откриването, което е съпроводено с много веселие, песни и танци. От благодарност към българите баубуите поставят навсякъде табели, на които пише, че кладенците са дарение от рудоземските пожарникари.

Това е шестият кладенец, изграден в Африка, с пари от нашенци. "Ние, родопчани обичаме да строим чешми, но има достатъчно построени тук. Така реших, че в тази част от света би било по-добре. Там хората са в нужда. Носят кофи с километри, за да имат някаква вода", коментира Халилов.

С него се свързват всякакви хора - и богати, и бедни. Най-трогателен е жестът на пенсионирана учителка, която е загубила дъщеря си преди години. Макар малката си пенсия, жената успява да мобилизира всичките си близки и няколко пъти да дари пари за храна и дрехи за сирачета в Африка.

Организирани са и акции и за инвалидни колички за три деца с увреждания, както и за дрехи и легла за тях. "Стартирал съм и кампания за училище. В едно село са си изградили постройка, но нямат покрив", допълва рудоземецът.

Реклама
Реклама
Реклама