Реклама
https://www.bgdnes.bg/da-pomognem/article/9845432 www.bgdnes.bg

Кончета лечители спасяват детски животи

С терапия на седлото малчугани се справят с аутизъм и Даун

Хипо, Морал и бременната Зита са надеждата на над 100 малчугани

Надя Панкова

Зита, Хипо и Морал са три обикновени кончета, но са надежда на над 100 необикновени и уникални дечица. Защото са единственият начин те да заживеят живот, близък до този на здравите си връстници.

Сдружение "Конна терапия" вече шеста година работи с трите кончета по метода хипотерапия. И през лечението са минали над 100 деца, които страдат от различни заболявания - аутизъм, социални проблеми, синдром на Даун, церебрална парализа, поведенчески смущения.

Реклама

Освен на седлото на чист въздух малчуганите работят едновременно и с терапевти и психоаналитици, а от "Конна терапия" вече набират и доброволци, които да им помагат. Те ще трябва да водят някое от трите кончета, докато малчуганите са на седлото, а до тях редом върви съответният терапевт. Всеки желаещ може да се запише в помощ на дечицата В Център "Приятели на Зита" на ул. "Кокалянски рид", 4 км над Кокаляне.

Създателките на благородната инициатива Веселина Фелдман и Любомира Минчева разкриват, че скоро кончетата ще са с едно повече. Красивата Зита е бременна и се очаква да роди, радват се от "Конна терапия". С Хипо и Морал кобилката е помогнала на десетки деца да преодолеят проблемите и смущенията си. Сега благодарните родители могат да помогнат на нея. Причината - нужен е покрив за трите кончета, а грижите покрай Зита не позволяват "Конна терапия" сама да се справи.

"Зита е бременна и ще роди съвсем скоро. Не можем да се справим сами и се обръщаме към всички приятели, подкрепящи дейността и каузата, с молба за подкрепа. Финансова, с материали, с разпространение на призива. трябва да преместим конете на новото място, където се изгражда Центърът за терапии и което засега представлява гола заградена поляна с къщичка за хората, грижещи се за конете", разказват от сдружението.

Всеки, който иска да помогне кончетата да продължат да работят за доброто на дечицата, може да го направи на банкова сметка: ДСК, Сдружение "Конна терапия", IBAN: BG40STSA93000022393469, BIC: STSABGSF, основание за превода: изграждане на Център за терапии с коне.

Наскоро децата и техните "лечители" изживяха шок, след като внезапно едно от кончетата изчезна. След многохиляден призив в социалните мрежи животното лекар бе върнато анонимно от похитителя си. Всяка събота от 14 ч. до 16 ч. родителите могат да заведат децата си на консултация, за да се запознаят с терапията с кончетата лечители.

Реклама
Реклама
Реклама