Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/14167181 www.bgdnes.bg

Крилото на ЦСКА 1948 Бирсент Карагерен: В играта сме за сребърните медали

Кой е той?

Бирсент Карагерен подсили отбора на ЦСКА 1948 през зимната пауза и вярва, че под ръководството на треньора Тодор Янчев тимът ще бъде все по-важен фактор в родния футбол. Пред "България Днес" Биската отговаря откровено на всички въпроси, които вълнуват футболната ни общественост.

Кристиан ИВАНОВ

- Бирсент, на ЦСКА 1948 предстои четвъртфинал за Купата на България, трофей, който ти два пъти си печелил. Какво казваш на съотборниците, които нямат толкова сериозен опит в този турнир?

Реклама

- Предстои ни тежък мач срещу доста добър отбор. "Арда" са силен тим с млади момчета, които искат да се докажат. Водени са от треньора Александър Тунчев, с когото аз се познавам добре. Работили сме заедно, наясно съм колко сериозен специалист е той. Срещаме мотивиран съперник, но вярвам, че ако дадем всичко от себе си, ще излезем победители.

- Шампионатът в Първа лига навлиза в решителна фаза. Преди началото на пролетния полусезон направи прогноза, че ЦСКА 1948 има сили да завърши на втора позиция в крайното класиране. Как гледаш на шансовете на отбора към този момент?

- Амбициите ни трябва да бъдат високи, защото имаме качествен отбор. Намираме се на трето място в момента, но конкуренцията за челните позиции е голяма. Вярвам, че ЦСКА 1948 може да завърши на втора позиция и да вземе сребърните медали. Има достатъчно мачове до края, но всяка следваща среща за нас трябва да бъде най-важната.

- По време на паузата за националните отбори ЦСКА 1948 записа престижна победа срещу "Партизан" в Белград с 2:0, ти се отличи с асистенция. Като цяло как се отрази на отбора периодът без мачове за първенство?

- Напълно надиграхме "Партизан" и бяхме по-добрия отбор. Да, в техния състав липсваха футболисти, ангажирани с национални отбори. Но и при нас имаше такива. Победата срещу "Партизан" в Белград говори за доброто ниво както на отбора, така и на целия клуб. Успяхме да използваме паузата за националните отбори много правилно.

- Треньорът Тодор Янчев има в кариерата си на футболист големи мачове с фланелката на ЦСКА. По какъв начин той успява да предаде "армейския" дух на играчите в сегашния състав?

Реклама

- Тодор Янчев е млад треньор с голяма амбиция за развитите. Той успява да предаде на играчите своето спокойствие и увереността си, че сме способни да победим всеки отбор в България. Но трябва да си вярваме и да се раздаваме на терена.

- В твоята игра какво би искал да подобриш?

- Желанието ми е да помагам на тима с голове и асистенции. Вярвам, че всичко това ще дойде с времето и с моето усърдие в тренировките и мачовете.

- Имаш опит в евротурнирите, което е важно на фона на амбициите на клуба да играе в тях след края на първенството. Какво успя да научиш от мачовете си срещу някои от топотборите в Европа, като "Тотнъм" например?

- Това е нещо, което трябва да се изживее... За мен беше огромна чест да играя срещу отбори от калибъра на "Тотнъм", "Копенхаген", "Страсбург"... Научих много неща от тези съперници. Но който и да е срещу теб на терена, просто излизаш и играеш.

- Срещу "Тотнъм" конкретно ти и тогавашните твои съотборници от "Локо" (Пд) поведохте в резултата и бяхте на минути от това да отстраните "шпорите". Какво не достигна?

- Когато се сетя за този мач, все още настръхвам. Не ни достигна и късмет. Когато отбелязахме гол за 1:0, виждах щастието в очите на момчетата, но и мисълта "Как ще задържим резултата". Ако бяха феновете на стадиона, убеден съм, че нямаше да загубим този мач. Но тогава срещата се игра при закрити врати заради пандемията от коронавирус. И срещу отбор като "Тотнъм" е много трудно, защото в момента, в който изоставаха в резултата, треньорът им Жозе Моуриньо направи четири смени. Дори на скамейката си той разполага с топиграчи, а ние вече бяхме доста изморени... Направихме грешки и те бяха наказани. Но се бихме докрай и доказахме, че си струва човек да се бори за мечтите си.

- Да поговорим и за националния отбор. Какво не ни достигна в мачовете срещу Черна гора и Унгария, загубихме и двете срещи, без да отбележим гол...

- С Черна гора играхме добре, но те си вкараха положението, а ние пропуснахме. В тези мачове първият гол е много важен. В Унгария предимствата бяха на страната на домакините и те заслужено спечелиха.

- Има ли място твоя съотборник Ивайло Чочев в националния отбор?

- Изненадан съм, че Чочев не беше повикан. Ивайло е дефанзивен халф, който бележи много голове... Но все пак селекционерът е този, който взима решенията за състава.

- И в евроквалификациите предстоят доста мачове. Как би реагирал на евентуална повиквателна от селекционера Младен Кръстаич?

- Най-хубавото нещо във футбола е да играеш за националния отбор на страната си. В момента ситуацията е трудна, но не трябва да се отчайваме. Има още доста мачове в тези квалификации. Вероятно всички са ни отписали, но това може и да бъде предимство за нас. С няколко победи сме способни да се върнем в играта. Защо да не победим Сърбия и Черна гора като гости? Докато има и минимален шанс за класиране, трябва да го преследваме.

Четете още

Бирсент заведе любимата в Истанбул
Бирсент заведе любимата в Истанбул

Бирсент заведе любимата в Истанбул

Халфът на "Локо" (Пд) Бирсент Карагерен:
Мечтаем за пробив в Европа!
Халфът на "Локо" (Пд) Бирсент Карагерен:
Мечтаем за пробив в Европа!

Халфът на "Локо" (Пд) Бирсент Карагерен: Мечтаем за пробив в Европа!

Купонясват с песни на Преслава
Купонясват с песни на Преслава

Купонясват с песни на Преслава

"Локо" (Пд) взе втора купа поред, би с дузпи ЦСКА след "холандска смяна"

"Локо" (Пд) взе втора купа поред, би с дузпи ЦСКА след "холандска смяна"

Реклама
Реклама
Реклама