Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/14261356 www.bgdnes.bg

Легендарният треньор Георги Василев - Гочето: Хората искат наши момчета в отборите

Вече гледаме националния тим със свито сърце

Кой е той

Георги Василев-Гочето е легенда в българския футбол, единственият, извел до шампионски титли три различни отбора - "Етър", "Левски" и ЦСКА. Гочето е помощник-треньор на националния тим на световното в Мексико 86, начело на "лъвовете" тогава е Иван Вуцов. С отбора на "Унион" (Берлин), тим, който някога бе в третото ниво на немския футбол, българският специалист игра финал за Купата на Германия през 2006 г.

- Г-н Василев, като треньор вие сте ставал шампион и с ЦСКА, и с "Левски". Какво мислите за последното дерби, в което "червените" излязоха без нито един българин в стартовия си състав?

Реклама

- Не съм очарован от играта. Видяхме много битка, много единоборства, но почти нищо повече. През първото полувреме вратарите бяха като заспали. Нямаше дори удар към тях! Ясно е, че двата отбора преследват различни цели, но дербито си е дерби. Интересно стана чак в края на мача след отсъждането на дузпата в полза на "Левски", която беше пропусната от Ивелин Попов. Но всеки може да пропусне, това е част от играта. Темата за това, че много малко български футболисти играят в дербито, е болезнена за привържениците. Хората искат да има повече наши момчета в отборите. Факт е, че ние сме част от Европейския съюз и в нашата страна важат правила, които позволяват да бъдат използвани много чужденци. Моето мнение е, че проблемите на родния футбол са по-дълбоки. Причините да нямаме достатъчно българи в елита са много повече от една.

- Българското първенство тази година е много интересно заради битката за титлата между ЦСКА-София и "Лудогорец". Кой от двата отбора ще триумфира с титлата в края на сезона?

- ЦСКА успява да удържи първата си позиция, а през този сезон "Лудогорец" не е толкова силен, че да стряска "червените". Шансовете на "армейците" да триумфират като шампиони са доста сериозни. Директните сблъсъци между двата отбора ще бъдат от голямо значение. Радващо е, че има интрига.

- Да поговорим и за националния отбор вече от дистанцията на времето, което измина след двете поражения на старта на квалификациите за Евро 2024 от Черна гора и Унгария. Видяхте ли някаква промяна в тима на България в сравнение с предишните квалификации, които бяха неуспешни?

- Два мача - две загуби. Трудно може да се каже нещо положително при тези резултати. Имаше проблеснала някаква надежда от контролите преди началото на квалификациите. Но и това бяха приятелски срещи с отбори, които са много далеч от силните тимове в Европа. Говореше се за подмладяване, за ново начало... Беше ясно, че в квалификациите и съперниците, и зарядът в мачовете са различни. Лошото е, че ние вече се стряскаме от срещите с отбори от средно европейско ниво. Дори когато играем с отбори от графата "футболни джуджета", пак не сме сигурни в победата. Привържениците ходят на мачовете на националния отбор със свито сърце. За съжаление загубихме радостта от зрелищните двубои, с които ни е радвала селекцията на България.

- Доколко националният селекционер Младен Кръстаич успя да подбере най-добрите футболисти за мачовете срещу Черна гора и Унгария? Много се коментира отсъствието на Ивайло Чочев от ЦСКА 1948...

Реклама

- Със сигурност националният селекционер Младен Кръстаич е извикал тези футболисти, които според него ще се представят най-силно и ще могат да донесат желаните резултати. Преценка на работата на Кръстаич няма да правя. Той си носи отговорността за решенията, които взима.

- Кои български футболисти ви правят добро впечатление в Първа лига?

- Имаме добри вратари. Наумов ми прави хубаво впечатление. Филип Кръстев и Илиян Стефанов от "Левски" имат своя потенциал. Към тях мога да добавя Андриан Краев. В ЦСКА-София Турицов дава надежда, Шопов - също. Кирил Десподов и Антон Недялков в "Лудогорец" се отличават. Чочев и Карагерен в ЦСКА 1948 са на добро ниво. За съжаление не са толкова много българските футболисти, които изпъкват. Това е нещо, което трябва да се промени колкото е възможно по-скоро. Трябва да се работи здраво и да гледаме в бъдещето с оптимизъм. Това е единственият път да върнем българския футбол на високото ниво, където искаме да бъде.

Четете още

Легендарният треньор Георги Василев-Гочето:

На "Левски" успехът ще е лесен, на ЦСКА - сладък

Легендарният треньор Георги Василев-Гочето: На "Левски" успехът ще е лесен, на ЦСКА - сладък

Георги Василев-Гочето прави родолюбив подарък
Георги Василев-Гочето прави родолюбив подарък

Георги Василев-Гочето прави родолюбив подарък

Георги Василев-Гочето: "Левски" и ЦСКА воюват докрай

Георги Василев-Гочето: "Левски" и ЦСКА воюват докрай

Георги Василев-Гочето: "Лудогорец" и ЦСКА са лицето на футбола ни
Георги Василев-Гочето: "Лудогорец" и ЦСКА са лицето на футбола ни

Георги Василев-Гочето: "Лудогорец" и ЦСКА са лицето на футбола ни

Реклама
Реклама
Реклама