Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/14731808 www.bgdnes.bg

Божинов става треньор

Кара курсове за "А" лиценз в НСА, показа "началника"

Футболист, треньор, директор, журналист - във всичко това се превръща Валери Божинов, който започна ново обучение в НСА. Божигол ще кара курсове за получаване на треньорски лиценз "А" и е платил необходимата такса за обучение от 3900 лева. Бившият национал вече кара и необходимия стаж, след като беше помощник-наставник в "Септември" при Славко Матич и в "Добруджа", където работи с втория си баща Сашо Ангелов.

Някогашният нападател на "Ювентус" и "Манчестър Сити" сам се похвали с новото предизвикателство. Божинов публикува снимка с шефа на българската треньорска школа по футбол доц. д-р Емил Атанасов, когото в типичния си стил нарече "началник". 

Реклама

Планът на Валери е да завърши курсовете у нас, след което да учи за треньорски "про" лиценз в прочутата италианска школа в Коверчано. Там Божинов вече кара обучение за спортен директор, където се учи от някои от най-големите имена в играта. Българинът попиваше знания от прочутия треньор Рафа Бенитез, който спечели Шампионската лига с "Ливърпул".

"Имам допир до големи фигури - треньори, ръководители - коментира тогава Божинов пред БНТ. - Може да научиш много от тези хора, комуникативни хора, земни. Дават ти възможност да си до тях и да научиш много от тях, не крият нищо, снимаш, говориш, разменяш контакти. Дай бож, за моето развитие - дали като спортен директор, или като треньор, да бъде в плюс."

Валери вече се изявява като истински треньор, след като преди няколко месеца държа пламенна реч в съблекалнята на "Септември" преди мача с "Лудогорец", който бе загубен с 0:1. "Вярвайте във вашите качества! Играйте така, както тренирате. Вие можете, аз вярвам във вас. Вие имате голям потенциал. Покажете, че вие сте бъдещето на България", обясняваше Божинов пред футболистите, които не сваляха поглед от него.

Същевременно бившият национал все още не е прекратил официално футболната си кариера. За последно Божигол игра за "Витоша" (Бистрица) и дори отбеляза едно попадение, но "тигрите" изпаднаха в Трета лига.

Другото амплоа на култовия футболист е спортната журналистика. Валери редовно анализира футболните мачове в студиата, а наскоро подписа краткосрочен договор с италианския медиен гигант "Скай".

Четете още

Божинката се завръща в чалгата, не устоя на Азис

Божинката се завръща в чалгата, не устоя на Азис

Валери Божинов го закъса!

Валери Божинов го закъса!

Реклама
Реклама
Реклама