Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/15399475 www.bgdnes.bg

Звезди от няколко поколения на терена със Стилиян

Стилиян се събира с Бербо и Марто

Някои от най-големите величия в историята на родния футбол ще се изявят на терена на благотворителния "Мач на надеждата", организиран от Стилиян Петров. Всеки един от тях по свой начин е оставил следа в сърцата и съзнанието на българските фенове. Те ще се изправят срещу отбора на световните звезди. Начело на българския тим ще е Димитър Димитров-Херо. От "България Днес" ви представяме част от родните легенди, които ще играят до Стенли в "Мача на надеждата".

Стилиян Петров

Започваме с организатора на "Мача на надеждата" Стилиян Петров. През последните 20 години той е една от големите фигури в българския футбол. Доказвал е неведнъж, че е смел и борбен лидер на терена и извън него. Стенли държи рекорда за най-много мачове с националната фланелка. В България той играе за "Монтана" и ЦСКА. С екипа на "червените" печели една титла и две купи на страната. Във Великобритания Петров се затвърждава като клубна легенда на "Селтик" и "Астън Вила" под крилото на Мартин О'Нийл. Самият той преборил левкемията, сега иска да помогне на други българи, които се лекуват от тежката болест.

Реклама

Димитър Димитров-Херо

Херо е сред най-добрите български треньор в последните над 20 години. Той ще изведе тима на Стилиян Петров. Като треньор е 3 пъти шампион на България с "Левски", "Литекс" и "Лудогорец". През 2012-а е избран за треньор на годината в Първа лига. Към края на 90-те години е и национален селекционер. Известен е със своя темперамент.

Христо Стоичков

Камата е най-успешният български футболист в историята. Той е единственият българин носител на "Златната топка" и третият на "Златната обувка". Стоичков е най-популярният български футболист в света. Голям принос за това имат страхотните му изяви за "Барселона" и националния отбор на световното първенство в САЩ '94. Става голмайстор на Мондиала в Америка. През 2006 година Стилиян Петров отказва да играе под ръководството на Христо Стоичков в националния тим. Двамата обаче изчистват различията си и днес ще бъдат съотборници.

Наско Сираков

Голмайстор №1 в историята на "Левски" е и настоящ собственик на клуба. Легендарният нападател има общо 406 мача с 217 гола. За националния тим бележи 23 попадения в 82 появи. Сираков е част от състава на България, който ни класира на 4-то място на Мондиала през 94-та. В "Мача на надеждата" ще сподели терена с някои негови бивши съотборници. Голмайсторът е 6-кратен шампион на България и 5 пъти вдига купата на страната. 4 пъти е голмайстор на първенството и веднъж е 3-ти в класирането за европейската златна обувка. Присъствието му кара мнозина да смятат, че в момента "Левски" клони към подкрепа за опозицията на Борислав Михайлов в БФС.

Димитър Бербатов

Когато става дума за най-популярните и успешни български футболисти в световния футбол, няма как да не се спомене Димитър Бербатов. Нападателят и до днес е сред уважаваните играчи в Англия. Единственият български футболист шампион и голмайстор на Висшата лига. Рекордьор по голове за националния отбор на България с 48 попадения. Бербатов е №1 по отличия "Футболист на годината" - седем. Бербо и Стенли са приятели от годините, когато започват бляскавите си кариери заедно в ЦСКА. До днес се подкрепят и работят заедно. Начело са на опозицията на Борислав Михайлов за управление на българския футбол.

Мартин Петров

Последният член на триото след Стенли и Бербо е Мартин Петров. Бързоногото крило е един от най-изявените български футболисти от началото на века. Петров печели титлата и купата на страната по веднъж с екипа на ЦСКА, преди да напусне в посока Западна Европа. Там минава през отбори от Швейцария, Германия, Англия и Испания, като навсякъде оставя следа. Мартин също е дългогодишен приятел и колега на Стилиян Петров и Димитър Бербатов. Тримата ще могат отново да споделят терена на националния стадион.

Красимир Балъков

Бала е един от най-добрите български полузащитници в историята. Моторът на "златното поколение", достигнало до 4-тото място на световното през 94-та, той е избран в идеалните отбори на Мондиала. Именно от него Стилиян Петров наследява капитанската лента на националния отбор на 30 април 2003 г. За България Балъков записва 92 мача на сметката си. Част е от "магическото трио" на "Щутгарт" с Елбер и Бобич в силните години на германския отбор. В момента е треньор на "Септември" (София).

Валери Божинов

Божинката е една от най-известните спортни личности у нас. Като футболист е сменил около 15 отбора. Носил е екипите на тимове като "Ювентус", "Манчестър Сити" и "Фиорентина". Името на нападателя се свързва освен с доброто представяне на терена и с афинитета му към красивите представителки на нежния пол, култови изказвания и невероятна харизма. За националния отбор Божигол играе в 43 мача, като в някои е съотборник на Стилиян Петров.

Четете още

Световни легенди идват заради Стилиян

Световни легенди идват заради Стилиян

И Коло Туре идва за "Мача на надеждата"
И Коло Туре идва за "Мача на надеждата"

И Коло Туре идва за "Мача на надеждата"

Реклама
Реклама
Реклама