Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/15743018 www.bgdnes.bg

ПРОГОВОРИ реферът на дербито ЦСКА - "Левски"

Реферът Радослав Гидженов не усеща натиск върху себе си преди голямото дерби ЦСКА - "Левски". Съдийската бригада даде специална пресконференция преди най-големия мач в България. От години футболните арбитри у нас бяха с напълно запушени усти.

"Не усещам никакъв натиск върху себе си - каза Гидженов. - Аз ще дебютирам на вечното дерби. За всеки съдия у нас е най-голямото признание да свири ЦСКА - "Левски". Мисля, че правя стъпка напред. Ще дам най-доброто от себе си. Ще се постарая след мача да се коментират само футболните достойнства, а не отсъждания. В моята глава в момента е, че трябва да се абстрахирам от всичко, което се пише по медиите. Следвам стриктно правилата на играта, спокоен съм, мисля, че ще се справя със срещата. Вярвам, че вървим в правилната посока." 

Реклама

Един от ВАР съдиите на дербито ще бъде рефер №1 у нас Георги Кабаков, който изпълняваше същата роля и на "Левски" - "Лудогорец" в предишния кръг.

"Не е в моята компетенция да отговоря дали е редно, или не да съм на ВАР в 2 поредни мача на Левски. Съдиите са професионалисти и когато получат наряд, трябва да си свършат работата. Определено както във ФИФА и УЕФА и България, като членка на УЕФА, опитваме да следваме инструкциите", започна Кабаков.

"Всеки футболен запалянко би бил учуден ако в даден шампионат критериите са едни, а в България са други. В английското първенство има малко по-специфични инструкции. Следваме изискванията на ФИФА и УЕФА. Все съдия на терена излиза с мисълта да се справи по най-добрия начин и да не се стига до грешки. Ако се намеси ВАР, значи е допуснал грешка. Има редица футболни федерации, които не са имплементирали тази система по обективни и субективни причини. ВАР е застраховка за грешки. Когато си ВАР, знаеш, че нямаш застраховка и отговорността е голяма, не само да се намесиш в ситуация, но и в ситуация, в която не трябва да се месиш, да не се месиш, защото следваш протокола. Ние сме съдии, които носим ФИФА значка, под мониторинг сме", продължи той. 

"Не е приятно, когато си със семейството си, пътуваш и някой по-краен запалянко реши, че не си му симпатичен, това е единственото, разпознаваеми лица сме. Ние сме хора, които взимаме решения и някой път не са най-правилните. Възможно ли е, когато някой футболист на празна врата не вкара и това доведе до загуба, възможно ли е да се получи реакция от феновете? Не би трябвало, нали? Мисля, че в годините от 2007 насам, около 16 години, от 2013 съм международен съдия, във всички тези години вярвам, че мачовете, които сме водили, сме показали, че можем да водим мачове под напрежение. Надявам се това напрежение да не ни повлияе", заяви пловдивчанинът.

"Считаме, че можем да ръководим тези футболни срещи, имаме опит с чуждестранни съдии през последните години и си спомняте какъв е опитът, не е коректно да коментирам колегите. Пред нас основният проблем не е нас самите като психика, а болезненият момент с близките и семействата. Ние можем да устоим на напрежението, но когато се атакуват най-близките, най-много боли. Това е причината да нямаме повечето социални мрежи. Феновете са креативни, което е жалко. Трябва да се обединим около магията на футбола, не трябва да се сее омраза", коментира най-добрият ни съдия.

"Не сме безгрешни. Обидно е когато при дадена грешка, се търси умисъл. Не сме удовлетворени, когато има ситуации, при които има грешки и няма как да се намесим. Има записи на комуникацията, няма как да заобиколим законите. Не се чувстваме щастливи, бъдете сигурни", завърши Кабаков. 

Реклама

Шефът на Съдийската комисия към Българския футболен съюз - Давид Фернандес Борбалан, също говори, но след пресконференцията на съдийската бригада за ЦСКА - "Левски".

"Разбирам недоволството на клубовете след такива ситуации, ние също сме недоволни от грешките. Нашата цел е броят на грешките да бъде нула, работим постоянно за подобряване на нивото на съдийство", сподели Борбалан. Той разясни защо за главен съдия на дербито ЦСКА - "Левски" е назначен Радослав Гидженов, а не първият в ранглистата Георги Кабаков.

"Разбира се, че ценим високо съдията, който е номер 1 в ранглистата, но оценяваме и останалите топ съдии в България. Имаме още ключови мачове и всеки ще получи възможност да съдийства на важен мач."

"Още в началото казах, че ще разчитаме на български съдии и вярваме, че те могат да се справят. Българското съдийство е на добро ниво, получаваме потвърждение за това с международни наряди, имаме и съдия, който ще ръководи мачове от световното първенство за юноши. Всеки месец имаме авторитетни назначения. Нашата философия е, че за всеки мач и всяка позиция ние търси най-подходящите хора, независимо дали те са били на даден мач или даден клуб в последния кръг", допълни испанецът. 

Четете още

Прокоба дебне нападателя на ЦСКА-София Майкъл Естрада

Прокоба дебне нападателя на ЦСКА-София Майкъл Естрада

Внимавайте! Ад в центъра на София готвят ултраси

Внимавайте! Ад в центъра на София готвят ултраси

"Сините" ултраси погнаха съдията

"Сините" ултраси погнаха съдията

Новият в ЦСКА-София люби гимнастичка

Новият в ЦСКА-София люби гимнастичка

Реклама
Реклама
Реклама