Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/16235809 www.bgdnes.bg

Мач ще има, а Унгария е големият фаворит срещу България advertorial icon

След близо 2 седмици перипетии и неясноти, в крайна сметка европейската футболна квалификация между България и Унгария ще се играе. Домакин на мача от 19:00 часа този четвъртък ще бъде Националният стадион "Васил Левски", какъвто бе и първоначалният план. Трибуните обаче ще останат без публика заради препоръка от СДВР и очаквани протести на феновете срещу управлението на Българския Футболен Съюз. Срещата ще бъде дебют за новия национален селекционер на "лъвовете" Илиан Илиев.

Унгарците, които буквално два дни преди мача все още не знаеха къде ще се играе той и ще се проведе ли изобщо, пристигат у нас като абсолютни фаворити. Победа за тях е оценена с коефициент от 1.53* от родния букмейкър efbet. Ставката за успех на България е 6.25*, а равенството се котира на 4.20*.

Националният тим на Унгария се нуждае само от точка, за да си подпечата официално визите за Евро 2024 в Германия. В момента "мадажарите" оглавяват квалификационната група "G" с актив от 14 точки, следвани от Сърбия с 13 и Черна гора с 8. Първите два отбора се класират директно за шампионата на Стария континент, а до края на квалификациите остават два кръга. България е на последната пета позиция без победа и с едва две точки. Само победи над лидерите Унгария и Сърбия биха ни позволили евентуално да изпреварим четвъртия Литва, който е с 6 точки.

Неразбориите около провеждането на квалификацията с Унгария стигнаха колосални размери. Първоначално УЕФА препоръча двубоят да бъде изместен извън София и да остане без публика заради писмо от БФС и СДВР. Според полицията са готвени протести и са възможни ексцесии, което принуди централата да обяви за домакин все още строящия се стадион "Христо Ботев" в Пловдив. Кметът на града, както и строителят на съоръжението обаче категорично отказаха двубоят да се проведе там заради продължаващите строително-монтажни дейности по козирката. Заради тях не може да се осигури безопасността на присъстващите на и около стадиона.

Самият президент на БФС Борислав Михайлов заплаши, че ако мачът не се проведе, УЕФА ще ни изключи и последиците биха били много сериозни за целия ни клубен футбол. От футболния съюз потърсиха и като пожарен вариант "Арена Арда" в Кърджали. Кметът Ерол Мюмюн прие радушно идеята, но постави условие на трибуните да бъдат допуснати зрители. Оказа се, че освен това Кърджали не изпълнява условие на УЕФА градът да е разположен на до 90 километра от действащо летище. Така цикълът бе затворен и квалификацията се завърна отново в София, както бе по предварителен план.

Футболната асоциация на Унгария отбеляза в изявлението си, че поведението на българската федерация е безпрецедентно, несериозно и неспортсменско. "Не можете да организирате дори семейна почивка, камо ли международен футболен мач със сериозни залози, включващ много хора и интересуващ милиони", написаха от унгарската федерация. Унгарските медии пък нарекоха случващото се в българския футбол с думата "трагикомедия".

Смятате ли, че унгарците ще се развихрят на терена в четвъртък? В efbet може да заложите, че ще ни победят на нула при коефициент 2.40*. Унгария да спечели и двете полувремена пък носи ставка от 4.30*. Унгария да отбележи гол в и двете полувремена - 2.90*.  Унгария да вкара над 2.5 гола - 3.75*, а над 3.5 гола - 8.60*.

Звездата на Унгария Доминик Собослай коментира казуса с провеждането на европейската квалификация. Футболистът на "Ливърпул" призна, че от 12-годишен не му се е случвало да попада в подобна ситуация да не знае къде и дали въобще ще има мач три дни преди датата на провеждането му. "Няма смисъл да се притеснявам какво се случва в България или защо ситуацията се получи така. Ние се концентрираме изцяло върху собственото си представяне. Ще се подготвим по същия начин, както за предишните ни мачове, и ще стигнем до Европейското първенство", заяви Собослай.

Най-вероятният голмайстор по всяко време в мача е Мартин Адам с коефициент 3.15*, следван от Доминик Собослай (3.20*) и Даниел Газдаг (3.20*). От българските национали с най-високи шансове да се разпише е Кирил Десподов, за който ставката е 6.20*, Георги Русев е с 6.40*, а Преслав Боруков - с 7.00*.

В другия мач от нашата група "G" Черна гора приема Литва от 21:45 часа в четвъртък. Домакините са големият фаворит според efbet с коефициент за успех 1.37*. Знак Х се котира при 5.20*, а 2 – при 9.80*.

*Коефициентите могат да подлежат на промяна. Актуалните коефициенти могат да се видят непосредствено преди залог на платформата efbet.com.

*Участието в хазартни игри крие риск от развиване на зависимост! Повече информация относно отговорния хазарт и превенцията от рискове е налична в „Разумно залагане“ на efbet.com и в сайта на НАП.

Реклама
Реклама
Реклама