Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/17014436 www.bgdnes.bg

Ето кои роднини на суперзвезди са ритали в българския футбол

*Синове, братя и племенници в Първа лига

*Санети от "Берое" и "Зеедорф" от "Славия" ще бъде епичният сблъсък тази пролет

Българският футбол не е никак привлекателен за големите звезди в този спорт, било то и за позастаряващи такива. Все пак през родната Първа лига са минавали имена като бившия бразилски национал Марио Жардел (в "Черно море"), легендата на "Интер" Беноа Кое (в ЦСКА) и екснападателя на "Манчестър Юнайтед" Габриел Обертан (в "Левски").

Реклама

Не така обаче стоят нещата, когато роднини на известните се опитват да пробият във футболните среди. Родният шампионат се оказва подходящ за синове, братя и племенници с популярни фамилии, които искат да се докажат с топката. Рядко обаче те са на нивото на именитите си родственици.

Тази пролет в Първа лига ще видим нещо уникално - Санети срещу Зеедорф. Всъщност и двамата са племенници на легендарните си чичовци, но до този момент не са пробили вголемия футбол. Дали няма да го направят на наша територия? 

Племенникът на легендата на "Интер" Хавиер Санети - Федерико, официално се присъедини към Берое тази зима. Аржентинецът с италиански паспорт е роден на 27 октомври 1998 г. Досега е играл само за нискоразредни отбори на Ботуша, в Испания и Швейцария. "Благодарен съм за тази възможност да продължа да се развивам като футболист. Започвам нов етап със страхотен екип! Хайде, "Берое", възкликна Санети.

Неговият чичо Хавиер (50) е една от най-големите легенди на "Интер" и аржентинския национален отбор. Той играе за тима от Милано от 1995 г. и е негов капитан от 1999 г. Санети записва цели 857 мача за тима във всички турнири, от които 614 в Серия "А" и 162 в международни турнири. Санети е участвал на две световни първенства. Той е на трето място по мачове за Аржентина - 145 след Лионел Меси (180) и Хавиер Масчерано (147). 

Куентин Зеедорф пък стана футболист на "Славия" през есента на миналата година. Левият краен защитник подписа договор с "белите" за два сезона и половина. 23-годишният Зеедорф е юноша на "Витес", играл е и в полския "Заглембе". Преди дни той получи травма по време на подготвителния лагел на "белите" и ще бъде извън терените за три седмици.

Успехите на легендарния му чичо Кларънс (47) са многобройни. Той е шампион на Нидерландия, на Испания и на Италия. Печелил Шампионската лига с "Аякс", с "Реал" (Мадрид) и с "Милан" (2 пъти). С "росонерите" е и световен клубен шампион. За националния тим на "лалетата" има 87 мача и 11 попадения. 

Реклама

Предстои да разберем дали родствениците са наследили поне частица от гения на своите чичовци. 

Синът на Ривалдо с 1 гол от дузпа

Не особено успешен се оказа престоят на Ривалдиньо в "Левски". Нападателят пристигна на "Герена" през 2018 година. Той е син на легендарния бразилски футболист Ривалдо (51), носител на "Златната топка" за 1999 година.

"Имам кръвта на победител заради баща ми и целта ми е да стана шампион с "Левски". Посъветвах се с него. Татко познава клуба и страната. Каза ми много хубави неща, защото е бил няколко пъти в България. Според него това е страхотна възможност за мен, защото съм в най-големия отбор в България", каза при представянето си тогава Ривалдиньо.

В крайна сметка синчето на легендата записа едва 12 мача и 1 гол от дузпа за "сините" преди да бъде разкаран към Румъния. 

Джордж Уеа слуша рок в Каварна

Синът на носителя на "Златната топка" за 1995-а Джордж Уеа (57) пък поигра в "Калиакра" (Каварна) през пролетта на 2012 година. С щ13 на гърба Джордж Уеа-младши записа 12 мача без гол. Докато наследникът слушаше рок в Каварна, баща му бе в предизборна кампания, а впоследствие стана и президент на Либерия.

Хосе Мари Бакеро (60) е ключова част от дрийм тийма на "Барселона" със Стоичков през 90-те години. Неговият син Йон записа два престоя в "Славия". През пролетта 2022 година за 17 мача вкара 5 гола. През миналата есен той игра в 8 мача и то под ръководството на татко си, но без да се разпише. 

Братът на Меси изгонен от "Локо" (Пд)

Лионел Меси може да има рекордните осем "Златни топки" в кариерата си, но неговият по-голям брат Родриго (43) не успя да премине пробите в "Локомотив" (Пд) през 2002 година.

"Поинтересувах се за България заради брат ми Родриго, който беше на проби в български отбор. Тогава той бе по-актуален от мен. Родриго обаче така и не заигра в България, защото не успя да мине пробите. Не си спомням отбора, но не беше от София", споделя Лео в свое интервю. Тогава Родриго Меси е отхвърлен от треньора Димитър Димитров-Херо.

"Беше много дребничък, мисля, че е по-нисък и от брат си. Изпусна дузпа в една контрола и се разплака. Адски ми беше жал, защото беше дошъл с баща си и когато му обявих решението си, видях сълзи в очите на това дете", спомня си Херо. 

Четете още

Племенник на Санети ще рита в "Берое"

Племенник на Санети ще рита в "Берое"

Ривалдиньо гушка близнаци

Ривалдиньо гушка близнаци

Реклама
Реклама
Реклама