Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/17283968 www.bgdnes.bg

ФИНАЛНО! Битка "Бербатов - Касабов" за шеф на БФС

Димитър Бербатов срещу Михаил Касабов ще е битката за президентския пост. Това коментират футболни деятели, след като стана ясно кои са кандидатите. Самият конгрес трябва да се проведе на 15 март.

До 29 февруари, когато бе срокът за издигане и вписване на кандидатурите, са заявени имената на Димитър Бербатов, Георги Иванов, Михаил Касабов, Георги Градев, Петьо Костадинов, Манол Иванов и Георги Захариев. Собственикът на "Локомотив" (Пд) Христо Крушарски се оттегли от надпреварата за президент на БФС, като призна, че ще подкрепи Касабов. Илиян Стоянов-Коловати също се отказа от битката и обяви, че подкрепя Стилиян Петров. Бившата звезда на "Селтик" и "Астън Вила" не е в надпреварата, а е в екипа на приятеля си и някогашен съотборник Бербатов.

Реклама

"Реших малко да дам назад. Все пак годините са си години, а и имам доста работа, която ще се отваря тепърва. Ще подкрепя един и той е достоен. Това е мое решение. Да, ще подкрепя Михаил Касабов. Той е най-подготвен", каза Крушарски.

"Никаква длъжност няма да изпълнявам в неговия екип, ако той спечели конгреса. Той ме увери, че действително ще има промяна. Нито един от президентите няма да е вътре в играта. Второто нещо, което потвърди е, че ще има промяна при работата със съдиите", добави той.

68-годишният Касабов работи в БФС от далечната 1979 г., когато постъпва в международния отдел. С прекъсване между 1984-1985 г., когато работи в "Левски", юристът е все на работа във футболната централа, а е вицепрезидент от 1995 г. На два пъти е и временно изпълняващ длъжността президент, след оставки на Борислав Михайлов, а и в момента е такъв. През 1987 г. е избран за вицепрезидент на Футболен клуб "Витоша". В периода 1991-1994 г. е член на Изпълнителното бюро на Футболен клуб "Левски".

"Всеки от кандидатите има нещо рационално в своите виждания - коментира самият Касабов пред "Спортал". - Всеки от нас би трябвало да вземе от другите кандидати това, което би било добро за футбола. Всеки има своите шансове, но решават делегатите. Смятам, че основните ми конкуренти ще бъдат Димитър Бербатов и Георги Иванов. Имам отлични контакти с тях."

През 2021 г. Бербатов обяви официално кандидатурата за президент на БФС. В неговия екип са други две големи имена на българския футбол - Стилиян Петров и Мартин Петров. На конгреса през същата година славният нападател събира общо 230 гласа, с 11 по-малко от Борислав Михайлов, който запази поста си. Последваха множество дела в съда, а няколко месеца по-късно - през март 2022 година, Бербатов и екипът му организираха свой конгрес в зала 3 на НДК. Тогава присъстваха едва 76 делегати (около 15% от всички клубове в България), които избраха бившия нападател на "Манчестър Юнайтед" за президент на БФС. Впоследствие Конгресът бе обявен за невалиден и Михайлов остана президент на футболната ни централа.

За предстоящия конгрес на 15 март Бербатов и екипът му обикалят страната, като се срещат с всички желаещи клубове от различните области. Целта е бившият национал да запознае отборите със своите идеи и начин на евентуално управление.

Четете още

Мишо Касабов брани Боби Михайлов: Той направи много хубави неща за футбола

Мишо Касабов брани Боби Михайлов: Той направи много хубави неща за футбола

Димитър Бербатов влиза в "Бригада Нов дом"

Димитър Бербатов влиза в "Бригада Нов дом"

Коловати се отказа от битката за БФС и пожела успех на Стилиян Петров

Коловати се отказа от битката за БФС и пожела успех на Стилиян Петров

Михаил Касабов след среща на "Герена": С Наско сме приятели!

Михаил Касабов след среща на "Герена": С Наско сме приятели!

Реклама
Реклама
Реклама