Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/17743618 www.bgdnes.bg

"Левски" хвърля Пламен Андреев в дербито

Дилеми в защита и атака за Стамен Белчев

Треньорът на "Левски" Николай Костов ще заложи на Пламен Андреев на вратата за дербито с ЦСКА-София утре. Двубоят е от 16,15 ч. на Националния стадион.

Стражът си връща титулярното място, след като остана на пейката два мача заради грешки срещу "Лудогорец". Той пропусна предното дерби на 7 април, загубено с 0:2. Тогава вместо него титуляр бе дебютантът Иван Андонов. Заместникът му също допусна грешка при първия гол на "червените". Въпреки това пази и срещу "Черно море" (1:3). Андреев се върна на вратата при победата над "Берое" с 1:0 преди седмица. Сега ще пази и срещу ЦСКА-София.

Реклама

"На Пламен Андреев трябва да му се е отразила добре тази пауза. Ще видим обаче как ще е срещу силните отбори сега. Не игра срещу ЦСКА-София и "Черно море", защото допусна груби грешки срещу "Лудогорец". Трябва да видим как ще бъде срещу по-силните отбори", заяви Костов.

Вратарят ще трябва да изкупва вина от последните две дербита с ЦСКА-София, в които пази. Андреев първо сгафи през юни миналата година, когато "сините" паднаха с 0:2. Стражът излезе да парира една изритана от Амос Юга топка. Действа неразчетено и не успя да подаде на свой съотборник или да върне играта в "червената" част на игрището. От това се възползва Дюкенс Назон, който напредна и прати топката в опразнената врата на "Левски" - 2:0 за ЦСКА-София. През есента "червените" изравниха за крайното 1:1 отново след груба грешка на Андреев. След този мач вратарят бе изпаднал в дупка и за известно време не пази. Сега ще трябва да покаже, че е готов за напрежението в дербито.

Добрата новина за Костов е, че Фабио Лима вече е напълно възстановен. Бразилецът ще започне титуляр на дясното крило. Така на пейката ще остане Евертон Бала. За разлика от предното дерби треньорът на "Левски" може да разчита на всички свои защитници. Той ще трябва да реши кой измежду Кристиан Димитров и Келиан ван дер Каап ще партнира на Хосе Кордоба в центъра на отбраната.

Мачът ще пропусне Асен Митков. Халфът на "сините" все още не е възстановен от травма кръстните връзки на едното си коляно.

Треньорът на ЦСКА-София Стамен Белчев има няколко дилеми за стартовия състав. Една от тях е кой да е партньор на капитана Юрген Матей в центъра на защитата. В последните мачове като титуляр игра Енес Махмутович, който има най-голям шанс да започне от първата минута. Негова алтернатива е Християн Петров, но българинът доскоро бе контузен и няма необходимия игрови ритъм. Третата опция за центъра на отбраната е Браян Кордоба, но колумбиецът бе използван като десен бек в предишното дерби с "Левски". Тогава той се представи на много високо ниво и е фаворит отново да заеме позицията. В такъв случай отляво ще играе Тибо Вион. Представилият се много силно при победата над "Арда" Сейди Санянг почти сигурно ще остане резерва. 21-годишният гамбиец асистира за един от головете, но това бе негов първи мач като титуляр от няколко месеца насам.

В центъра на терена ще играе добре познато трио. Амос Юга и Марселино Кареасо ще рушат играта на съперника, докато Джонатан Линдсет ще действа в по-предни позиции.

Реклама

Добрата новина за Стамен Белчев е завръщането на единствения централен нападател Фернандо Каранга. Бразилецът не игра в последните два мача по различни причини. Първоначално той се контузи при изпълнение на дузпа на тренировка, а след това бе спипан да купонясва в дискотека в навечерието на мача с "Арда". Каранга бе изваден от групата и привикан на разговор с ръководството, но е реабилитиран за дербито. Той ще започне като титуляр от първата минута, освен ако отново не се случи нещо непланирано с него в часовете преди мача. Каранга има 4 гола в дербитата с "Левски" и традиционно е труден съперник за "сините".

След завръщането си като треньор на първия отбор Стамен Белчев промени схемата на игра и ЦСКА вече действа с изявени крила. Отляво със сигурност ще започне Матиас Фаетон, който в последните мачове загатна за класата си. Французинът бе привлечен за около 2 млн. евро, но до този момент не показва пълния си потенциал.

Кой да играе по дясното крило е последната дилема пред Белчев, като изборът е между норвежците Тобиас Хайнц и Улаус Скаршем. Последният игра много силно срещу "Арда", докато неговият сънародник не е в оптимална форма. Въпреки това фаворит за титуляр е Хайнц, предвид неговия по-голям опит и силно представяне в дербитата с "Левски".

Цели петима играчи на ЦСКА-София са застрашени с наказания при жълти картони. Това са Каранга, Махмутович, Линдсет, Шакич и Вион. При ново предупреждение те ще пропуснат ключовия реванш с "Ботев" за купата. Французинът Вион дори ще е наказан за два мача, тъй като има натрупани 8 картона.

Четете още

Стадион "Васил Левски" под въоръжена обсада

Стадион "Васил Левски" под въоръжена обсада

ВИЖТЕ при какво условие Николай Костов остава треньор на "Левски"

ВИЖТЕ при какво условие Николай Костов остава треньор на "Левски"

Реклама