Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/17952966 www.bgdnes.bg

Българската следа в Европа: Англия посича "лъвовете" по пътя за Италия '80

Мачът е отложен с един ден заради мъгла, губим с 0:2 в Лондон

Футболният свят вече тръпне в очакване на първия съдийски сигнал на Евро 2024 в Германия, което, за съжаление, отново ще мине без участието на България. Цели 20 години минаха от последното ни участие на голям форум и сега националният ни отбор не е страшилище за великите сили. Но в историята на европейските първенства и в квалификациите за финалите има ярка българска следа. Печелим сладки победи, преглъщаме и горчиви поражения. В новата ни поредица връщаме времето назад, за да си припомним с усмивка и носталгия епични европейски мачове на "лъвовете".

Настанете се удобно, защото ни очаква реваншът от квалификациите за Евро '80 Англия - България, игран на митичния стадион "Уембли". Срещата трябваше да бъде играна на 21 ноември 1979 г., но за пръв път в историята на лондонския храм на футбола мачът се отлага за ден по-късно. В статията са използвани материали от архива на вестник "Народен спорт" и журналистите Стефан Янев и Николай Райков.

Реклама

За честта на България!

Това е единственото, за което играят "лъвовете" на "Уембли", защото вече сме загубили шансове за класиране на Евро '80.

Селекционер е Добромир Ташков, който е заменил Цветан Илчев на поста. Преди мача в Лондон сме понесли тежка загуба срещу Ейре в Дъблин. Падаме с 0:3. Англичаните, които са първенци в групата, побеждават отборите на Дания и Северна Ирландия, с което си подсигуряват мястото на финалния турнир в Италия. Целта пред нашия национален тим е да си върне увереността и да гради колектив за световното първенство в Испания през 1982 г. Това започва да се случва след убедителна победа над Дания с 3:0 на "Васил Левски". Заглавието на вестник "Народен спорт" е "Победа за самочувствие".

"Нашите обезверени футболисти и треньори надвиха датчаните, които имат редица скъпоплатени професионалисти зад граница - пише изданието. - Сред тях е и носителят на "Златната топка" за 1977 г. Алан Симонсен. В националния тим се налагат някои нови лица, като Пламен Марков, Георги Димитров, Бойчо Величков, Костадин Костадинов...

На "лъвовете" им остава само един мач в квалификационната група - срещу Англия на стадион "Уембли" през ноември. Победа срещу англичаните би било първи успех за България над "трите лъва". Отборите вече се приготвят за срещата, но заради гъста мъгла двубоят е отложен за следващия ден.

"Казаха ни, че за първи път, откакто е построен "Уембли", се отлага мач - споделя Пламен Марков години след срещата. - Около два часа след обяд започна да става тъмно от мъглата. Няколко души излязохме от хотела да се поразходим и Георги Бонев каза: "Колкото повече се стъмва, по-страшно става!". Тази негова приказка стана хит в отбора за дълги години. Въпреки че мачът се отложи, се състоя коктейл в залите на стадиона, като и двата отбора бяхме на една дълга маса." Марков се запознава със сър Стенли Роуз и Кевин Кигън.

Следващият ден е четвъртък и няма никакви пречки мачът да се изиграе. Голямата звезда на "трите лъва" Кевин Кигън е напуснал лагера и не играе, защото е освободен за мач на клубния си отбор "Хамбургер" в първенството на Германия. Това в никакъв случай не прави домакините по-уязвими. Митичният "Уембли" се пръска по шефовете със 71 491 души, а шведския рефер Ерик Фредериксон дава първия съдийски сигнал. За наше, англичаните вкарват ранен гол, като автор на попадението е Дейв Уотсън. "Съдията прояви пристрастие - заяви селекционерът Добромир Ташков дълго време след двубоя. - При висока топка вратарят ни Христов беше грозно съборен. Фредериксон се направи на луд и топката влезе във вратата. Реалният резултат трябваше да бъде 1:1 или най-много 1:0", категоричен е треньорът.

Реклама

Лошото за нашите е, че след половин час игра един от основните ни футболисти в атака Чавдар Цветков се контузва и е принудително сменен от младия Костадин Костадинов.

"Играхме много добре на "Уембли", аз изпуснах един чист гол - коментира капитанът Андрей Желязков. - Имахме и други 2-3 възможности за гол."

В крайна сметка дебютантът за националния отбор на Англия Глен Ходъл решава всичко, като отбелязва втори гол. Мачът завършва с 2:0 за англичаните, но българите получават аплодисменти на "Уембли" за достойното си представяне.

"Време е да заиграем нападателно" е заглавието на "Народен спорт" на следващия ден. Пресата в Англия обаче хвали играта на националите ни. Общото мнение след срещата е, че България има играчи, които могат да се превърнат в силен отбор и да играят на голям форум.

Легендата Бойчо Величков: Изпуснах исторически гол на "Уембли"

Легендарният нападател на "Локомотив" (София) Бойчо Величков играе през почти целия мач срещу Англия на 22 ноември 1979 г. Специално за читателите на "България Днес" Бобъра се връща назад в спомените си, за да разкаже интересни подробности около двубоя на "Уембли".

- Г-н Величков, как реагирахте, когато разбрахте, че мачът се отлага?

- Трябва да се отбележи, че за първи път във футболната ни история се случи такова нещо. С полицейски кортеж около автобуса пристигнахме на стадиона, но беше решено, че двубоят се отлага с един ден. След това ни качиха в един ресторант на "Уембли", където имаше изглед към терена. Седнахме и погледнахме навън, мъглата вече се беше вдигнала. Но мачът вече беше отменен и се проведе на следващия ден.

- По какъв начин се подготвихте за двубоя?

- Подготвихме се много усърдно, защото знаехме, че отиваме на "Уембли", дома на футбола. Очаквахме с нетърпение мача с Англия, защото знаехме, че не всеки ден можем да играем на тази митична арена.

- Как ще коментирате случилото се на терена?

- Въпреки че загубихме с два гола, мачът беше много равностоен. Бяхме наясно срещу какви звезди се изправяме, но ние седяхме добре срещу тях. Много добре помня, че можех да отбележа гол, но вратарят им Рей Клемънс изби топката в последния момент. След двубоя колегите ми казваха, че можех да вляза в историята с гол на "Уембли". Гунди засега е единственият българин, който е вкарвал гол на англичаните там, а аз можех да го направя в официален мач. За съжаление, не стана. Доволен съм от играта, която показахме, въпреки че искахме поне равен резултат.

- За този мач Добромир Ташков е селекционер. По какъв начин подхождаше той?

- Беше изключителен треньор. Много опитен и интелигентен специалист, който беше и добър психолог. Знаеше как да ни подготви психически за срещата и да извлича най-доброто от играчите си. Имам все хубави спомени от него и си мисля, че в днешни дни липсват треньори, като него.

- По какъв начин можете да определите отбора по това време?

- Ние по това време бяхме трима футболисти от "Локо" в националния. Между нас и останалите винаги е имало едно много добро приятелско и колегиално отношение. Въпреки че играхме за клубове, които в България си съперничеха в първенството.

Със съотборниците в националния отбор се разбирахме не само на терена, но и извън него. И до днес всички сме си приятели.

- Според вас в близкото бъдеще ще може ли сегашният национален отбор да прави такива мачове?

- Много ми се иска. Сега всички виждаме, че има спад в националния тим. Причините са много, но България винаги е раждала таланти. Ние сме спортна нация. Убеден съм, че нещата ще се оправят и ще можем да играем като равни с най-добрите.

22 ноември 1979 г.

Европейска квалификация

Англия - България 2:0

1:0 Уотсън (9)

2:0 Ходъл (70)

Англия: Клемънс, Андерсън, Томпсън, Уотсън, Сенсън, Уилкинс, Рийвс, Ходъл, Френсис, Кенеди, Уудкок

Треньор: Рон Грийнууд

България: Христо Христов, Роман Караколев, Борислав Димитров, Георги Бонев, Иван Илиев, Георги Димитров, Тодор Барзов, Пламен Марков, Бойчо Величков (87-Красимир Манолов), Андрей Желязков (к), Чавдар Цветков (29-Костадин Костадинов)

Треньор: Добромир Ташков

Съдия: Ерик Фредериксон (Швеция)

Четете още

Английска прокоба ни спира за Евро '80

Английска прокоба ни спира за Евро '80

В мач на истината преди Евро '76: Германия ни пречупва със съмнителен гол

В мач на истината преди Евро '76: Германия ни пречупва със съмнителен гол

Българската следа: Фалшива дузпа спасява Германия в София

Българската следа: Фалшива дузпа спасява Германия в София

Футболната лудост на комунизма: "Лъвовете" глобени след победа над Франция

Футболната лудост на комунизма: "Лъвовете" глобени след победа над Франция

Реклама
Реклама
Реклама