Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/17994801 www.bgdnes.bg

Бъзици пращат героя Лукман в Нигерия

*Звездата на "Аталанта" обиждан на Острова

*Първият африканец с хеттрик в европейски финал полетял след диетата на Гасперини

"Байер" (Леверкузен) бе записал 51 поредни срещи без загуба, но едно африканско момче им наниза хеттрик и прекъсна серията на германския тим във възможно най-неподходящия за тях момент. Днес целият свят говори за Адемола Лукман. 26-годишното крило е героят за "Аталанта", вкарал и трите попадения за 3:0 над "аспирините" във финала на Лига Европа. И то какви попадения само!

Реклама

До преди битката за трофея роденият в Лондон нигериец бе оценяван на 30 милиона евро. Според футболни мениджъри сега цената му е скочила на най-малко 50 милиона, а със сигурност редица грандове са го пожелали в селекциите си. Лукман записва името си в историята като първият африканец, отбелязал хеттрик във финал от евротурнирите.

"Много съм щастлив! Направихме история и написахме нова страница. Подходихме много дисциплинирано. Бяхме непробиваеми. Направихме страхотен мач както в защита, така и в атака", заяви след завоювания ценен трофей футболистът на "Аталанта".

Днес Адемола можеше да е национал на Англия и вероятно сега селекционерът Гарет Саутгейт се ядосва, че няма право да го повика в състава на "Трите лъва". Роден е от нигерийски родители в предградията на Лондон на 20 октомври 1997 г.

"Майка ми работеше на несигурна работа и живеехме в бедняшки район на Лондон. Беше трудно, защото хладилникът винаги беше празен. Често ходех да се храня при приятели. Тя ме научи какво означава думата жертва, много съм й благодарен. Тя никога не се оплакваше и не показваше признаци на слабост. Връщахме се много пъти в Нигерия, като бях дете", разказва Лукман. Преминава през три различни възрастови гарнитури на английския национален тим. Дори става световен шампион със селекцията на Англия до 20 години на шампионата в Южна Корея през 2017 г.

Една случка обаче го кара да избере мъжкия национален отбор на Нигерия през 2022 година. Със "суперорлите" взе сребърен медал на последното издание на турнира за Купата на Африка. Като играч на лондонския "Фулъм" нападателят пропуска решителна дузпа срещу градския съперник "Уест Хям" в седмата минута на добавеното време. Тогава резултатът е 0:1 за съперника. При 11-метровия наказателен удар Лукман опитва да направи прословутата "паненка" на вратаря Лукаш Фабиански. Изпълнението обаче се оказва пълен провал и топката попада право в ръцете на вратаря на "чуковете". Следват поредица от подигравателни коментари, колажи и мемета от английските фенове в социалните мрежи.

Адамола преминава през "Чарлтън", "Евертън", "РБ Лайпциг", "Фулъм" и "Лестър". Обидата от бъзиците обаче остава и той решава да смени напълно обстановката и през 2022 г. се озовава в италианския град Бергамо. При опитния специалист Джан Пиеро Гасперини кариерата му буквално се съживява. Оказва се, че режимът и диетата на старшията дават криле на нигериеца.

"Гасперини е най-взискателният човек, когото някога съм срещал. Той ми показа напълно различен метод на подготовка. Започнах да мисля за футбола по нов начин", обяснява Лукман. Той не крие, че обядът му най-често се сътои от бяла паста с риба и зеленчуци. След мачове се възстановява в криокамера, после влиза във фитнеса, за да работи за горната част на тялото си. Спи минимум по 8 часа сън. Днес вече е носител и на европейски трофей.

39-01 Адемола Лукман ликува с трофея от Лига Европа заедно със семейството си

Четете още

ЦСКА-София и "Черно море" в битка за 700 бона

ЦСКА-София и "Черно море" в битка за 700 бона

"Кайзерслаутерн" цака "Левски" за стража на ЦСКА 1948

"Кайзерслаутерн" цака "Левски" за стража на ЦСКА 1948

Реклама
Реклама
Реклама