Реклама
https://www.bgdnes.bg/futbol/article/5630198 www.bgdnes.bg

Ето я първата обувка на Жеков (СНИМКИ)

Първата обувка на напусналия ни днес легендарен футболист Петър Жеков, с която като младеж е ритал по прашните поляни, се съхранява в частен музей в хасковското село Бориславци, видя "България Днес".

Уникалният експонат е част от исторически музей "Христо Чолаков", в който има над 4000 уникални обекта и 50 000 музейни единици.

Реклама

"Във витрината имаме копие на златната и сребърната обувка на Петър Жеков. Експозицията наистина се обогати, когато кметът на Книжовник (родното село на футболиста - бел. ред.) ни предостави едната му обувка. Хората с интерес я разглеждат, когато ни гостуват", разказа уредникът на музея Георги Чолаков.

На титулувания футболист на ЦСКА е отделено специално кътче, където освен ценните обувки са представени и успехите на Жеков. От музея признаха, че очакват някой ден във витрината да се появят и медалите на нападателя, за да може да бъдат видени от още повече хора.

"Обувката е от времето, когато играех в "Химик" (Димитровград). В родното ми село Книжовник, Хасковско, се намира другата обувка. Там също ще правят музейна сбирка с мои експонати и снимки", разкрива самият Петър Жеков пред "България Днес" приживе.

Музеят в Бориславци е открит през 2006 г. и в него могат да се видят уникални земеделски пособия, огромна колекция от минерали и предмети, които са останали като символ на социализма в България. Има дори експозиция от стари банкноти, както и малък параклис с икони. Първата обувка на Жеков обаче предизвиква най-сериозен интерес.

Само на 41 километра от Бориславци се намира и родното място на "червената" легенда - Книжовник. Стадионът в селото носи името на Петър Жеков. Книжовник влезе в Книгата на рекордите Гинес с най-голямата златна обувка, направена в чест на гордостта на селото. Скулптурата е разположена точно до главния път, а до нея има и футболна топка с внушителни размери.

Реклама

Продава трофеите, за да плати парното

Петър Жеков e първият български футболист, спечелил "Златната обувка" - още при второто й издание през 1969 г. Година по-късно той получава сребърната версия на отличието, а през 1973 печели и бронзова обувка. И трите трофея обаче впоследствие не остават негова собственост.

През 90-те години на миналия век кризата удря футболиста и той продава и трите си обувки на частно лице. Цената на наградите е 20 000 германски марки.

"И трите обувки ги продадох още навремето на Любо Стоичков. Бях принуден да го направя, за да си платя парното и да купувам детска храна на малката ми внучка", признава ветеранът пред "България Днес".

"Бяхме ги изложили за 1 седмица в музея на ЦСКА около моята 70-годишнина. Сега обаче те са си частна собственост. Няма начин да бъдат дадени за постоянна експозиция някъде."

6 пъти е голмайстор

Цели 6 пъти Петър Жеков става голмайстор на българската "А" група. Прави го с екипите на "Берое" през 1967 г. (21 гола) и през 1968 г. (31) и ЦСКА - през 1969 г. (36), 1970 г. (31), 1972 г. (27) и 1973 г. (29). Единственият, който към момента може да застраши рекорда му, е Мартин Камбуров от "Локо" (Пд) с 5 голмайсторски приза. Жеков и до днес е най-добрият голмайстор в клубното първенство на България за всички времена.

"Естествено, че съм горд с постижението си да вкарам 36 гола за един сезон. В днешни времена това постижение е посилно само за играчи от ранга на Меси, Роналдо и Суарес. През единия сезон можех и да надмина головия си рекорд, но за съжаление се контузих", казва Жеков, който има 5 титли и 4 купи на България.

Четете още

Пената с първи думи след кончината на Петър Жеков

Пената с първи думи след кончината на Петър Жеков

Почина легендарният голмайстор Петър Жеков, носител на "Златната обувка"

Почина легендарният голмайстор Петър Жеков, носител на "Златната обувка"

Реклама
Реклама
Реклама