Реклама
https://www.bgdnes.bg/interesnite/article/16953183 www.bgdnes.bg

Писателят Марин Георгиев: Бях при Желев, когато се самоуби дъщеря му!

Посъветвах го да отиде на втората сватба на Ахмед Доган

"Бях в момента, когато се самоуби дъщерята на д-р Желев. Виждал съм и ваната във вила "Калина", в която свърши животът на Людмила Живкова. Описвал съм и Живков, и писателите от соца, а книгата за Вапцаров - "Третият разстрел", предизвика множество полемики."

Това казва журналистът, писател и преводач Марин Георгиев в рубриката "Интересните" на в-к "България Днес".

Реклама

В деня, в който се самоубива дъщерята на президента Желев, писателят заедно с интелектуалци е на среща при Желю.

"Властта му се услади. Той искаше трети мандат и ни събра заедно с Емил Кошлуков и Мирослав Севлиевски, които искаха да го използват като ракета носител, за да влязат в политиката. Те казаха, че хората го знаят и ще гласуват за него отново и от първа ръка ще има милион и половина гласували. Само аз и режисьорката Малина Петрова не се съгласихме с думите им. Междувременно Желю черпеше и наливаше в чашите ни червено вино, собствена реколта. От една врата се отвори и влезе Стефан Савов, а след това казаха, че във ваната до тази врата е починала Людмила Живкова. Отидох да я видя - още ми е пред очите - синкава мозайка. Но да се върна към дъщерята на Желев - докато си говорихме, той гледаше един том с великите владетели и накрая видя и своето име. Беше му приятно това. А междувременно на горния етаж жена му Мария чукаше пържоли и изведнъж нададе страшен вик, явно точно тогава е влязла в стаята на дъщеря си Йорданка и я е видяла обесена. Много беше тъжно всичко", разказва Марин Георгиев.

Като съветник на президента Желев той говорил много пъти с него, дори помни случка, в която е посъветвал президента да отиде на сватбата на Ахмед Доган. "Това беше втората сватба на Доган и Желев ме пита дали да отиде. Казах му: "Искате да работите с тях, разбира се, че трябва да го уважите", спомня си Георгиев.

Писателят е автор на 15 книги, сред които се откроява "Записки на слугата", издадена след 10 ноември, в която прави безпощаден разрез на нравите в писателската и журналистическата гилдия.

"Не си падам по евтини скандали и не се занимавам с тях. Моите текстове предизвикват яростни несъгласия, защото казвам истината. Тя винаги е подкрепена с факти. Искам да съм в мир най-вече с бъдещите хора, да знаят те какво е било, а не да създавам романтична представа за писателите, дори за Вапцаров", споделя Георгиев.

Животът на Тодор Живков, сина му и дъщерята също е описан изключително точно от него. "Обади ми се лично Иван Костов да ми каже, че благодарение на написаното от мен си е изградил точна представа за политика Живков и за цялото му семейство", каза Георгиев.

Реклама

Според него голяма част от писателите, любимци на бившия Първи, си разчиствали сметките чрез самия Тато, а не обратното. "Трябваше навреме да се отворят писателските досиета, но това не се направи. Но те си личаха доносниците, аз ги разпознавах", твърди писателят.

Марин Георгиев е решително против идеализирането на образа на Никола Вапцаров и точно след книгата си с факти за него - "Третият разстрел", е получавал заплахи за живота си. "Една жена дори ми каза: "Не успяхме да ви ликвидираме всички!". Съпругата ми се изплаши, аз не. Нищо не съм лъгал, работих с факти. Удряли са ме, плюли са ме, но Господ ме пази, защото не съм излъгал", споделя още Марин Георгиев.

Четете още

Фолклегендата Еми Стамболова: Разплаквала съм Жоро Илиев

Фолклегендата Еми Стамболова: Разплаквала съм Жоро Илиев

Ирен Кривошиева сензационно: Последна говорих със Стефан Данаилов преди смъртта му

Ирен Кривошиева сензационно: Последна говорих със Стефан Данаилов преди смъртта му

Реклама
Реклама
Реклама