Реклама
https://www.bgdnes.bg/interesnite/article/17607251 www.bgdnes.bg

Психологът Росен Йорданов: Четири пъти видях смъртта в очите, но не съм религиозен

"Четири пъти съм виждал смъртта в очите. Две катастрофи като тинейджър имам, още една наскоро и два пъти съм се давил. Не съм виждал светлина в тунела, по-скоро осъзнах собствената си незначителност. И това се случва с всички ни - когато претърпим страдание и сме в безпомощно състояние, виждаме колко сме зависими от други хора, дори от случайни такива. Ето, аз зависех от санитарката например, която ми обърса челото, докато бях на леглото. Зависих от нейната милост. Случката ме направи по-смирен."

Това каза в рубриката "Интересните" топ психологът Росен Йорданов. Той обясни още, че според него психично здравите хора са тези, които имат леко изкривени илюзии за себе си - че са по-привлекателни, по-умни, по-добри, някакъв дисбаланс в оптимистична посока. "Това би ни помогнало да преживеем живота си по хубав начин."

Реклама

За себе си Росен Йорданов е приел веруюто да чувства респект към първичния хаос и не може да се нарече вярващ в истинския смисъл на думата. "Всъщност живият свят се страхува от нематериалния свят, от студения космос", философски обобщава Йорданов.

"Моят живот е белязан от постоянна ревност. Трудно им е било на жените да живеят с мен къде с повод, къде без повод. Анализирам връзките си винаги постфактум, когато вече е късно. Зарязвали са ме и мен, разбира се. Помня, че единия път дори се записах за санитар в детска болница, един вид да се "накажа". Но се връщам към това страдание с почит. Първата ми жена, от която имам две деца, беше психолог. Сегашната, с която живея - също. И знаете ли, правим грешки и ние, психолозите - хем знаеш кое е правилното и като мъж, и като родител, хем не постъпваш винаги както трябва. Но и ние сме хора", споделя той.

Според него често във връзките е като в убийствата. "Понякога човекът, който изневерява, и този, който е констатирал това, не са престъпникът и жертвата в чистия им вид. Всеки по някакъв начин е "прекрачил" търпението на другия, за да тласне действията му към едно или друго. Ако отношенията между двама души са балансирани, те трябва да знаят слабостите си. Но съм категоричен, че двама атрактивни хора в едно семейство няма как да живеят щастливо. Ето пример - Анджелина Джоли и Брад Пит", споделя психологът.

Относно родителството - и той е пошляпвал двете си деца, както и него са го шамарили. "Но са ме извеждали извън кожата. В единия случай беше застрашен животът на сина ми, в другия - от инат на дъщеря ми", с усмивка споделя Йорданов.

Иначе психологът още не е открил своята мисия, но се вижда като "канара", по която хората се ориентират. "Съизмерват се на височина, застават на сянка, изкачват се на мен да погледнат отгоре. Т.е. съм нещо като голям камък, на който хората разчитат. Което не е лошо в крайна сметка", констатира психологът.

Четете още

Психологът Росен Йорданов: По времето на соца имаше много повече убийства

Психологът Росен Йорданов: По времето на соца имаше много повече убийства

Разпитват Вергов и Пападопулу

Разпитват Вергов и Пападопулу

Реклама
Реклама
Реклама