Реклама
https://www.bgdnes.bg/interesnite/article/17985506 www.bgdnes.bg

Димитър Иванов от Шесто на ДС: По наше време нямаше да има Нотариуса

"По наше време нямаше да може да просъществува фигура като Нотариуса. Би могло за кратко. Защото това би било в ущърб на държавата. А когато господстващ принцип е интересът на държавата, това е недопустимо. И затова има репресивни органи, има защитна система. Колко контролни органа имаше по времето на соца, много са, а ДС бе само едно на ръка. Икономическата сигурност се дублираше на по-ниско ниво, имаше икономическа милиция, имаше местното управление, стопанско и криминално, Комитет за държавен и народен контрол също, той контролираше почти целия живот, контролно-ревизионна комисия към ЦК на партията беше в състояние да те ликвидира по уставен или какъвто и да било план, много, много трудно можеше да се случи тази зависимост, която сега наблюдаваме."

Това каза във втората част от рубриката "Интересните" офицерът от Държавна сигурност, бизнесмен и университетски преподавател Димитър Иванов.

Реклама

Според него всички тези органи няма как да допуснат да се стигне до отклонение от закона и морала по времето на соца.

"А сега какво наблюдаваме? Едни хора си вършат работата, виждат всички във властта какво правят, знаят кой къде е излъгал, стъпил накриво, откраднал, дал подарък часовник за 50 000 лева на някой и си пускат оперативните данни към прокуратурата. И какво? Връщат им ги. Ами как да имат мотивация да работят, като виждат, че нищо не се случва, че няма разследвания! Как? А и в системата постоянно се сменят хората, които ги управляват", казва Иванов. За него основният проблем е рязкото снижаване на авторитета на институциите на държавата и личностите, които я олицетворяват с длъжностите.

"Аз познавах всички главни прокурори в последните 48 години. И в тежки, и в сложни времена, кой ли не е бил, и първите прокурори след промените, да не говоря в подробности. Те всички бяха различни хора, но имаха поведение на главен прокурор. Всички имаха респект към тях", уточнява професорът.

Колкото до т.нар. мутри, Иванов е категоричен, че не ДС ги е създало, а началото на промените, когато е нямало с какво да се занимават спортистите ни, завършили елитните училища за това. "И ме питате - кой уби мутрите? Ами самите те се убиха, междувидова борба стана. Алексей Петров, както и Пашата, Златко Баретата, Жоро Благов, това бяха бойци командоси за пример с хъс и амбиция, завършили милиционерското училище в Стрелча и после ВУЗ. И като дойдоха промените, тези момчета бяха освободени, а те бяха на заплата в държавата, със семейства. Какво направиха? Видяха, че циганите се занимават със сводничество, пият си уискито, носят златни часовници, и си казаха: "Я чакай малко, какво е това?". Изметоха криминалния контингент и заеха техните места. Ето така се създадоха мутрите, а не от ДС", казва Иванов.

Относно досиетата на хората в църквата и избора на патриарх, Иванов е категоричен: "Понеже има принцип на конспиративност, няма да говоря на тази тема. Но ние знаете ли какви заслуги имаме към църквата и срещу какво ли не сме ги пазили - ами сектите, католиците, протестантите, подкупите, отделно самите попове са склонни да се разлагат, но все пак във Ватикана са по-зле и от нас", с усмивка споделя Димитър Иванов.

Четете още

Димитър Иванов от Държавна сигурност: 
Щях да арестувам Батето за иманярство

Димитър Иванов от Държавна сигурност: Щях да арестувам Батето за иманярство

Доц. д-р Радосвет Горнев: Инжекциите за отслабване застрашават живота

Доц. д-р Радосвет Горнев: Инжекциите за отслабване застрашават живота

Реклама
Реклама
Реклама