Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/16973715 www.bgdnes.bg

Ивайла Бакалова КАТЕГОРИЧНА: С Нотариуса си отидоха тайните за много влиятелни хора

Изнудваше ме, за да може половинката ми да излезе от ареста

С убийството на Нотариуса си отидоха доста тайни за влиятелни хора! Това каза Ивайла Бакалова пред "България Днес" по повод поръчковото убийство на Мартин Божанов, по-известен като Нотариуса.

"Нотариуса е убит или от хората, с които е работил и те си разчистват сметките, или някой от измамените не е издържал и не е дочакал българското правосъдие. По-скоро е първата версия! Прекалено много знаеше!", това смята Мис България 2001.

Реклама

"За съжаление нямаме работеща правосъдна система в България! Ако имахме, този човек нямаше да е мъртъв, а щеше да излежава присъда отдавна. Относно случая с мен. Нотариуса се опитваше да изкара пари, за да помогне да промени мярката на човек, който стоя 9 месеца в ареста без никакви доказателства. За него не беше важно, че няма доказателства. Записах го и след това вече беше осветен и трудно можеше да прави тези схеми вече", споделя Бакалова, която бе изнудвана именно от Мартин Нотариуса.

Нотариуса е искал не по-малко от 100 000 евро от Ивайла Бакалова, за да пуснат приятеля й Веселин Денков от ареста. Той се свързва с нея през общи познати и няколко пъти е опитвал да организира среща.

При един от разговорите на Бакалова с Нотариуса схемаджията започва да цитира ситуация, която се е разиграла в съдебната зала. Тогава тя преценява, че е "добре да се види с този човек", разказва красавицата.

По думите на Бакалова половинката й е бил в ареста без абсолютно никакви доказателства - по-скоро по политически причини, защото е видян на протестите от 2020 г.

Нотариуса се свърза с Бакалова, за да й каже, че Денков няма да излезе от ареста, ако не се вкарат връзки. Божанов казва още на миската, че без такава помощ нямало как половинката й да излезе на свобода, понеже натискът бил доста сериозен.

Реклама

Предложението за 100 000 евро дошло от адвоката, с когото по онова време е работил Мартин Божанов. Ивайла Бакалова прави записи с разговорите си и те излизат наяве, но за съжаление очевидно схемите на Божанов са продължили с пълна сила.

Байкалова добави пред "България Днес", че съжалява децата на Мартин Нотариуса.

"За съжаление сега децата му ще растат сирачета. Това е още една човешка трагедия!", смята Бакалова.

Нотариуса бе показно ликвидиран от наемен килър в сряда около 19 часа вечерта. Божанов бе застрелян с един куршум в главата. До момента все още няма заподозрян за убийството. Нотариуса беше прострелян до автомобила си в столичния квартал Горна баня. Убийството е извършено пред очите на децата и съпругата му Гергана Божанова, която се оказа служител в ГДБОП. Най-вероятно килърът не е влизал на територията на затворения комплекс, а е стрелял през оградата.

Няколко от охранителните камери са запечатали убийството. В момента се работи по различни версии. В основата на мотивите за престъплението се предполага, че е дейността на Божанов.

Оказа се, че срещу него има много сигнали. Криминалисти сочат, че Нотариуса е замесен в поне 300 имотни измами само в София.

В ъндърграунд средите Божанов е известен още и като посредник в решаването на проблеми в родното правосъдие, за което също е попадал във фокуса на разследващите неведнъж.

Според запознати със случая убийството на Нотариуса е добре планирано, мястото е оглеждано многократно от килъра. Също така убиецът е бил добре запознат с каква кола се придвижва жертвата, както и кога излиза, и кога се прибира.

"Срещу Нотариуса има едно разследване за имотни измами и принуда на съдии, гледали имотни дела. По него Божанов не е обвинен", каза зам. градският прокурор на София Иво Илиев на вчерашния брифинг. Поясни, че разследването е било в края си и е щяло да се търси наказателна отговорност от убития.

Вчера бяха извършени обиски в имоти на територията на София и в околностите във връзка с убийството на Нотариуса. Излезе информация, че Божанов е имал много имоти извън страната, които са доста тузарски.

 2023 г. бе белязана от поръчкови убийства

Нотариуса е поредната жертва на известни хора, убийствата на които започнаха през миналата година.

Алексей Петров беше убит на Витоша на 16 август 2023 г. Бизнесменът бе покосен с куршум в главата. Към днешна дата все още няма данни за авторство на убийството на Алексей Петров - разследването не разполага с извършител, нито с поръчител. Версиите остават две и сред тях няма доминираща - свързани са с личния му живот и бизнеса му. По информация на "България Днес" разследващите имат насоки кой е поръчал убийството и кой е дръпнал спусъка.

Преди Алексей Петров бе ликвидиран Красимир Каменов-Къро. Бившият висаджия беше убит в края на май 2023 г. в Кейптаун, Южна Африка. Това се случи два месеца след като Къро беше обвинен за подбудителство към убийството на бившия полицай Любомир Иванов и посочен от главния прокурор Иван Гешев като участник в схема за търговия с влияние. Заедно с Каменов бяха убити съпругата му и още двама души.

През юни 2023 г. Ангел Христов от Братя Галеви почина в България от инфаркт. Той заедно с Пламен Галев се издирваха с червена бюлетина на Интерпол от 2012 г. Братята Галеви напуснаха страната преди 11 години, след като бяха осъдени за организирана престъпна група за рекет и изнудване.

През май 2023 г. се проведе неуспешна спецакция в столичен ресторант в опит да бъде арестуван бившият следовател Петьо Петров, известен с прякора Еврото, който избяга от страната. Бившият следовател е обвинен за длъжностно присвояване по делото "Осемте джуджета". Причината - противозаконно отнемане на златни монети, които са били иззети по дело на спецпрокуратурата.

Пепи Еврото и Мартин Нотариуса имат доста общи неща, като едното от тях е, че "бизнесите" им са сходни - срещу определена сума оправят проблемите на определени хора със закона. Ако искаш да излезеш ареста, ако искаш някакви документи по делото срещу теб да изчезнат мистериозно, това са хората за целта!

Четете още

Документи доказват, че Нотариуса притежава скъпи имоти извън страната

Документи доказват, че Нотариуса притежава скъпи имоти извън страната

Реклама
Реклама
Реклама