Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17040389 www.bgdnes.bg

ПРИТЕСНИТЕЛНО! Има ръст на домашното насилие у нас

Случаите на домашно насилие у нас растат! За тази притеснителна стастиската сподели главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев, докато беше на посещение в Русе.

В крайдунавския град той присъства на отчета на областната дирекция на МВР за миналата година.

Реклама

По думите му в област Русе се отчита завишаване на броя на регистрираните престъпления, но пък успокоителното е, че има добри показатели при разкриваемостта. Той заяви, че няма неразкрити тежки престъпления - убийства, опити за убийства, изнасилвания.

"Тези добри резултати са постигнати благодарение на добрата комуникация и взаимодействие с прокуратурата, в партньорството с местната власт - с кмета, и с областната управа", каза Коцев.

Има устойчивост на регистрираната конвенционална престъпност, като известни резерви се откриват по противодействие на домашното насилие.

"Това означава, че трябва да се интегрира вниманието на всички компетентни институции, да се работи превантивно, да се установят причините, условията за тези деяния, както и да се разгърне много широка превантивна кампания за разясняване на правата на гражданите, на жертвите", каза Коцев.

Той обясни, че сред акцентите, поставени на вниманието на областната полицейска дирекция, е повишаване на професионалната квалификация на полицейските служители, тъй като "ние считаме, че тя не е на необходимото ниво".

"Това е процес, който трябва да бъде системен, ежедневен. Всички служители на МВР трябва да бъдат професионалисти, добре подготвени, да имат морал и самосъзнание, че защитават гражданите, че са пазители на гражданското общество", каза главният секретар на МВР, цитиран от БТА.

Реклама

Други акценти са свързани с пътната безопасност и повишаване на мерките срещу наркоразпространението.

"Трябва много широко да се разгърнат всички програми по превенция в цялата област - в училищата, в детските градини, свързани с наркоразпространието, с пътна безопасност, с формите на немотивираната агресия, на която напоследък сме свидетели", каза още Коцев.

Директорът на Областната дирекция на МВР в Русе старши комисар Пламен Първанов заяви, че приоритетите са противодействие на наркоразпространението, на пътния травматизъм заради трафика към Граничния контролно- пропускателен пункт "Дунав мост", на конвенционалната престъпност - особено внимание ще бъде обърнато в малките населени места, където има самотно живеещи хора, и на домашното насилие.

По отношение на шума от моторните превозни средства по улици и булеварди в Русе, който тормози гражданите, са закупени шумомери, които да бъдат използвани срещу нарушителите.

Четете още

Домашен насилник преби бившата си жена в Габрово

Домашен насилник преби бившата си жена в Габрово

37-годишен преби бременната си жена в Разград

37-годишен преби бременната си жена в Разград

Реклама
Реклама
Реклама