Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17604370 www.bgdnes.bg

Българи крадат милиони с най-голямата измама във Великобритания, спипаха ги

Банда от петима българи са задържани за финансова измама на стойност 50 млн. паунда от социални помощи във Великобритания. Местните медии описват случая като "най-голямата измама в английското право".

Българите са подали хиляди фалшиви молби, като са използвали, както реални лица, така и откраднати самоличности. Използвани са много фалшиви документи, включително фалшиви фишове за заплати и писма от личен лекар.

Реклама

В рамките на разследването полицията идентифицира три "фабрики за помощи" в Лондон, откъдето са идвали многократните фалшиви молби.

По време на обиските полицията е открила и пакети, съдържащи фалшиви и подправени документи, както и пачки с пари в брой, натъпкани в пазарски чанти и куфари, луксозен автомобил и дизайнерски стоки, включително часовници, якета и очила.

Българските граждани Галина Николова, на 38 г., Стоян Стоянов, на 27 г., Цветка Тодорова, на 52 г., Гюнеш Али, на 33 г., и Патриция Панева, на 26 г., вече са се признали за виновни в престъпления, свързани с измама и пране на пари, пише skynews.

Прокурорът Бен Рийд определи случая като "сложен и предизвикателен". Разследването е съвместно между властите на Великобритания, България и агенцията на Европейския съюз за борба с престъпността - Евроюст.

"Това дело е най-голямото съдебно преследване за измама с обезщетения, което някога е било повдигано пред съдилищата в Англия и Уелс", каза той.

В продължение на няколко години обвиняемите са планирали да извършат измама в промишлен мащаб срещу системата за универсален кредит, което е струвало на данъкоплатците повече от 50 млн. паунда.

Реклама

"Представяйки хиляди фалшиви искания, организираните престъпници са забогатяли от държавните средства, предназначени за защита и подпомагане на най-уязвимите хора в нашето общество", каза още Рийд.

Той заяви, че Министерството на труда и пенсиите (Department for Work and Pensions - DWP) сега ще започне процедура по конфискация срещу обвиняемите в опит да възстановят откраднатите пари.

Бандата е действала в продължение на четири години и половина, между октомври 2016 г. и май 2021 г., когато са арестувани за първи път.

Един от обвиняемите - Гюнеш Али, е бил арестуван и освободен, след като избягал в България.

През февруари миналата година обаче, след съвместна работа с българските власти, той е екстрадиран обратно в Обединеното кралство, за да може да бъде изправен пред съда.

И петимата обвиняеми ще се явят за произнасяне на присъда в съда в Ууд Грийн през май.

Реклама
Реклама
Реклама