Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17666831 www.bgdnes.bg

20 бона плаща прокуратурата на съдия Румяна Ченалова

Пет пъти вдигат обезщетението на магистрата

Апелативният съд смята, че е погната незаконно за престъпление по служба, свързана с казусите "Соло" и "Белведере".

20 бона ще плаща прокуратурата на съдия Румяна Ченалова заради незаконните обвинения срещу нея за престъпление по служба, които й бяха повдигнати във връзка с казусите "Соло" и "Белведере". Това става ясно от решение на Апелативния съд в София.

Реклама

Магистратите от въззивната инстанция не само осъдиха прокуратурата да плати 20 бона на съдия Ченалова, но реално вдигнаха обезщетението, което тя трябва да получи, цели пет пъти.

Скандалът около съдийката започва преди 10 години, през 2014 г. Всичко тръгва от казуса "Белведере", когато тогавашният посланик на Франция Ксавие дьо Кабан прави изявление, че в съдебната система в България има "гнили ябълки", като има предвид делото за несъстоятелност, образувано срещу дъщерните фирми на френската компания "Белведере", по което съдия е именно Ченалова, и тя бе обвинена в престъпление по служба.

Година по-късно, през 2015 г., Ченалова е погната и за престъпления по служба по делото "Соло". Магистратът бе обвинена в това, че след като оправдава и пуска от ареста двойния убиец от "Соло" Илиян Тодоров, е забавила протеста на прокуратурата срещу отменената му мярка за неотклонение до изтичане на крайния срок и той остава на свобода. Това му позволи да избяга от страната и той бе издирван близо 9 години, докато не го спипаха в Ташкент, Узбекистан. След като избяга от страната, Върховният касационен съд осъди Тодоров задочно на доживотна присъда. Едва миналата година той бе задържан в Узбекистан, а преди над месец бе върнат в България за изтърпяване на наказанието. В момента двойният убиец от "Соло" е в Софийския централен затвор и излежава доживотната си присъда.

Още през 2017 г. разследването по тези случаи срещу Ченалова беше прекратено с мотив, че няма достатъчно доказателства да е извършила престъпление по казуса с "Белведере", а деянието й по делото "Соло" беше прието за несъставомерно. Затова и през 2022 година съдия Ченалова заведе иск срещу прокуратурата само заради тези обвинения и поиска 200 хиляди лева.

В исковата си молба Ченалова припомня, че е била наречена "гнила ябълка" от френския дипломат, че шумните коментари по обвинението за "Белведере" са й повлияли много негативно, колегите й я отбягвали, служители на ДАНС идвали редовно в съда, разпитвали деловодители, а след отстраняването й от длъжност се затворила в себе си и пиела успокоителни. Ченалова се оплаква, че и до момента името й се свързва с този казус. Негативното отношение на обществото, сривът на репутацията й като съдия и подозрителното и дистанцирано отношение на познати, приятели и колеги променили начина й на живот, увредили психиката й и я лишили от очаквания, планове и надежди. Тя била недоволна и от мотивите, с които делото било прекратено, тъй като не се казвало, че не е извършено престъпление, а че няма достатъчно доказателства. Обвинението за "Соло" пък допълнително я разстроило, а разследването се проточило. Това казва самата съдийка пред Темида.

Припомняме, че на първа инстанция съдия Стилияна Григорова от градския съд присъди само 4 бона обезщетение на Ченалова, тъй като описаните от нея проблеми са се дължали не само на това разследване, а са били в резултат и на неприключилото все още тогава друго дело (виж карето). Освен това съдът отбелязва, че Ченалова е търпяла негативи и от уволнението й от съдебната система, което обаче е резултат от установени и потвърдени от Върховния административен съд нарушения по казуса "Белведере". Не на последно място, градският съд беше посочил, че разследването срещу Ченалова е прекратено заради липса на достатъчно доказателства, а не поради несъставомерност например.

Реклама

Въпреки тези аргументи съставът на Софийския апелативен съд с председател Ралица Димитрова преди дни прие, че обезщетението на Ченалова е твърде ниско за вредите, които е претърпяла, и реши да го увеличи двойно.

В решението на втората инстанция се казва, че трябва да бъде отчетен страхът, който бившата съдийка е изпитвала, че може да бъде осъдена, както и това, че е била обвинена в две тежки престъпления. Магистратите от въззивната инстанция изрично подчертават, че Ченалова е била обвинена за извършени престъпления по служба, и то именно в качеството й на съдия.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

 Други дела

Обвинението на съдия Ченалова за престъпление по служба е за това, че в периода от 19 юли 2013 г. до 22 януари 2015 г. като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение - съдия от Софийския градски съд - докладчик по търговско дело, образувано по молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ООД, при условията на продължавано престъпление - с 14 отделни деяния е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения с цел да набави облага за "ОЕТ- Обединени Енергийни търговци" ООД. След тези проблеми Ченалова бе уволнена.

Четете още

Върнато е делото срещу Ченалова

Върнато е делото срещу Ченалова

ВАС възобнови делото за уволнението на Ченалова

ВАС възобнови делото за уволнението на Ченалова

Реклама
Реклама
Реклама