Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17685507 www.bgdnes.bg

Обвиниха адвокат, че яко е крил данъци

  • Юристът е в затвора за подбудителство към убийство
  • Аз ще представлявам Владимир Елдъров по делото, казва колегата му Йордан Давчев

"Аз ще представлявам адвокат Владимир Елдъров по обвиненията срещу него за неплатени данъци в особено големи размери. Все още не съм получил обвинителния акт и не съм имал възможност да се запозная с него. Очаквам това да се случи другата седмица." Това каза пред "България Днес" адвокат Йордан Давчев, който за пореден път ще брани интересите на адвокат Елдъров пред Темида.

Реклама

"България Днес" потърси адвокат Давчев по повод на това, че Елдъров, който в момента е в затвора по друга присъда, отново е попадал в полезрението на прокуратурата, но този път за неплатени данъци в особено големи размери.

Вчера Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителния акт срещу 45-годишния адвокат Владимир Елдъров. Елдъров е предаден на съд за това, че в периода от 14 декември 2013 г. до 7 март 2015-а в Пловдив сам и чрез упълномощени лица - счетоводители, избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери. Става въпрос за данък върху доходите на физическите лица в размер на 29 071,46 лева и ДДС в размер на 41 966,01 лева, или общо 71 037,47 лева.

Като адвокат Владимир Елдъров специализирал дейността си основно в уреждане по съдебен ред и по административен път - чрез застрахователни дружества, на обезщетения за пострадали при пътнотранспортни произшествия, както и на техните близки. За това той получавал адвокатски хонорари и дължал данък. За посочения период му е била извършена данъчна ревизия, като е констатирано, че не всички от получените възнаграждения са били отчетени в пълен размер като доход в подадените годишни данъчни декларации.

При последвалите ревизии са изискани всички адвокатски кочани, договори за правна защита и процесуално представителство. Установено било, че една част от документите не съдържали договорено възнаграждение, в друга била вписана конкретна сума, а в трета - само процент от обезщетението. След цялостен преглед на събраните доказателства са били установени данни за укрити данъчни приходи или доходи в размер на 71 037,47 лева. Предстои Окръжният съд да насрочи разпоредително заседание по делото, което се очаква да бъде следващия месец.

В момента Владимир Елдъров излежава присъда от 5 години и половина затвор за подбудителство на убийство, палежи и унищожаване на чуждо имущество (виж карето).

 Търка наровете в затвора

Реклама

Пловдивският адвокат Владимир Елдъров нашумя преди години, когато бе погнат за участие в организирана престъпна група, за подбудителство за убийство, измами с обезщетения на загинали в катастрофи и последвалите тежки престъпления и за палежи на коли. Схемата бе разкрита през 2015 година.

За тези си престъпление юристът получи 5 години и 6 месеца решетки. Заедно с него бяха осъдени още няколко човека - Радослав Керанов, Светлин Спасов и Мартин Попов на по 5 години, Милко Доевски на 4 години, а Петьо Пенев получи 3 години условно с 5 години изпитателен срок.

Елдъров е в затвора от близо две години. Тогава адвокат на Елдъров бе именно Йордан Давчев, който сега ще го защитава по обвиненията за неплатените данъци.

Реклама
Реклама
Реклама