Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17811144 www.bgdnes.bg

Темида посича авер на Иво Карамански

Македонецът Саша Сулик ликвидира охранител през 2001 година

Мисля, че съм нов човек и съдът трябва да вземе предвид, че се оправям, жалва се убиецът

Темида посече приближен на легендарния мафиотски бос Иво Карамански-Кръстника. Македонецът Саша Сулик, който излежава присъда за убийство в Софийския затвор, поиска да излезе условно предсрочно на свобода. Софийският градски съд обаче, а после и Софийският апелативен отхвърлиха молбата му и той остава в Централния пандиз в столицата.

Реклама

"Искам да кажа, че съжалявам за стореното от мен преди толкова години. Мисля, че съм нов човек и съдът трябва да вземе предвид, достатъчно съм доказал, че се оправям. Съжалявам много, просто няма да си простя това, което стана преди толкова години, но вярвам за в бъдеще, че няма да сгреша с нищо, да направя нещо лошо на човек и т.н. Просто искам съдът и цяла България да ми простят. Повечето от моя живот мина в България - дали в затвора или навън - такава ми е съдбата. Искам да докажа занапред само добри качества. Моля да уважите молбата ми", жалва се приближеният на Кръстника пред Темида.

"Моля да уважите така депозираната молба, с която е инициирано настоящото производство. Считам, че както затворническата администрация, така и защитата са на мнение, че е налице първата изискуема предпоставка за УПО на Сулик, а именно изминалият срок на изтърпяно наказание - към момента той се явява на практика 90% от присъдата. Считам, че съдът много внимателно следва да се запознае със затворническото досие на осъдения и като вземе предвид всички данни, както когато е бил на специален режим, така и към момента, като следва да се отбележи докладът от затворническата администрация, с който му е изменен режимът от "строг" на "общ". Следва да се направи ясната справка, че са налице категорични данни и че осъденият се поправя с все по-бързи темпове. Считам, че точките опасност от рецидив в момента са среден, като в самия затворнически доклад е описано, че опасността спрямо самия С. е ниска. Реално като дефицитна зона единственото, което се изтъква в доклада и което според тях обосновава становището, че е необходимо още поправяне, е неговото криминално минало. Човек няма как да промени миналото си и при положение че говорим за лице, което фактически е 27 г. лишено от свобода, то считам подобни доводи за най-малкото несъстоятелни", заявява адвокатът на Сулик пред столичните съдии.

В крайна сметка молбата е отхвърлена и от Софийския градски и от Апелативния съд. Догодина македонецът пак ще може да опита да излезе от пандиза.

Припомняме, че македонецът Саша Сулик ликвидира охранителя на ресторанта "6 без 10" в Студентски град. На 18 март 2001 година Сулик гръмва 20-годишния Михайлов в гърдите при сбиване между посетители в заведението, в което се намесва и охранителят. За самото заведение се смята, че е било собственост на небезизвестния по онова време Йордан Гиздов.

След екзекуцията на Михайлов Сулик е обявен за издирване. Македонецът пребивавал в страната ни незаконно и без каквато и да е била адресна регистрация или някакви документи изобщо. За него се твърди, че бил част от обкръжението на Кръстника Иво Карамански, а после преминал в редиците на Бранимир Григоров-Бранко. В ъндърграунд средите навремето витаеше слух, че Бранко е кумец на един от лидерите на бившия бос на СИК Младен Михалев-Маджо и е бил важна фигура в силовите групировки.

Първоначално Сулик остава неоткриваем за ченгетата, но в крайна сметка го откриват след няколко седмици. Сулик е закован с доживотна присъда, но впоследствие наказанието му е изменено на 30 години решетки. Това решение е на Софийския градски съд от 2022 година. Тъй като човекът на Иво Карамански-Кръстника е излежал повече от половината от присъдата си, само преди месец Сулик се жалва да излезе, но това не става. Право на опит ще има пак догодина.

Реклама

 Иво Карамански-Кръстника

Иво Карамански, по-известен като Кръстника, е бивш български гребец и основна фигура в престъпните групировки, характерни за първите години след разпадането на тоталитарната система в България. Той е смятан за един от най-големите мафиотски босове.

Според книгата "Най-богатите българи" Иво Карамански оставя наследство от минимум 30 милиона долара. Приживе притежава над 20 дружества, групирани около основното "Корона" - "Корона Иншурънс" АД, "Корона-арт", "Корона-бизнес", "Тракия фрутс" ООД, К.А.Ф. ООД, "Булфиш" ООД, "Сава консултинг" ООД, "Сава интернешънъл" ООД, "Преображение" ООД, "Темида 98" ООД, "Карам" ООД, "Мултифарма" ООД и др.

Застрахователното му дружество остава без лиценз наред с конкурентите от ВИС и СИК по времето на вътрешния министър Богомил Бонев. Той обаче се развива в много други области - производство на кетчуп, развъждане на моруна, производство на дини, валутна търговия.

Кръстника е ликвидиран на 20 декември 1998 г. 33-годишният Стефан Кирилов Въжарски застрелва Карамански по време на гуляй във вила в столичния кв. Симеоново. Кръстникът умира на място, а Въжарски е осъден на доживотен затвор.

Четете още

Лекарите забранили на Антоанет Пепе да напуска София

Лекарите забранили на Антоанет Пепе да напуска София

Скандалите в МВР отварят кутията на Пандора

Скандалите в МВР отварят кутията на Пандора

Продадоха родната къща на Иво Карамански за 100 бона

Продадоха родната къща на Иво Карамански за 100 бона

Александър Сано ще става дядо, Антоанет Пепе ражда от 4-и мъж

Александър Сано ще става дядо, Антоанет Пепе ражда от 4-и мъж

Реклама
Реклама
Реклама