Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17936788 www.bgdnes.bg

Имоти на Ружа Игнатова се появиха в Дубай

Ружа с тузарски имотив Дубай, придобити с парите от измамата на всички времена OneCoin ! Цяла поредица от най-близките ѝ съучастници се появява в данните на "Отключен Дубай", отбелязва ZDF. Може да се предположи, че имотите на кликата OneCoin в Дубай са платени с пари от мащабната измамна схема.

Имотът на Игнатова в Дубай не е какъв да е, пише германското издание "Шпигел" в свой материал за криптокралицата - разположен на последния етаж на един от най-скъпите комплекси в мегаполиса, апартаментът се простира на 500 квадратни метра, а Игнатова го е придобила за 2,4 милиона евро през 2015 година. Впечатляваща сума, но доста пренебрежима на фона на парите, които е изкарвала в тези години.

Реклама

Новоразкритите документи показват в подробности как криптокралицата и съдружниците ѝ са инвестирали средствата на най-малко 3,5 милиона инвеститори от 175 различни държави. Те са били използвани включително за закупването на имоти на най-добрите локации в емирството. През годините, в които схемата OneCoin е особено активна, практически цялото ѝ ръководство често пътува до Дубай, пише "Шпигел".

Емирството е примамлива локация, защото данъците са ниски, а екстрадицията рядко изобщо е възможна.

В началото дори местните банки в емирството стават подозрителни и започват разследване по съмнения в пране на пари срещу криптокралицата и нейните приближени, тъй като жилището ѝ на стойност 2,4 милиона евро е придобито чрез компания, основана малко преди сделката. През 2015 г. 50 милиона евро дори са замразени. Това е първият шанс измамата OneCoin да бъде разкрита, но Игнатова към този момент вече е близка с правилните хора в емирството, включително с шейх от една от най-влиятелните фамилии. Така подозренията за пране на пари бързо потъват и OneCoin започва сериозната си дейност от Дубай, обяснява "Шпигел".

В Дубай продължат да текат милионите от OneCoin, дори след като Ружа изчезва

Измамата OneCoin се разраства, а приближени до Ружа Игнатова и съоснователя на фирмата ѝ Себастиан Грийнууд купуват още недвижими имоти в емирството - апартамент за милион евро и друг за 500 хиляди евро.

Финландецът Кари У., един от най-активните хора в OneCoin, придобива най-малко една вила и седем апартамента в емирството. Разкритите данни свързват повече от две дузини дубайски имоти с управленския екип на OneCoin, за които са похарчили десетки милиони.

В края на 2015 г. Франк Шнайдер - бивш кадър на службите в Люксембург, се среща за първи път с Ружа във Виена и започва да работи за нея, пише самият той в писмо до съдебните власти в родината си. Задълженията му са били различни - той е съветвал Игнатова по въпроси на сигурността, търсел е нови ръководни кадри за нейните компании, а също така е отговарял за изпирането и укриването на постъпващите средства на клиентите, обяснява "Шпигел".

Реклама

Специално за тази цел той основава две дружества в Обединените арабски емирства. Твърди се, че Шнайдер е останал верен и на старата си професия, като се подозира, че е шпионирал критиците на OneCoin от името на Ружа и е инсталирал подслушвателни устройства в апартамента на някогашния ѝ любовник в САЩ - за да разбере дали той наистина ще напусне жена си заради нея.

Преди всичко обаче се твърди, че Шнайдер е предупредил шефката си за полицейските разследвания, които са започнали срещу нея през 2016 г. и 2017 година. Самият Шнайдер твърди, че Игнатова е получавала информация за съответните срещи на Европол от свои източници в България.

Дори след като Игнатова изчезва, а нейните брат Константин и Себастиан Грийнууд са арестувани, Шнайдер продължава да работи, пише германското издание, а в свой профил в интернет се описва като "Бизнесмен от Дубай, който пътува неуморно". Чак година по-късно Франк Шнайдер е арестуван, докато е на посещение във Франция.

"Срещу съдружниците на Игнатова са произнесени много съдебни решения. През януари Областният съд в Мюнстер осъди на лишаване от свобода трима заподозрени от Германия. Нейният брат Константин, който се призна за виновен за пране на пари и измама в САЩ и даде обширни показания за света на фалшивите OneCoin и техния персонал, беше освободен от затвора в САЩ през март тази година след почти три зад решетките. Той се върна в София, където живее в просторна, триетажна вила. Според имотния регистър имотът му е прехвърлен от майка му Веска, която също е работила за OneCoin. Той не желае да отговаря на въпроси и затръшва вратата пред репортер на "Шпигел", пише още германското издание.

Четете още

Фараонката Ружа с доминикански паспорт

Фараонката Ружа с доминикански паспорт

Разкритие: Предупредили Криптокралицата Ружа да бяга

Разкритие: Предупредили Криптокралицата Ружа да бяга

ПЪРВО В "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"! Братът на Ружа май има дете

ПЪРВО В "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"! Братът на Ружа май има дете

Братът на Ружа влиза в "Биг Брадър"

Братът на Ружа влиза в "Биг Брадър"

Реклама
Реклама
Реклама