Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17939643 www.bgdnes.bg

Ченге ДОЖИВОТ в затвора за убийството на родителите си

  • Решението е произнесено от ВКС 8 години след намирането на мъртвите тела на Божура и Цветан
  • До последно отричаше да е убил майка си и баща си

Бившият вече полицай от Пловдив Венцеслав Караджов ще лежи в затвора до края на живота си, след като ВКС го призна за виновен в убийството на родителите му Цветан и Божура, съобщи "24 часа". 

Окончателното решение на върховните магистрати е произнесено днес - 8 години след като съседка на име Анка Петкова откри телата на двамата възрастни, простреляни с общо 8 куршума. Това се случи на 17 май 2016 г., а ВКС приема, че убийството е извършено 2 дни по-рано. Самият Караджов до последно отричаше да е убивал майка си и баща си заради наследство.

Реклама

Доживотната присъда беше произнесена от Окръжния съд в Пловдив още през 2018 г., но делото беше връщано от инстанция в инстанция и беше разгледано по 3 пъти и от апелативните магистрати под тепетата, и от ВКС. Предишните 2 пъти върховните съдии пращаха процеса обратно на въззивната инстанция с мотиви, че по фактическата обстановка има много неясноти и дори не е наълно уточнена датата на смъртта. В началото на разследването тъщата на Караджов Мария Рекина беше обяснила, че вечерта на 15 май 2016-а той е излизал от дома им, после се отрече от тези показания и заяви, че ги е дала под натиск.

Последният състав на ВКС обаче намира за безспорно установено, че родителите са убити именно вечерта на 15 май преди 8 години. "Данни за времето на извършване на деянието се извеждат от заключенията на съдебномедицинската експертиза, според които към момента на извършване на аутопсията (на 18 май 2016 г.) послесмъртните изменения на труповете на жертвите Божура Караджова и Цветан Караджов отговарят на смърт, настъпила от около второ към трето денонощие, т. е. към 15 май 2016 г.", е записано в съдбеното решение. Към същия извод сочат и съпоставките с последните телефонни разговори на майката и бащата и кога са престанали да вдигат телефоните си, което станало повод съседката да отиде до дома им.

Пистолетът, с който Божура и Цветан са застреляни, не беше открит, по делото нямаше и никакви други преки доказателства. Но за ВКС и косвените са достатъчни, защото по делото има изобилни данни за крайно влошени отношения на Караджов с родителите му, които отказвали да му прехвърлят семейния имот. Той снимал скандалите с тях и ги трупал в папка "Гадовете" на компютъра си, после завел дело, но загубил. Убийството е извършено броени дни след това.

Венцеслав Караджов прекара близо 7 години в затвора, но през февруари м. г. беше пуснат под домашен арест. Сега ще бъде задържан отново.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама