Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/17978625 www.bgdnes.bg

1 г. условно за ексченге по делото "Къртиците"

Делото се точи с години, подсъдимите се отървават

Емил Драгомиров дава 500 долара на служител на ДАНС за информация, която иска да даде на кримигрупировки

1 година условно за ексченгето Емил Драгомиров, който преди 14 години беше арестуван и обвинен за подкуп в акция "Къртиците". Това става ясно от решение на Върховния касационен съд, което е от 9 май, видя "България Днес".

Реклама

Решението на ВКс е окончателно и дойде, след като магистратите приеха, че Драгомиров, който през 2010 г. е бил служител в отдел "Миграция" на МВР, е дал 500 долара на свой колега от ГДБОП, за да получи информация за разработки срещу групи, които се занимавали с фалшиви пари, кредитни карти и други подобни дейности. Тогава с него е задържан и обвинен агентът на ДАНС Антон Пандев, като за двамата е съобщено, че са събирали информация от колеги и са я предавали на престъпни групи.

Драгомиров се измъква с условно наказание, защото са изминали над 14 години от началото за процеса. Върховните съдии посочват, че наказанието срещу ексченгето е справедливо и трябва да е условно заради проточилото се дело, за което Драгомиров не е имал вина.

Акцията на 17 ноември 2010 г. е по съвместна разработка на ГДБОП, ДАНС и сектор "Вътрешна сигурност" и е под ръководството на Софийската градска прокуратура. Полицията е наблюдавала схемата и е разработвала случая от три месеца, съобщават тогава от МВР. След спецоперацията в столичния жк "Хаджи Димитър" са били задържани двама мъже на по 39 г., служители съответно на ДАНС и на МВР.

За задържания полицай разследващите посочват, че е служител на дирекция "Миграция" и е заловен в момент, когато давал 500 щатски долара за получена информация на друг служител от министерството, който се оказал внедрен. Другият съучастник е служител на ДАНС от отдела за борба с корупция срещу магистрати.

Двамата са събирали оперативна информация и данни за дейността на организирани престъпни групи, занимаващи се с фалшиви кредитни карти, фалшиви пари и подготовка на компютърни заготовки, като са подкупвали служители на МВР, уточнява тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов.

При извършените обиски са открити няколко мобилни телефона, множество СИМ карти, преносими електронни носители, 4000 щатски долара, както и различен вид информация, става ясно от съобщението на МВР. След като двамата са закопчани, са им повдигнати обвинения за предлагане на подкуп.

Реклама

Бившият полицай е погнат, че на два пъти предложил и веднъж дал подкуп на шеф от отдел "Координация и информационно-аналитична дейност" при Главната дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП). Целта е била антимафиотът да провери класифицираната информация, съдържаща се в база данни "Симба" и в компютрите на оперативните работници от сектор "Фалшификации" за водени оперативни дела и лица по линия на "фалшиви пари" и "фалшификации на кредитни карти", сочи прокуратурата в обвинителния акт.

Според държавното обвинение първата среща между двамата е била през октомври 2010 година в столична пицария, като ченгето предложило между 200 до 2000 долара месечно срещу информацията на флашка. Втората среща се състояла на 4 ноември отново в пицарията, като полицаят уточнил периода, за който трябвало да се провери информацията, включително по линия на Европол. Третата среща е била на 17 ноември вечерта в столичния квартал "Хаджи Димитър", където служителят на МВР е задържан, след като дал пет банкноти от по 100 долара за услугата. При акцията агентът на ДАНС Михаил е задържан в кабинета на шефа си.

Разследването по случая се проточва, а делото зацикля с години. След като се озовава в прокуратурата, разследващите не успяват да внесат обвинителен акт над две години. Тогава агентът от ДАНС подава искане процесът да влезе в съда или да бъде прекратен. Поправката в закона срещу фигурата на "вечния обвиняем" му дава това право (виж карето). Тъй като прокуратурата се забавя, делото срещу служителя е прекратено и той изпада от "Къртиците". На подсъдимата скамейка остава само бившият служител на реда Емил Драгомиров, който държи делото срещу него да приключи по нормалния ред, за да изчисти името си. Процесът е внесен едва през 2019 г. Две години по-късно подсъдимият е оправдан на първа инстанция. После Апелативният съд в столицата го осъжда на 1 година условно заради дълго проточилия се процес, а сега и ВКС се съгласи с апелативните магистрати и окончателно остави в сила тази лека присъда.

 Вечният обвиняем

Вечният обвиняем уж е в миналото. Прекрачилите закона вече не би трябвало да чакат с години прокуратурата да ги изправи на подсъдимата скамейка или да прекрати разследването срещу тях. Ако държавното обвинение се забави, всеки подсъдим има правото да поиска делото да бъде незабавно внесено в съда.

По този начин е възстановена възможността след изтичането на 1 година (при леки престъпления) или 2 години (при тежки престъпления) от повдигането на обвинението, човек да може сам да поиска делото му да бъде внесено в съда веднага. Точно това прави и дансаджията Михаил, който взема подкупа, за да издава класифицирана информация. По закон подсъдимият има това право, но това доста рядко се случва у нас. Голям процент от обвинителните актове в България се бавят с години, и то с доста повече от 1 или 2. Въпреки това рядко молбите на подсъдими за вкарване на делото в съда са удовлетворяване. Тук обаче има и друг проблем. Дори и делото да бъде внесено в съда по молба на самия обвиняем, ако Темида прецени, че обвинителният акт не е адекватен и има грешки, съдът ще го върне на прокуратурата за оправяне. Това може да продължава години наред.

Четете още

Агент на ДАНС осъди прокуратурата за 30 бона

Агент на ДАНС осъди прокуратурата за 30 бона

Оправдаха експолицай по акция "Къртиците"

Оправдаха експолицай по акция "Къртиците"

Реклама
Реклама
Реклама