Реклама
https://www.bgdnes.bg/krimi/article/18144839 www.bgdnes.bg

70 ужилени закопават Близнакова за "Дупнишка популярна каса"

След над 8 години и едно самоубийство делото върви

Завлечените са 225 души с над 4 милиона лева, жертвите се оплакват от агресивни събирачи на дългове

Над 70 души от ужилените в пирамидата "Дупнишка популярна каса", делото за която се гледа след над 8 години от измамата и едно самоубийство, са разпитани и закопават вече покойния Георги Близнаков и съпругата му Ивона. Това разбра "България Днес" от свои източници в Съдебната палата в Дупница, където се гледа делото. На вчерашното заседание са разпитани около 20 от ужилените, а техните показания уличиха Близнакова в престъпните й действия.

Реклама

Делото по принцип трябваше да се гледа в Окръжния съд в Кюстендил, но заради факта, че повечето от свидетелите, обвиняемата, както и някои от вещите лица са от Дупница, Темида прецени, че е по-добре съдебният състав да пътува до Дупница за делата и така процесът да върви по-гладко.

Към момента са разпитани 70 човека в качеството си на свидетели, които са потърпевши от измамата, която завлече 225 човека с над 4 милиона лева преди над десетилетие. Делото е стартирало успешно в края на март и оттогава вече са проведени 7 заседания, поясняват източниците ни.

Свидетелските показания закопават Ивона Близнакова, която е един от тарторите на измамната схема, която действаше над 5 години в Дупница. На следващото заседание се очаква да бъдат разпитани още над 20 души, които са били завлечени от Близнакови.

Припомняме, че през 2016 г. "Дупнишка популярна каса" фалира и вложителите загубиха парите си. Някои бяха внасяли суми от по 500-600 лв., но имаше и такива, които изгоряха с по над 150 бона. Стотиците хора, които вложиха спестяванията си в "Дупнишката популярна каса", са били подмамени с уговорката, че инвестицията им ще расте между 14%. и 18% годишно. Когато потърпевшите се опитали да изтеглят парите си, се оказало, че такива няма, защото фирмата е обявила фалит.

Подсъдима е дупничанката Ивона Близнакова, срещу която има три обвинения - за причинени значителни вреди от извършване на банкови сделки в периода от 29 август 2002 г. до 18 май 2016 г., за пране на пари в особено големи размери в периода от 15 януари 2010 г. до 20 януари 2015 г. и за избягване на плащане на данъчни задължения в особено големи размери чрез потвърждаване на неистина в данъчни декларации, в периода от 25 март 2011 г. до 30 март 2016 г.

Процесът стартира в средата на 2016 година, а за пръв път делото бе прекратено преди пет години след самоубийството на Георги Близнаков, който скочи от жилищен блок в Благоевград (виж карето). Процесът след това тръгна отново, но порочният кръг не спря цели 5 години, защото делото бе връщано няколко пъти на прокуратурата за отстраняване на пропуски. В крайна сметка обвинителният акт бе изготвен без каквито и да е било грешки и сега се очаква на месец да има поне по едно заседание, за да може процесът да върви без пречки.

Реклама

 Фирма за кредити

Въпреки фалита на "Дупнишка популярна каса" и разследването срещу тях семейство Близнакови се преориентират и започват да се занимават и с лихварство. През април 2017 г. прокуратурата иззе договори на фирмата им "Феникс СБ" за кредити срещу лихва от 2 лв. на ден, раздавани под логото на кухото дружество "М Кредит". Клиенти се оплакаха от агресивни събирачи на дългове, а от БНБ заявиха, че фирмата не е в списъка с лицензираните за кредитна дейност. "Феникс СБ" ЕООД се оказа собственост на сина на Георги Близнаков - Сотир, и жената, с която живее - Миглена Драганова. Те не са подведени под отговорност на този етап.

 Самоубийството

Фараонът на "Дупнишка популярна каса" се самоубива през септември 2019 г. Собственикът на известната финансова пирамида Георги Близнаков приключва с живота в ранните зори на 23 септември преди близо 5 години в Благоевград. 62-годишният мъж скача от стълбищната площадка на седмия етаж на блок 37 в квартал "Запад" около 6,30 ч. сутринта.

Близнаков не живее там, оказва се, че е отишъл на мястото само за да сложи край на живота си. Фараонът трябваше да се яви след 3 дни пред Темида.

Четете още

Делото за "Дупнишката популярна каса" зацикли

Делото за "Дупнишката популярна каса" зацикли

222 ужилени срещу вдовицата на дупнишки фараон
222 ужилени срещу вдовицата на дупнишки фараон

222 ужилени срещу вдовицата на дупнишки фараон

Процесът за дупнишката пирамида провален
Процесът за дупнишката пирамида провален

Процесът за дупнишката пирамида провален

Фараонът Близнаков съди длъжници от гроба
Фараонът Близнаков съди длъжници от гроба

Фараонът Близнаков съди длъжници от гроба

Реклама
Реклама
Реклама