Реклама
https://www.bgdnes.bg/lechiteli/article/6689244 www.bgdnes.bg

Ексклузивно! Лили Димкова, дъщеря на лечител №1: Убиха Людмила, беше неудобна на СССР!

Обърна се към духовното, след като татко я спаси след катастрофата

"Категорично за мен Людмила Живкова беше убита. Тя просто стана неудобна и за СССР, и за Държавна сигурност. Обърна се към духовното, а по комунистическо време не само се отричаше Бог, а и се забраняваше. Уволняваха те, ако отиваш на църква, а свещениците кръщаваха децата по нощите тайно. А Людмила не само се обърна към духовното, но и пътуваше до Индия за срещи с духовни учители".

С тази лична изповед ни посреща в уютния си дом Лили Димкова. Прочутата художничка е дъщеря на най-тачения народен лечител Петър Димков. За своите 84 години е съхранила прекрасен външен вид и още по-благ, човеколюбив и добродушен характер, наследен от своя татко.

Реклама

Тя отлично си спомня върволицата от "простосмъртни" хора и височайши особи с държавни волги от Политбюро, идващи на крака при Петър Димков за изцеляване. Най-мили спомени Лили пази за дъщерята на Тодор Живков, която преживяла същински катарзис благодарение на Димков.

"Людмила Живкова претърпя много тежка катастрофа, а вследствие на нея получи мъчително главоболие. Във Франция и Англия не успяха да й помогнат. Големият ми брат тогава беше главен инженер в студията за игрални филми "Бояна". При него дойде Иван Славков, мъжът на Людмила. Той помоли брат ми да издейства татко да я прегледа, защото беше забранено на баща ми да преглежда именно от комунистическата власт", връща лентата назад Лили Димкова.

Народният лечител Петър Димков преглежда Людмила и вдъхва надежда, че може да й помогне. Лечението е тежко и продължително - с лечебни бани и лапи на главата, пиене на билки и строг хранителен режим. Живкова не губи вяра и сили. С много упоритост, надежда и стриктно изпълнение на заръките тя се излекува напълно и забравя завинаги за главоболието.

"Освен това цялото й чело беше нарязано от стъклата при катастрофата и тя ходеше с дълъг бретон до очите. Татко премахна всичките й белези с различни мехлеми. След това ходеше с открито чело с нейните тюрбани", разказва още дъщерята на големия ни народен лечител.

Наред с физическото излекуване срещата на Людмила с Петър Димков е повратен миг в живота й. Духовното й извисяване започва именно по време на лечението и разговорите на духовна тематика между двамата. Именно Димков посява духовното зрънце у Людмила.

Реклама

"През време на лечението Людмила идваше на контролни прегледи при татко, за да се проследи как върви възстановяването. Така постепенно тя се отказа да пуши, да пие и да яде месо. Стана вегетарианка и започна да нарича баща ми татко Петьо. Двамата започнаха да водят дълги разговори на духовни теми. Татко й казваше, че болестите са свързани не само с физиката ни, но и с душевното ни състояние", спомня си за дългите среднощни разговори между двамата Лили Димкова.

Народният лечител давал тайно на Живкова книги на духовна, лечебна и езотерична тематика. Те оцелявали след няколкото обиска в къщата на Димков от Държавна сигурност. Людмила ги ксерокопирала и ги изчитала от първата до последната буква.

"Тя наистина четеше книгите много прилежно. Целите книги, които връщаше, бяха с маркери, надраскани с нейни мисли, правеше си бележки. И нещо много съществено. При един разговор с татко, който беше около 2 ч. през нощта, тя му каза: "Знаеш ли, татко Петьо, ако сега ме попитат дали бих преживяла всички страдания от катастрофата, за да получа това, което получих след нея, аз бих казала да", споделя още от тайните срещи между Живкова и Димков дъщерята на народния лечител.

Людмила разчитала, че секретното взимане и връщане на книгите за духовно израстване става в сянка от погледа на баща й, големите държавници и Държавна сигурност.

"Знаеха, разбира се. Не мога да кажа дали Държавна сигурност я погуби. Но Людмила имаше идея да събере духовни книги, да ги ксерографира и да направи нов отдел в Народната библиотека с тях. Как държавата ще допусне подобно нещо?", категорична е Лили Димкова и допълва, че Живкова на няколко пъти пътува до Индия, за да се среща с големия руски художник, философ и общественик Светослав Рьорих.

"Братът на жената на Живков Мара Малеева - Атанас Малеев, беше най-големият противник на татко и той най-много го забраняваше. А след като татко излекува Людмила Живкова, аз казах: "След като хиляди хора се възстановяват благодарение на татко, а той го прави толкова безкористно и без една стотинка, защо му се забранява?“. Тогава Людмила ми каза, че нищо не може да направи. Сякаш Малеев беше с много по-голяма сила от нея", спомня си и до ден днешен Лили Димкова.

И продължава: "Татко до последните минути си остана със забрана да лекува. На вратата стоеше голяма табела: "На Петър Димков е забранено да преглежда". Въпреки това пред къщата винаги беше митинг от хора".

Освен при народния лечител Людмила обичала често да ходи и при Ванга. Петричката пророчица била много близка и с Димков.

"Ванга често идваше при татко със сестра си Любка, но молеше на никого да не казваме, защото всеки искаше да се види с нея. Тогава Ванга и татко с часове седяха двамата и си говореха. Но какво си казваха - не знам", разказва още Лили Димкова.

Цери от рак ген. Иван Михайлов

От рак се излекувал соцгенералът Иван Михайлов благодарение на Петър Димков. По онова време той е министър на отбраната и дълги години член на Политбюро.

"Именно ген. Иван Михайлов води борба да се издадат книгите от трите тома на татко. Той бе признателен и благодарен за това, че го излекува от най-коварната болест", разказва дъщерята на Димков.

Борислав РАДОСЛАВОВ

Снимка: Борислав РАДОСЛАВОВ

Реклама
Реклама
Реклама