Реклама
https://www.bgdnes.bg/lechiteli/article/7034268 www.bgdnes.bg

Нетрадиционният лечител Петьо Коджабашев: Развивам сексуалността на всеки

В тантра групите чрез ребалансинг вадим лошите емоции

Кой е той

Петьо Коджабашев е сертифициран учител по холотропно дишане, ребалансинг и висцерален масаж. Завършил е GTT - Grof Transpersonal Training, към Висбаденската академия по психотерапия (WIAP), учил е и при руския проф. Огулов, създател на висцералния масаж. Петьо Коджабашев е и популярен водещ на тантра групи.

- Г-н Коджабашев, вие сте специалист по т.нар. холотропно дишане. Как въздейства то на хората?

Реклама

- Няма нищо мистериозно в него - то е път към нашата цялостност чрез процеса на дишането. Дишането е дълбоко и непрекъснато, по време на сесията звучи и специална музика. Методът е създаден от психиатъра Станислав Гроф през 60-те. Гроф е открил, че може да възникне такова изменено състояние на съзнанието, без да се приемат лекарства, с обикновено дишане, че човек да се излекува. Холотропното дишане е заимствано от различни култури - най-вече от йога, където има много видове дишане. То помага да се навлезе много надълбоко в подсъзнанието и в усещанията ни. Холотропното дишане лекува, това е доказано в практиката. Всеки от участниците в сесиите взема нещо за себе си, а това е началото на процеса на лекуване.

- Какво лекува холотропното дишане?

- Страхови неврози, фобии, астма, проблеми с кръвоносната система - тромбофлебит, изтръпване на крайниците, също така алергии и мигрени. Особено е ефикасен методът за превъзмогване на ежедневния стрес, в който живеем. Холотропната сесия дава възможност на човека да усети натрупаното напрежение в тялото си и отпускането му - плюсът и минусът. Тогава може да се центрира, да си възвърне силата и енергията, която всеки от нас притежава.

- Освен него се занимавате и с ребалансинг, разкажете за този тип масаж?

- Той се прави чрез работа по тялото, като обработвам с необходимата последователност и сила определени точки. Да речем, първата сесия е свързана с работа по горната част на тялото - обработвам гръдните мускули, тези на ребрата и на диафрагмата. Те са отговорни за нашето дишане - колкото повече са релаксирани, толкова повече имаме възможност и капацитет гръдният кош да се разшири, за да можем да дишаме. Чрез този процес и по време на дълбокия балансиращ масаж се освобождават скрити емоции и чувства - може да е радост, да са страхове, съпротиви, "заключени" вътре в нас. Изразяването им дава възможност да се освободи пространството, в което са били натрупани задържаните емоции, и по този начин енергията сама започва да тече безпрепятствено.

- Колко пъти трябва да си го направим, за да си помогнем?

- Дълбоко балансиращият масаж - ребалансингът - има 10 сесии, като във всяка от тях се работи с различни части от тялото. Тези 10 сесии се правят последователно - по една седмично е най-добрият вариант. Всяка сесия е отделна сама за себе си, но същевременно, ако липсва една от десетте, не може да се постигне балансът между тялото, ума и сърцето. А това е най-същественото, за да се излекува организмът.

- Добре, а масажът, за който най-често ви търсят - висцералният, какво представлява?

- Това е старославянски масаж. Едно време лечителите са изцерявали болестите на стомаха и корема с него. Представлява терапия на вътрешните органи чрез предната стена на корема. Съчетание е от различни масажни движения с разтеглящ и вибрационен характер. Използва се и гъвкав дълбок натиск за насърчаване на нормалната подвижност, тонус и движение на вътрешните органи и техните съединителни тъкани. С помощта на тези специфични движения се освобождава напрежението, премахват се спазмите на вътрешните органи, което помага за възстановяване на техните функции. Освобождава се напрежението и от някои много важни връзки, артерии и вени в организма, което от своя страна значително подобрява кръвообращението в целия организъм. Знаете, че здравите органи са винаги меки и пластични, а при натиск върху тях няма никакви болезнени усещания. При нарушаване на тяхната нормална функция те стават по-твърди и напрегнати, което предизвиква болезнени усещания. Ключът на висцералната терапия е да се намери най-значимото място с намалена подвижност, тъй като ограничението в един орган въздейства и на околните тъкани към него. Чрез чувствителността на ръцете се открива това напрежение и се преценява способността на един орган да се движи свободно в три измерения в анатомичната си среда. Този масаж помага много да се наместят вътрешните ни органи, които с течение на годините заради гравитацията променят мястото си и оттам също се появяват болежки. Тъй като органите са плъзгащи се повърхности, които контактуват едни с други, с мускулите, с ребрата и гръбначния стълб, когато това движение е ограничено поради заболяване например, тялото застива и е принудено да се движи и функционира в ограничение. С течение на времето в останалата си част тялото компенсира и намалява активността си, докато се опитва да се защити от основния проблем. И така човекът започва да страда като цяло. С този масаж му помагаме. Освен това с този масаж помагаме изключително и на жени с проблеми в тазовите органи. Коремът е емоционалният център на "тяло-умът". Емоциите могат да се разглеждат като енергии, които тръгват от корема и се разпространяват по цялото тяло. Освен това коремната кухина е мястото, където обитава интуицията. Отпускайки повърхностните и дълбоко разположените мускули на корема и кръста, се получава възможност за бързо снемане на напрежението в самата сърцевина на нашето същество и се освобождават най-дълбоките чувства.

Реклама

- Едно от интересните неща, с които се занимавате, е и че сте водещ на тантра групи. Много ли се записват при вас?

- Да, има доста хора, които идват при нас, тъй като сексът за всяко същество е от съществено значение. Но само сексът не гарантира истинската любов, защото сексуалността е променлива. Ако жената е много сексуална, мъжете се страхуват. Тогава мъжът се чувства застрашен, защото автоматично се включват подсъзнателните процеси дали ще може да я задоволява. Голяма част от мъжете са ограничени в своите сексуални възможности. Има го и обратното, разбира се. Има жени, за които прекалено многото секс също е застрашаващ, чувстват се уязвими и неспособни да задоволяват тези желания на мъжа. Затова и се разделят. Сексът събира и разделя хората, защото нямаме еднаква сексуална енергия. Всички имат различни сексуални потребности. Има и много хора, които не познават своята сексуалност. Затова най-добре е хората да се събират, така да се каже, по сексуални интереси, за да имат успешна връзка.

- Как в тантра групите им помагате да открият себе си чрез половинката?

- Тантра групите помагат именно в това човек да види и да осъзнае доколко и каква сексуалност притежава, да разбере и да я развие у себе си, както и да осъзнае любовта, която всеки от нас притежава. Осъзнавайки своя заряд на сексуална енергия и на любов, който всеки от нас притежава, може да разберем какъв партньор да търсим, какви връзки биха ни удовлетворили. Това осъзнаване на самия себе си дава възможност на човека да влиза във връзки, които са подходящи за него. Тантра означава приемането на женското и мъжкото в нас, както и на всичко, което е около и в нас. Така осъзнаваме кои сме ние, кое е подходящо, всеки да знае собствената си сила и потребности, да среща хора, които са за него. Сексуалната енергия е най-силната, която притежава човек в тялото, в душата и в сърцето си. Това е огромна енергия. Когато нямаме подходящ за нас сексуален партньор в живота си, тази енергия стои заключена и не се използва пълноценно, което, разбира се, също може да ни разболее.

За поръчка на книгата "Лечителите на България" на www.trud.cc.

Реклама
Реклама
Реклама