Реклама
https://www.bgdnes.bg/lov_i_ribolov/article/17795607 www.bgdnes.bg

Габровец хвана сом 1,85 метра от язовир "Искър"

Сърцето ми щеше да се пръсне, това е най-голямата риба в живота ми, похвали се Миленко Стойчев

Сом с внушителни размери беше изваден от водите на язовир "Искър" в навечерието на великденските празници. Щастието се усмихнало на 29-годишния майстор Миленко Стойчев от град Габрово, научи "България Днес". 

Реклама

Дължината на гигантската сладководна риба е около 185 сантиметра, а теглото около 45 килограма. Мерките са приблизителни, тъй като веднага след изваждането на трофея и бързата фотосесия сомът е бил пуснат обратно по живо, по здраво. Аплодисменти за това! 

Най-интересното е, че Миленко навлиза в най-големия язовир в България със своя каяк. Това се случва в един от последните дни преди настъпването на забраната. Припомняме, че язовир "Искър" е разположен на над 500 метра надморска височина и поради това пролетно-лятно размножаващите се видове риби са защитени в периода 1 май - 15 юни. Сомът е топлолюбива риба и също попада в тази графа. Това обаче не важи за щуката, която е разрешена за улов от 1 май. Бялата риба пък се разрешава от 16 май. 

"Беше велик ден за мен! Имах късмета да извадя най-голямата си риба до този момент. Не бях планирал риболов в този ден, но станах рано и реших да се възползвам от хубавото време и да раздвижа с каяка", започва разказа си Стойчев. Когато навлиза във водите и започва риболова, изведнъж има зловещ удар на въдицата си, заметната на изкуствена примамка. Атаката се случила на дълбочина от 4 метра. 

"Битката беше епична - 35 минути сърцето ми щеше да се пръсне. Назад във времето съм водил битки с подобни риби, но все неуспешни за мен. Имаше няколко критични момента, когато сомът се опитваше да ляга към дъното. Слизаше на дълбочина около 10 до 13 метра. Преди да я кача на борда, дори един път я изпуснах с ръката, но в крайна сметка успях! За щастие и късмет този път имах камера с мен и запечатах всичко, за да мога да споделя тези незабравими моменти, изпълнени с адреналин до небесата", не прикрива вълнението си Миленко. 

Ловецът на сомове издава и тайните на такъма, с който е преборил водния звяр. Той е използвал силиконова примамка 13 см на Slender Scoop Shad. Основното му влакно било Pe 1.2 мм, а поводът 0.50 мм от флуорокарбон. Миленко работи в сферата на търговията с риболовни стоки и често е на вода с каяка си, за да тества нови примамки по наши и гръцки водоеми, включително и на морето. Този сом е пореден негов трофей, след като има много други впечатляващи хищници - щуки и бели риби от големите ни язовири "Жребчево", "Копринка", "Искър", "Батак". 

 

СПОДЕЛЕТЕ С НАС ВАШИТЕ ЛОВНИ И РИБОЛОВНИ ТРОФЕИ. Разкажете ни любопитна лакърдия с пушка или въдица в ръка. Независимо колко е голяма рибата ви, покажете ни я. Изпращайте снимките и разказите си е-mail: [email protected] или с писмо на редакционния адрес и ние ще ги публикуваме.

Четете още

ЕКШЪН! 4 часа борят сом на яз. "Пясъчник"

ЕКШЪН! 4 часа борят сом на яз. "Пясъчник"

УДИВИТЕЛНО! Ученик хвана сом, по-голям от него

УДИВИТЕЛНО! Ученик хвана сом, по-голям от него

2 метра сом хванат от яз. "Огоста"

2 метра сом хванат от яз. "Огоста"

Сомове гиганти в АТАКА!

Сомове гиганти в АТАКА!

Реклама
Реклама
Реклама