Реклама
https://www.bgdnes.bg/misterii/article/11931894 www.bgdnes.bg

Режисьорката на "Летящи чинии над село Ключ" Елдора Трайкова: Отново видях НЛО!

Това се случи в края на май край нос Емине

Коя е тя

Режисьорката Елдора Трайкова е родена през 1956 г. в Петрич. Завършва кинорежисура във ВИТИЗ през 1979 г. Тя е един от най-ярките творци в някогашната студия за документални филми "Време" от годините на перестройката и началото на прехода. Филмът й "Летящи чинии над село Ключ" (в съавторство с режисьора Димитър Дерелиев) е отличен на фестивала в Монреал, а "Неонови приказки" - с голямата награда на фестивала в Тампере и наградата за документален филм на Би Би Си Фест. Носителка на "Златна роза" от фестивала във Варна за филма "За хората и мечките". Лентата й "Черна хроника" - за катастрофата в Чернобил, в която пред камерата застават българските виновници опасността да остане скрита за "обикновените хора" у нас, се превръща в едно от документалните откровения за епохата.

- Г-жо Трайкова, наскоро във всички български медии се появиха съобщения за странни светещи кълба над Докторската градина в София, над квартал Бояна... Вие сте единствената българка, "уловила" на филмова лента НЛО в "Летящи чинии над село Ключ". Вярвате ли, че сега те са долетели отново?

Реклама

- Вярвам в НЛО! Така че изобщо не се учудвам, че може да са долетели отново. Разбира се, когато ние решихме да снимаме филма, се прецени, че все пак възможността тези летящи чинии да са били видени над село Ключ е 50 на 50. Затова с Димитър Дерелиев използвахме и много местни предания, местен фолклор... Бях особено развълнувана, защото съм родена в този край, говоря местния диалект...

- Сега човекът от Ключ, който пръв обяви за "срещата си от третия вид" - Кирил Якимов, отново е станал интересен за журналистите. Вие сте го снимали във вашия филм. Вярвате ли в неговите разкази на "очевидец"?

- Доказа се, че Якимове снимал в определен ракурс някакви съдове и ги беше представил за летящи чинии. Но криминалистите, които бяха в нашия екип тогава, успяха да засекат със своите уреди с инфрачервени лъчи и да заснемат светещи "пури" над селото. Помня, че хукнаха да ги гонят, а когато ги попитахме знаят ли какво е това, отговориха, че нямат представа. Но сега ще ви споделя нещо много любопитно, което не съм разказвала на никого. За него ми напомни моят мъж. Беше около 24 май, бяхме със съпруга ми на нос Емине, една прекрасна гледка, морето се е ширнало, полузалез, не много късен, когато е още светло, и мъжът ми прави две снимки, за да ги изпратим на дъщеря ми. След малко тя му връща снимката с оградено нещо в нея. И го пита: "Какъв е този човек?". И ние виждаме на първата от нашите снимки нещо, което прилича на елипса, с подобие на издадени крила встрани, в следващия момент се вижда нещо като човек в храстите и две "пури" във въздуха над него. Интересното в цялата история е, че ние това с просто око не го видяхме. То е на двете снимки, които, пращайки ги, не обръщаме внимание, защото гледаме натурата, пейзажа, но дъщеря ми е видяла и нещо друго. Това ме смая, защото, както вече съм чела за НЛО, те наистина не се виждат на снимка. Факт е, че има нещо странно, и на другия ден се обаждаха да ни питат там ли сме, не сме ли там, за да не би да са ни отвлекли извънземните.

- Не се вдъхновихте да направите нов филм - "Летящи чинии над нос Емине", като продължение на предишния?

- Не, засега не смятам. Тогава ние подходихме към снимките като към едно голямо забавление. Стояхме през нощта на пост като в казармата, чакахме да мине нещо, за да го снимаме, редувахме се целият екип да дежурим през два часа до камерата, за да дебнем какво ще се случи в небето... В крайна сметка фиксирахме "пурите" благодарение на по-специалната техника на криминалистите. Идеята за филма "Летящи чинии над село Ключ" всъщност беше на Димитър Дерелиев, той беше чел много публикации в пресата. "Хайде, идвай, каза той, ще снимаме филм за извънземните". Но така се случи, че в нашата студия "Време" не можахме да реализираме филма. Благодарение обаче на Павел Васев той е факт.

- Как успяхте да установите, че Якимов е направил фалшификация?

- Тръгнахме към село Ключ с разбирането, че в местните приказки и легенди, както вече ви споменах, са отразени срещи с такива странни летящи обекти. Допускахме също, че това е можело да се случвало и в по-късни времена, но да не е намерило отражение в официалните източници. Кирил Якимов обаче разбуни духовете, независимо че неговите снимки бяха фалшиви. Всъщност това го разкриха криминалистите, които дойдоха в екипа ни. Те направиха анализ на снимките и бяха категорични, че става въпрос за фалшификат.

Но самият Якимов казваше, че го е направил, защото преди това много пъти е говорил, че е виждал нещо, но никой не му е вярвал. И той го прави по някакъв начин в по-голям вид, снима го, за да се публикува, и по този начин обръща внимание на нещо, което се случва в небето над село Ключ.

1.

2.

Реклама
Реклама
Реклама