Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10197401 www.bgdnes.bg

Шести сме в света по риболов на плувка

Река Минчо в Италия ще остане паметна за българския риболов. Националният ни отбор по улов на плувка завърши на престижното шесто място на световното първенство. В най-популярната въдичарска дисциплина на планетата взеха участие 126 майстори риболовци от 23 национални състава.

"Бих сравнил сегашния резултат с шесто място на световно първенство по футбол. Поздравявам целия ни отбор за сполучливата тактика и отличното класиране", заяви президентът на Българската федерация по риболовни спортове Георги Михайлов.

Реклама

Нашите състезатели направиха изключително силен манш през втория ден от състезанието, когато успяха да уловят най-много риби и да дръпнат сериозно в крайното класиране. Отборът на България завърши с общ улов от 20,707 кг. В индивидуалното класиране Михаил Илков завърши 10-и, а Славчо Петров - 13-и. Отборно шампионската титла стана притежание на домакините от Италия, следвани от Чехия и Англия. Зад България в класирането останаха световни сили като Холандия и Франция. Индивидуален шампион на световното първенство стана популярният сръбски риболовец Горан Радович - Гица, който улови 12,379 кг за двата дни.

Основният улов на състезателите беше от вида скардола - местен хибрид между червеноперка и каракуда. Като бонуси на кукичките се закачаха трофейни речни кефали с тегло около килограм. Нерядко имаше удари на едри шарани, които обаче се издърпват трудно и късат фините такъми на състезателите. Важна част от успеха на нашите се оказа промяната в тактиката, извършена от двамата ни треньори Антон Миленов и Евгени Милев след 18-ото ни място през първия манш.

Доброто представяне край италианския град Пескиера дел Гарда е историческо в спортния риболов на плувка. Това е второто ни най-добро класиране след второ място на язовир "Цонево", Варненско, на световното през 1976 г. Припомняме, че в края на август националният ни отбор по риболов на пъстърва с изкуствени примамки грабна бронзовите медали на световния шампионат, проведен на река Въча край Девин. На 23 и 24 октомври гребният канал в Пловдив ще бъде домакин на световното клубно първенство по риболов с фидер.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама