Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/10896892 www.bgdnes.bg

Щуки като за последно

Лакомият хищник се търси в реки и размразени блата, както и на дупка

Щуките са гладни и се хранят като за последно. Скоро те навлизат в размножителен период и сега бързат да натрупан необходимите запаси от енергия. Въпреки все още зимното време навън този хищник не се плаши от студа. Лови се еднакво добре както по реките, така и във вътрешните водоеми независимо дали са замръзнали или не.

Забраната за улов на щука продължава цели два месеца и половина и започва от идния вторник (15 февруари). Това предвиждат разпоредбите в Закона за рибарството и аквакултурите.

Реклама

През зимата този изявен хищник се групира на места, различни от лятото. Още от късна есен той се насочва към по-дълбоките места и ямите по дъното. Има изключения, когато търси храната си и на по-плитко. В реките избягва бързото течение. Може да стои в укрития до самия бряг.

Специалистите твърдят, че през февруари щуката побеснява и напада всичко, което не е закрепено и се носи по течението. Тази свръхактивност продължава само няколко дни преди рибите да започнат брачните си ангажименти. През това време може да търсим щуките на спининг или с естествена жива стръв.

Устията на реките, които се вливат в Дунав, са отлични убежища на зимни щуки. Огоста, Вит, Янтра са само част от алтернативите за успешен риболов по това време от годината. По някои от все още замръзналите язовири и блата се практикува улов от дупка в леда. Ентусиасти опитват със специални изкуствени примамки, имитирайки ранена рибка.

В някои размразени участъци от езерата, най-често край шавари или потопени дървета, може да се опита с тапа и жива каракудка, която се пуска в близост до дъното. За разлика от лятото сега е добре да има по-силна светлина. Затова слънчевите дни са за предпочитане, ако търсим февруарска щука.

На фурна по френски

Необходими продукти за приготвянето на печена щука по френски са: 1 бр. риба, оцет, няколко скилидки чесън, магданоз, дафинов лист - 2 бр. черен пипер на зърна, сол, индийско орехче, 1 лимон, зехтин и галета.

Направете марината от вода, оцет, чесън и останалите подправки. Накиснете рибата за 4-5 часа в нея, след което я отцедете и я прехвърлете в намаслена тава. Овкусете я със сол, черен пипер и индийско орехче. Залейте я с малко от саламурата, прибавете няколко кръгчета лимон, поръсете струя зехтин и галета. Изпечете в умерена фурна до готовност.

Върви чудесно със сухо бяло вино. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама