Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11001722 www.bgdnes.bg

Уловете трофеен костур на лед!

Зимата не си е отишла в планините, мормишката и отвесната блесна работят

Все още има шанс да се уловят големи костури от дупка в леда. Застудяването тези дни удължава сезона за подледен риболов. Това се случва най-вече по високопланинските язовири и водоемите из Родопите, които поддържат здрава ледена покривка.

На яз. "Малък Беглик" ледът е дебел над 30 см и ентусиасти не липсват ежедневно. Романтиката в риболова на дупка се състои най-вече в директния контакт с рибите. Въпреки че обикновено по нашите водоеми през зимата се хващат основни дребни екземпляри, това ни най-малко не означава липса на адреналин. Примамката се спуска вертикално и това дава възможност да се усети всяко едно почукване от страна на рибата. Използват се изключително фини такъми - влакното е много тънко, куките - малки. Майсторлъкът в това да излъжеш дребно костурче на леда е не по-малък от това да вадиш едри хищници през лятото.

Реклама

Софиянци все още насочват вниманието си към язовир "Алино", намиращ се в полите на Плана планина. Водоемът е разположен в насечена местност, обграден от високи борови гори. Това ограничава достъпа на слънчевите лъчи и язовирът се сковава с дебел лед до пролетта.

Най-популярният зимен монтаж у нас е този на мормишка. Примамката е тежка, изработена от олово или волфрам, за да може да пропада бързо на големи дълбочини. Обикновено на кукичката се гарнира и естествена стръв. Най-удачен е хирономусът - ларвата на комара. По-едрите костури пък предпочитат отвесна блесна. Добър риболов се получава и на плувка, когато целенасочено се търсят едрите бабушки, обитаващи водите на водоема.

Пробиването на няколко дупки на различни места е желателно. Често се случва единият отвор в леда да не дава никаква риба, а само на няколко метра встрани да се попадне на истинска "златна мина".

Все още надежден е ледът по големите родопски язовири "Широка поляна" и "Голям Беглик". Там плуват трофейни костури, както кефали и пъстърви. Припомняме, че щуката вече е под забрана заради размножителния й период. Затова при случаен улов от дупката в леда тази риба задължително се пуска обратно.

Как да се спасим при пропадане

Ако пропаднете в леда, вашето тяло веднага изпада в шок от студената вода. Това е и водещата причина за смъртността при такива случаи. Увеличава се честотата на дишането, сърдечната честота и кръвното налягане, което може да предизвика внезапна сърдечна смърт.

При подобен инцидент опитайте се да не се паникьосвате. Разперете ръцете и краката си настрани, за да забавите потъването. Протегнете и поставете ръцете на леда и отделете поне минута, за да успокоите дишането. Колкото по-дълго сте във водата, толкова по-голяма е вероятността да получите хипотермия и удавяне.

Застанете по корем, успоредно на повърхността на водата. Ритнете с крака, за да се избутате леко напред по леда. Разпределете теглото си на възможно най-голяма повърхност, като останете легнали. Не бързайте да се изправяте на крака. Когато достигнете брега, възможно най-бързо отидете да се изсушите и да се стоплите.

 

Реклама
Реклама
Реклама