Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11091390 www.bgdnes.bg

Бабушките се раздвижват

Рибите се хващат с много фин такъм на хирономус

Първото пролетно раздвижване на рибата вече е факт. Топлолюбивите видове, които през зимата не са особено активни, вече проявяват признаци на изгладняване. Масови по нашите водоеми са бабушките. Тези риби от семейство шаранови не достигат кой знае колко внушителни размери. 300-400-грамови парчета се считат за особено едри.

По това време на годината на кукичките се закачат основно екземпляри под 100 грама. За тях обаче също се изисква майсторлък, а риболовът има своите специфики. Най-важното е да се монтира изключително фин такъм. Лови се на плувка, като пасажите вече се насочват към устия на реки и по-плитки зони на язовирите и езерата.

Реклама

Стръв номер 1 сега е ларвата на комара, наречена хирономус. Тънкото червено червейче е изключително примамливо за рибите, но е и доста крехко. Закача се трудно, поради което трябва да се ползват малки и остри кукички размери щ16 или щ18. Те се връзват на повод с дебелина до 0,10 милиметра или още по-малко. Хирономусът се нанизва внимателно, за да не се спука. Заметнем ли с него във водата, кълването е гарантирано. Работа вършат и пинките, които наподобяват бял червей, но са с доста по-малък размер. Бабушките се събират със захранка, която трябва да е по-рехава и без едри частици в нея.

За успешния риболов на бабушки през март основен фактор е построяването на линията на нашата въдица. Плувката не бива да е по-голяма от грам - грам и половина. Това гарантира висока чувствителност. Кълването на рибите все още е твърде лениво, понякога едва забележимо. Малката плувка означава, че ще видим всяко докосване на рибата до стръвта. Леко потопяване или повеждане встрани е знак да засичаме.

Ето и няколко съвета, които биха повишили шанса да наловим бабушки. Търсете участъци, които са леко замътени от вливащи се реки или потоци. Рибата намира храна и затова се насочва натам. Избирайте слънчевите дни пред облачните. Когато водата се нагрява и градусите се повишават, макар и съвсем леко, това активизира още повече бабушките.

Препържени са уникално мезе

Бабушките освен за "начесване на крастата" в риболова са и перфектно мезе. Най-голямата занимавка е, докато бъдат изчистени от вътрешности и люспи. Измиват се една по една, а след това идва и по-лесната част.

Рибките се осоляват и се овъргалят в царевично брашно. Пържат се цели заедно с главите до златисто. Не прибързвайте да ги вадите от тигана, докато не станат хрупкави. Малките костички се препържват и бабушките се хапват цели. Мезето е идеално за бира или за бяло вино. Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама