Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11163939 www.bgdnes.bg

Фидерът лови едри риби

Кошничка със захранка мами трофейните екземпляри

Фидерът става все по широко разпространен метод за риболов. Той представлява олекотен дънен монтаж и се практикува основно при речни условия с течение, но и в затворени водоеми. Много често фидерът се оказва най-силният ни коз и с него се ловят най-едрите екземпляри от вира. Когато рибата не кълве на плувка и не посяга към движещата се стръв, тогава е задължително да пробвате този монтаж. Почти винаги той носи страхотен успех. Тайната е в това, че течението отмива захранката от хранилката и стръвта става многократно по-апетитна.

За този риболов е необходима специална фидер пръчка. Тя обикновено се предлага в комплект с няколко вида върхове. Именно връхната част на въдицата е най-важна, защото тя индикира кълването на рибата. При силно течение или риболов на едри парчета се монтира по-твърд връх, а при чувствително кълване - по-мек. Фидер пръчката има голям брой водачи и е с по-висока акция на замятане.

Реклама

Съществуват множество монтажи, но и най-простите работят ефикасно. На основното влакно се нанизва специална тръбичка с карабинка, която свежда оплитанията до минимум. На нея се закача кошничката, която се пълни със захранка. Съществуват най-различни кошнички - за бели червеи, за суха захранка и т.н. Трябва да подберем тежестта й, според течението на реката. Под тръбичката се поставя една оловна съчма и се връзва повод с кука. Той трябва да бъде дълъг около 40-50 сантиментра, но понякога може и да е по-къс в зависимост от условията.

Замятането става или перпендикулярно на реката или по течението. Много важно е поставянето на въдицата, за да виждаме отчетливо кълването на рибата. Пръчката трябва да стои така, че ъгълът между нея и влакното да бъде около 90 градуса. Понякога ударът е рязък и мощен, а друг път върхът леко притреперва. И в двата случая трябва да засечем на момента. На фидер успешно се ловят едри морунаши, скобари и кефали в бързо течение, където не би могло да се пусне стръвта по друг начин.

Фидерът често дава добри резултати и на язовири и блата. Емоцията от изваждането на едра риба с такава въдица е неописуема. Затова фидерът трябва да присъства в обурудването на всеки риболовец. 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама