Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11210680 www.bgdnes.bg

Изчезна праисторическа риба

Праисторическият вид китайски гигантски веслонос вече окончателно може да се счита за изчезнал от лицето на Земята. Някогашният достолепен обитател на река Яндзъ е считан за най-голямата сладководна риба в света. Налага се той окончателно да бъде изваден от всякакви списъци на застрашени видове, защото просто вече не съществува.

Една от основните причини за заличаването му е човешката дейност и най-вече построяването на най-големия язовир в Китай "Трите клисури" в началото на века. Нито един екземпляр от този вид не е бил забелязван във водите на реката от 2010 година насам.

Реклама

Рибата е наричана още "Пандата на река Яндзъ" заради огромните си размери. Тя е живяла на планетата и преди 200 милиона години. Река Яндзъ е най-голямата в Азия и третата по дължина в света. Намесата на човека е унищожила екосистемата и биоразнообразието. След десетилетия на прекомерен риболов видът последва съдбата на други два уникални вида - сладководния делфин байджи и китайската херинга, които вече не съществуват.

Китайският веслонос достигаше размери от около 4 метра на дължина и тегло от впечатляващите 250 килограма. Видът е открит през 1862 г. от немския зоолог Едуард фон Мартенс и е получил интересното си име заради необичайната форма на носа си. Рибата е била преследвана от рибарите заради месото й, което е високо ценено от китайските готвачи.

Това е поредният удар за 6300-километровата речна екосистема. В нея живеят над 4000 водни вида, но те са заплашени от изчезване с увеличаването на замърсяването на реката, трафика и прекомерния риболов. В отговор на тази загуба Пекин обяви 10-годишна забрана за промишлен търговски риболов в реката.

Най-големият язовир в света е дълъг 660 км

Построяването на язовир "Трите клисури" променя изцяло екосистемата на река Яндзъ и води до унищожението на много биологични видове. Това всъщност е най-големият язовир в света. Водоемът е най-големият генератор на електроенергия на планетата. Основният му строеж е завършен през октомври 2008 година, но и до ден-днешен се правят довършителни работи около мащабното хидросъоръжение. Реализирането на този проект се счита като най-високото технологично постижение в съвременния свят, което ще донесе огромен икономически успех на Китай.

В същото време построяването на язовир "Трите клисури" нанася и огромни щети не само на природата. След завиряването на водоема на дъното остават стотици архитектурни и културни забележителности. Изселени са близо 1,3 милиона души. Дължината на язовира е 660 километра, а средната ширина - 1,2 км. Общата площ на водоема е 1045 кв. км, а обемът му е 39,3 куб. км. За сравнение подобен язовир би се простирал от София до Варна. Строежът на съоръжението струва 180 милиарда китайски юана (около 40 милиарда лева).

Реклама
Реклама
Реклама