Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11428138 www.bgdnes.bg

Спасяват бялата есетра

Америка започва кампания за спасяване на есетровите риби. В САЩ популацията им застрашително намалява и властите са се захванали да направят нещо по въпроса.

За жалост, подобно е положението и у нас, с тази разлика, че в България никой не полага особени усилия за запазването на рибите от този вид.

Реклама

25 есетрови вида риби обитават крайбрежните води, реките и езерата на северното полукълбо. Басейнът на река Дунав е запазил някои от най-важните популации на есетри в света. До XIX век гигантски есетрови риби мигрират по река Дунав чак до Германия и на тях разчитат много рибарски общности по течението. В наши дни обаче 5 от 6-те местни дунавски вида се определят като критично застрашени. Незаконният улов, главно заради хайвера, загубата на местообитания и нарушаването на миграционния им път са основни заплахи за тяхното оцеляване.

В Дунав все още живее моруната, която е най-голямата сладководна риба в света. Най-едрият улавян някога екземпляр от вида е с тегло 1571 кг и дължина 7,2 м. В момента уловът им е строго забранен под каквато и да е форма.

Проблемът с есетрите е особено наболял в момента в Щатите. Най-голямата пресноводна риба в Северна Америка - бялата есетра, е под угрозата да изчезне от лицето на земята. Неголяма популация от тези истински гиганти, достигащи до 6 метра дължина и 450 кг тегло, все още обитава река Кутеней, протичаща през щатите Монтана, Айдахо и Британска Колумбия.

Проблемите за този вид започват преди 35 години с преграждането на реката заради строителство на голяма електроцентрала. Отрязан е пътят на рибите към естествените им територии за размножаване в горното течение. Наброяваните тогава около 10 хиляди екземпляра от този праисторически вид ежегодно намаляват, за да се стигне до нищожната цифра от останали едва около 500 бели есетри в днешни дни.

Природозащитни организации от години водят спорове и съдебни дела с властите. Федералното правителство беше принудено да възложи коригиране работата на централата чрез увеличаване пропускателната способност на шлюзовете с цел да се понижи нивото на реката и то да бъде близко до естественото му. Тези мерки обаче нямаха съществен ефект по отношение на есетрите. Мрачните оценки на биолозите са, че до десетина години те ще изчезнат напълно от река Кутеней. Все още има оптимисти обаче, които считат, че не е късно рибите да бъдат спасени.

Бели есетри се срещат и в река Колумбия, но двете популации отдавна живеят изолирани една от друга и затова се наблюдават някои генетични различия.

До наши дни в света са се съхранили 24 вида есетрови риби, но повечето от тях са застрашени от изчезване.

Реклама
Реклама
Реклама