Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11852230 www.bgdnes.bg

Сокът от мандарина - цяр за кожата

В коалиция с жълтък превръща сухотата в кадифен допир. Заедно с белтък обезмаслява мазнотата.

Вероятно малцина знаят, че най-проблемният човешки орган е кожата. При възрастните хора тя тежи 2,7 кг и средната й площ е 2 кв.м. Всъщност това е най-големият отделителен орган и и при изгаряния над 30% съществува опасност за живота на човека.

Реклама

Кожата активно участва в обмяната на веществата, в процеса на дишането и отделянето на токсини. На денонощие човешкото тяло отделя около 1 литър пот и това става чрез порите на кожата. Голяма част от кожата се обновява постоянно, като за 15-20 дни се сменя напълно.

Кожата защитава организма и помага на органите да работят нормално. Ако организмът заболее, кожата променя цвета си, става много суха или много мазна. По този начин тя дава сигнал не само за състоянието на различните органи, но и за реалната биологична възраст. Затова добрите специалисти дерматолози често казват, че вътрешното състояние на организма винаги има външен израз.

Редица заболявания могат да бъдат разпознати по вида на кожата. Ето някои от тях:

- при анемични състояния кожата става бледа, суха, със склоност към хипо- и хиперпигментация, а косата става суха и чуплива, ноктите изтъняват, стават хлътнали и чупливи. Лигавицата на езика се зачервява, изглажда се и добива вид на т.нар. полиран език;

- захарният диабет се съпровожда от гъбични и бактериални изменения, както и фурункули. Появяват се плаки с мръсножълтеникав цвят, разположени по кожата на предната повърхност на подколенниците, малки гнезда с гангренозни промени;

- при хронична чревна инфекция кожните промени се дължат на нарушения на резорбацията на витамини, белтъци и солеви течности. Кожата става суха, с фини залющвания, на места изтънява и се появява пигментация;

- за язвения колит е характерно развитието на огнищно-гангренозно-гнойно кожно възпаление;

Реклама

- хроничният гломерулонефрит и хроничният пиелонефрит причиняват бледожълтеникаво оцветяване на кожата;

- с прогресирането на бъбречната недостатъчност кожата става суха, набръчкана и се лющи. Промените се съпровождат с упорит сърбеж и обриви.

Рецепта 1 - за свежа и мека кожа, от Дарина Тюлева, Пловдив:

15 г восък и 60 г бадемово масло се поставят на водна баня. След свалянето от котлона сместа се разбива, докато стане на пяна. С капкомер се добавят 20 капки розова вода, докато течността се превърне в крем. маже се всеки ден върху сухата кожа.

Рецепта 2 - против петна по кожата на лицето и тялото, от Валентина Дончева, Първомай:

100 г кисело зеле (1-2 листа) се поставят внимателно върху предварително почистените петна. Лежи се 15-20 минути. След това мястото се измива със студена вода. Компресите се правят най-малко 18 дни.

Рецепта 3 - маска при суха кожа:

Сокът от една мандарина се смесва с разбит суров жълтък. Сместа се нанася и престоява 20 минути, след което се измива с хладка вода. Кожата става свежа и кадифено мека.

Рецепта 4 - рецепта при мазна кожа:

Към 2 с.л. сок от мандарина се добавя 1 белтък, разбит на пяна. Сместа се нанася и престоява 20 минути, след което се измива с хладка вода. Кожата се обезмаслява и стяга.

Рецепта 5 - при суха, повехнала и недохранена кожа - истински хранителен и освежаващ балсам: маска от 1 с.л. сок от киви, 1 к.л. нерафиниран студено пресован зехтин или масло от тиквени семки и 1 разбит жълтък. Кашата се намазва върху лицето и престоява до пълно изсъхване без мимики. Сваля се с топла, а после със студена вода.

Рецепта 6 - при вроговявания:

Лактите и коленете се натриват с кората от парче киви, след като предварително им е направена гореща баня, за да омекнат и се изронят лесно с пемза. След измиването на сока кожата се намазва с мазнина.

Рецепта 7 - при мазна и раздразнена кожа:

Най-подходящи са баните от настойка на градински чай и лайка, смесени в съотношение 1:1.

Рецепта 8 - при екземи и обриви със сърбеж:

Използват се компреси, направени от отвара от лопен. 1 с.л. смлян корен от лопен се залива с 2 ч.ч. вряла вода и се вари 30 минути на бавен огън. Оставя се да се охлади и се прецежда.

Рецепта 9 - при гнойни възпаления на кожата:

Препоръчват се компреси със запарка от бял равнец - 2 с.л. от билката се заливат с 500 мл вряла вода. Съдът се захлупва и се оставя да престои един час. Прецежда се.

Рецепта 10 - при гнойни пъпки:

Смесват се стръкове камшик 100 г, стръкове бяло подъбиче 100 г, корени блатен тъжник 80 г, стръкове хвощ 80 г.

2 с.л. от билковата смес се добавят в 500 мл вода и врят 5 минути. Пият се по 100 мл преди ядене 4 пъти дневно. Да се правят бани сутрин и вечер с отвара от смрадлика и дъбови кори - по 1 с.л. от двете билки се варят заедно 10 мин. в 1 л вода.

Ябълков оцет за сияние

Искате ли да имате сияйна кожа, доверете се на следната изпитана рецепта с ябълков оцет, доказала своя положителен ефект.

Пригответе разтвор от 2 ч.л. в чаша вода, разлейте течността във формички за лед и замразете. Всяка сутрин обтривайте лицето с кубче лед (а може и течен разтвор). При редовно прилагане на тази процедура кожата на лицето се изчиства, подмладява, става елстична и сияйна.

Може да използвате и баня с настойка от няколко супени лъжици сух розмарин, които се сваряват в 600 мл вода. Сместа се оставя да престои 10-15 минути, след което се налива във ваната. Оказва успокояващо и освежаващо действие и освен това изчиства порите.

При безсъние специалистите препоръчват да добавяте във водата настойка от липов цвят. След такава баня не трябва да си вземате душ, а веднага да се отправите към леглото.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря:

Стопете за месец бучките по тялото

Здравейте, проф. Мермерски! Истинско щастие е, че отново можем да четем вашите рецепти в "България Днес". Щом видях новината в съботния брой, веднага реших да ви пиша за моя проблем. От няколко месеца ми се появиха бучки по тялото. Много са неприятни. Не ме болят, но много хора ми казват различни съвети и не знам какво да правя. Моля, помогнете ми!

С уважение: Радосвета Спасова, Пловдив

Рецепта 1 от Иванка Станева, Раковски:

Смесват се равни части силна домашна ракия и натурален ябълков оцет. Намокря се със сместа парче памучен плат и се оставя върху бучката, докато изсъхне. Така за около месец тя се стопява.

Рецепта 2 от Вяра Стоянова, Варна:

Смесват се 150 мл неварено мляко, 20 ситно нарязани сини сливи, 20 см от бялата част на праза и 3 с.л. ленено семе и се варят, докато стане на каша. Прави се лапа от сместа, поставя се на бучката и се залепва.

Едновременно с това се пие чай, приготвен от смесени равни части цвят от невен, овчарска торбичка, бяла върба, бял равнец, еньовче и полски хвощ. В 600 мл вряла вода се слагат 2 с.л. от сместа да киснат 2 часа. Пие се 3 пъти дневно преди ядене.

Реклама
Реклама
Реклама