Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11897057 www.bgdnes.bg

Мед и зелеви листа лекуват разширените вени

Каша от пелинови листа и кисело мляко също помага. Преди сън разтривайте с натурален ябълков оцет участъците.

Разширените вени са не само неприятно заболяване, но и сериозен козметичен дефект. За да се предпазите от този проблем, спазвайте едно от правилата на природната медицина: "Ако стоиш и имаш възможност да седнеш - седни, ако седиш и имаш възможност да легнеш - легни!".

Реклама

Срещат се най-често на краката и по-рядко по ректума (хемороиди) и слабините. За облекчаване на състоянието трябва да се спазва диета. За това заболяване са полезни храните, богати на витамини А, В, С (и особено В6) - овесени ядки, пшеничен зародиш, бамя, листни зеленчуци, лук, чесън, пресен магданоз и чай от него, запарка от копривени листа, пресен сок от червено цвекло и моркови.

Трябва да се избягват люти подправки и особено черен пипер, горещи сосове, тъй като вследствие на нахлуването на кръв се получава кървене на хемороидите.

Причина за това заболяване са:

- продължително стоене прав;

- тежък физически труд;

- бременност.

Няколко полезни съвета:

- носете еластични чорапи до (или над) коляното. Обуват се сутрин преди ставане в легнало положение и се свалят вечер преди лягане;

- повдигане на краката високо над бедрата при всеки удобен случай на работното място (на бюро или стол) и у дома (в легнало положение с подложена възглавница);

- водолечение - студен душ на краката за около 1 минута няколко пъти на ден, студен компрес с мокра кърпа върху засегнатия участък или студена вана в седнало положение. За хемороидите е задължително измиване със студена вода на аналната област след всяко изхождане);

- отслабване;

Реклама

- премахване на запека чрез поемане на повече течности и храни, съдържащи влакнини (1 с.л. ленено семе, овесени или ечемични ядки, залети с топла вода и изконсумирани сутрин); избягване на храни, образуващи газове - пържени или лютиви, яйца, фасул, леща, зеле и газирани напитки;

- движение с умерено, но продължително натоварване на краката (ходене, бягане, тенис, туризъм);

- нежен масаж на краката може да подобри циркулацията.

Препоръки от домашната аптека:

- витамин С от 500 мг всекидневно, витамин Е, рутин и лецитин;

- сурово цвекло, праскови, череши, шипки, къпини и елда;

- мехлем от жълтурче, черен оман, конски кестен;

- запарка от бял равнец. Добре е да се прави и компрес с нея;

- масло от кипарис, хвойна, мента или лайка (директно или в топла баня) облекчава дискомфорта.

Рецепта 1 при разширени вени, които се пукат, от Данка Николова, Лозен:

Засегнатите места се намазват с мед и отгоре се залепват зелени орехови листа. Прави се вечер преди лягане 5-6 пъти подред. Краката се увиват с тънък плат, за да не се разместят листата през нощта. Ако вените отново ви заболят, процедурата се повтаря.

Рецепта 2 от Яна Колева, Велико Търново:

В стъклен или глинен съд се разтваря хума. Разстила се върху памучен плат и се слага върху болната вена. След 3 часа превръзката се маха и болното място се промива с отвара от смрадлика.

Рецепта 3 от народната медицина:

Шепа свежи пелинови листа се счукват и се смесват с 500 г кисело мляко. Получената каша се разстила върху марля и се поставя на болното място. Краката се увиват в найлон, слагат се върху възглавница и се лежи 30 минути. Прави се два пъти дневно 4-5 дни. След седмица лечението може да се повтори.

Рецепта 4 при трофични язви, които съпътстват разширени вени: пие се отвара от 4 с.л. жълт кантарион, 3 с.л. лайка и 3 с.л. полски хвощ. Две с.л. от сухата смес се заливат с преварената вода и се варят 15 минути. След 30 минути се взима топлата отвара, добавя се мед и 3 пъти дневно се пие по една четвърт чаша 30 минути преди хранене. Отварата се ползва и външно.

Рецепта 5

3-4 шепи кори от бяла върба се заливат с 1л вода и се вари на тих огън 1 час. Маха се от котлона и се прецежда. С отварата се правят вани за около 15 минути.

Рецепта 6 при разширени вени с язви:

Смесват се коприва, градински чай, корен черен оман - по 100 г., невен и змийско мляко - по 75 г. Три с.л. от билковата смес вечерта се поставят в термос и се заливат с 3 ч.ч. вряла вода. На сутринта се прецежда. Пие се по 150 мл 4 пъти на ден 30 мин. преди хранене.

Рецепта 7 при варикозно разширени вени:

1 с.л. смлени листа и кора от леска се залива с 1 ч.ч. вряла вода. Пие се по 1/3 - 1/4 ч.ч. 3-4 пъти дневно преди хранене. Средството се използва за лечение на разширени и възпалени вени и при рани от залежаване.

Рецепта 8 при варикозно разширени вени:

50 г цветове или плодове от конски кестен се заливат с 500 мл водка (ракия). престояват накиснати на топло две седмици, като всеки ден съдът се разклаща. Приема се по 30-40 капки 3-4 пъти дневно в продължение на 3-4 седмици.

Рецепта 9 при варикозно разширени вени:

Всеки ден преди сън разтривайте с натурален ябълков оцет участъците с разширени вени. Освен това приемайте 2 пъти на ден по чаша топъл разтвор от преварена вода с 2 ч.л. ябълков оцет.

Кора от леска -

изпитан лек

Недялка Павлова от Благоевград е страдала дълго от разширени вени. Опитвала е различни начини да ги лекува. Един ден узнава за една рецепта, която й помага да се приберат разширените вени.

Купува се свински бял дроб, нарязва се на филии. Според нуждите едно или повече парчета се поръсват със сяра и се поставят на болното място. Превръзката стои цяла нощ. Тази процедура се прави в продължение на 10 дни. След това настъпва облекчение.

Марийка Гунчева предостави рецепта от природата за лечение на възлести разширени вени. Нейна близка я е приложила и се е излекувала за 15 дни.

В 2 литра вода се слага кора от леска и ври на тих огън до получаване на гъста каша. След като изстине, студената каша се поставя на болното място и така се спи. С тази каша се лекува от възлести като буца вени.

Вие питате, проф. Мермерски отговаря:

Лайка и мента срещу дерматит

Драги проф. Мермерски, здравейте!

Моето питане към вас е дали може да ми предоставите рецепти за дерматит, от който страдам от няколко месеца и който е доста упорит. Благодаря ви предварително!

С уважение: Цанка Михаилова, Силистра

Най-честата причина за развитието на това заболяване е липсата на добър и балансиран пробиотичен баланс в стомашно-чревния тракт. Това води до отслабване на функциите на имунната система и ограничаване на капацитета и баланса на метаболитните пътеки в организма, което се проявява под формата на симптоми на дерматит.

За контакт може да видите природните продукти Мермерски в xenshop.bg

Рецепта 1 от Златка Николова, Златоград:

В 400 мл вряща вода се слагат 3 ч.л. лайка и 1 ч.л. мента. Кисне 15 мин. и след прецеждане се сипва в термос, като се добавят 4 бучки захар. Чаят се пие топъл и на глътки вечер преди лягане, през нощта при събуждане и сутрин веднага след ставане.

Рецепта 2: 1 с.л. сухи смлени листа от боровинки се заливат с 1 ч.ч. вода и сместа престоява 40 минути. Прецежда се и се приема по 1/3 ч.ч. 3 пъти на ден. Можете да пиете и шипкова настойка наред с боровинковата отвара. Приготвя се по същия начин.

Реклама
Реклама
Реклама