Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/11914240 www.bgdnes.bg

Щуката край Янтра се развихри

На старите речни корита има страхотни попадения от хищници

Страхотни щуки се ловят по старите речни корита на река Янтра в Северна България. През последните дни хищниците са доста активни. Пред "България Днес" риболовци се похвалиха с впечатляващи попадения.

След коригирането на Янтра в долното й течение големи участъци от начупеното старо корито се заблатиха и обраснаха с растителност. Макар и отделени от реката, тези уж затворени водоеми се влияят от нивото й - пролетно време са пълни с вода, през лятото и есента доста изплитняват. Сред въдичарите са известни като корекции, макар това им наименование да не е съвсем точно. Такива заблатени участъци има по поречието на повечето ни северни реки, вливащи се в Дунав.

Реклама

Представляват интерес за въдичарите, тъй като държат разнообразна риба - шаран, каракуда, платика, бабушка, костур и др. Щуката е пълновластният господар по корекциите в Горнооряховско, като обект на внимание са примамливи участъци в землищата на селата Бреговица, Драганово, Раданово, Петко Каравелово, Крушето. През това лято безспорен хит в щукарския риболов са корекциите при село Куцина. Именно там се събира основното рибарско войнство от близките градове Велико Търново и Горна Оряховица, че и от по-далеч. Ловят се щуки с всякакви размери, като излизат и доста прилични екземпляри по над 3 кг.

В минали години лидерството в улова на щука се държеше от корекциите при Драганово. Напоследък обаче толкова обраснаха с шавари и водорасли, че достъпните места се ограничиха само в неголям периметър в покрайнините на селото.

Класика в улова по старите корита на Янтра е живата рибка, подадена на плувка (тапа). Масово се залага на жива стръв, понеже местата, където може да се опитва на спининг, са доста ограничени. И все пак с повърхностна блесна шансовете са налице. Особено добри резултати дава изкуствена силиконова жабка, която след замятане се движи по повърхността на водата.

От корекциите ежегодно излизат и трофеи. По-паметливите си спомнят попадения от по 7-8 кг през минали години. Щуката е активна цяло лято и есен. По поречието на самата река Янтра също има популация от щука, но основният хищник там в момента е сомът. Риби с всякакви размери могат да се уловят по дълбоките вирове и по-бавните участъци. Те предпочитат грозд от земни червеи, попови прасета и пиявици. Кълват привечер или рано сутрин на зазоряване.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама