Реклама
https://www.bgdnes.bg/neveroyatni-istorii/article/12056710 www.bgdnes.bg

Спират риболова на змиорки

Тези видове се срещат в Черно море и притоците му

Забраниха риболова на речна змиорка (Anguilla anguilla) у нас за срок от 5 години. Това става със заповед на министъра на земеделието в оставка Иван Иванов. Ограничението важи за водите из цялата територия на страната, както и в акваторията на Черно море.

При случаен улов на подобен вид риба той трябва да се върне обратно във водния басейн независимо от състоянието му. Капитаните на риболовни кораби са длъжни да вписват в риболовния дневник всеки случаен улов на змиорка, като записът съдържа информация за теглото и размера на всяка уловена змиорка поотделно. При извършване на любителски риболов също се записва информация за всеки случаен улов. За срока на действие на заповедта няма да бъде позволено и пренасянето, съхранението, превозването, предлагането и продажбата на змиорки, уловени във водите на територията на България или от Черно море. Заповедта се издава заради нуждата от прилагане на мерки за опазване на европейската речна змиорка.

Реклама

Европейската речна змиорка е вид, включен в Червената книга на Република България, в категория "застрашен вид", в Световния Червен списък, като "критично застрашен вид", а от 2009 година е обект на контрол от Конвенцията по международна търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора (CITES).

Числеността на европейската речна змиорка през последните 50 години е спаднала драстично с около 90% и продължава да намалява. Международният съвет за изследване на моретата (ICES) посочва за европейската змиорка, че запасите й са извън безопасните биологически равнища, настоящите риболовни дейности не са устойчиви, и предлага преустановяване на улова й за постоянно.

Уловът на змиорка днес е истинска случайност, но в недалечното минало се е хващала с успех в реки като Струма, Места и Марица. Достигала е дори до Пловдив. След изграждането на язовири, бентове и ВЕЦ-ове този вид вече не може да мигрира от Бяло море до българска територия. Единствената възможност да бъде уловена змиорка оставаше Черно море, река Дунав или някоя от другите, вливащи се в тях реки.

Ако не сте наясно с местонахождението на змиорките, може да замятате цял ден, но без успех. Тези риби предпочитат тихи вирове в реките с дълбочина около 3-5 метра. Другото важно нещо е да се знае точният период от годината, в който пасажите мигрират. Обикновено това е от края на март до началото на лятото.

Характерно правило за тази змиевидна риба е, че се храни предимно нощно време. Затова и уловът й през тъмната част от денонощието е много по-силен. Змиорката се люпи в Саргасово море, а у нас пристигат вече отрасли индивиди. Те живеят в Черно море и реките, вливащи се в него, до половото си съзряване, след което отново се връщат на юг. Любопитното е, че тази риба може да изминава немалки разстояния по сушата през влажна трева или тиня.

Предишните години доста змиорки се ловяха по долното течение на реките Камчия и Караагач край Китен. Рибари се хвалиха с улов и от Черно море край Балчик. Примамката е грозд от червеи или малки рибки. Змиорката има остри зъби по подобие на щуката и нерядко къса влакно, по-тънко от 0,25 мм.

Реклама

Все още змиорка се лови значително по-успешно в Гърция и Турция. Това става както в Бяло море, така и във вливащите се в него реки. Българските рибари атакуват основно най-долните течения на Струма, Места, Арда, Марица и Тунджа.

Ето как я готвят в Охрид

Змиорката е на особена почит в македонския град Охрид, където се среща в популярното Охридско езеро. Ето как я готвят там. Нужна ви е една риба с тегло около килограм; 1 ч.л. сол; 2 ч.л. вегета; 1 с.л. винен оцет; 1 с.л. ситно нарязан розмарин; 1 к.ч. олио; 10 стръка магданоз; 2 моркова; 3-4 скилидки чесън; 200 мл бяло вино; 1 лимон; 1 домат; сокът от 1/2 лимон.

Върху вече почистената змиорка се правят разрези до костта на равни разстояния, завива се и се поставя в глинен съд. Във всяка цепнатина се слага по една шайба лимон, а в средата се декорира с розичка от домат. Морковът, чесънът и магданозът се нарязват на ситно и заедно с наситнения розмарин се поставят в купа. Овкусяват се с вегета и сол и се разбъркват.

Бялото вино, олиото и оцетът се наливат в купата при останалите продукти за маринатата, добавя се сокът от лимон и всичко се разбърква добре. Змиорката се залива с приготвената марината, поставя се в предварително загрята до температура 250 градуса фурна и се пече 45-60 минути. Изстудете си бяло вино! Наздраве!

Реклама
Реклама
Реклама